Pisarad lõdvestavad…

Nutt on loomulik ja füsioloogia seisukohast lausa kasulik protseduur. Nuttes hingame lühidalt ja energiliselt sisse, välja hingame üsna aeglaselt. See aga avaldab positiivset mõju meie hingamis- ja vereringesüsteemile.
Pole juhus, et taoline hingamistüüp on paljude hingamisharjutuste aluseks. Pärast mõneminutilist nuttu aeglustub sisse- ja väljahingamise süsteem, südamelöögid sagenevad ning suureneb higieritus.
Sarnaseid muutusi täheldatakse pärast füüsilisi koormusi — seetõttu valdab meid pärast nuttu meeldiv lõdvestustunne.

… kaitsevad vähi eest

Nutt on organismi kaitsereaktsioon, mis aitab vabaneda liigsest pingest ja stressist. Negatiivseid emotsioone ei ole hea enda sees hoida. Mehed, kes statistika järgi, nutavad 5 korda harvemini kui naised, elavad 7 aastat vähem. On tõestatud otsene seos mahasurutud nutu ja närvisüsteemi raskete häirete, hüpertoonia, haavandtõve, koliidi (jämesoolepõletiku) ning südame-veresoonkonna haiguste vahel. Aina sagedamini kõlavad hoiatused — väljanutmata pisarad võivad olla onkoloogiliste haiguste ühtedeks põhjustajateks.

… puhastavad organismi

Pisarate koostist uurinud teadlased kinnitavad, et see on tõeline palsam — kusjuures mitte ainult hingele, vaid ka kehale.
On tõestatud, et pisarad erinevad tunduvalt üksteisest, kuna nende koostis sõltub põhjustest, mille tõttu neid valatakse.
Kõige tihkemad, soolasemad ja küllastunumad pisarad on need, mida valame mure ja meeleheite hetkedel. Need sisaldavad kõige rohkem valku. Ka on neis avastatud erilisi keemilisi elemente, mis eralduvad närvide ülepinge puhul. Selliste ainete kogunemine organismis on äärmiselt kahjulik, ning neid saab sealt „välja uhtuda“ vaid pisarate abil.

...võtavad valu

Füüsilise valu tõttu valatud pisarad on valuvaigistid. Neis leidub bioloogiliselt aktiivseid aineid, mis mõjuvad nagu morfiin. Pisaratel on tugev antibakteriaalne ja viiruste vastane toime. Neist on leitud ferment lüsotsüümi, mis on võimeline 5-10 minuti jooksul hävitama 95% bakteritest. Seega on iidses kombes sõjameeste haavu pisaratega üle valada oma ratsionaalne iva sees.

Heledad pisarad aga, mida inimesed valavad rõõmust ja heldimusest, alandavad adrenaliini mõju, mille tase veres tõuseb igasuguse erutuse tõttu.

Patja nutta on aga ebameeldiv ja täiesti kasutu tegevus. Pisarate tervendav jõud ei sõltu üksnes sellest, miks te nutate, vaid ka sellest, kelle ees te nutate.

Maailma erinevates kliinikutes läbi viidud rohkearvulised eksperimendid tõestasid, et pisarad toovad kergendust vaid juhul, kui neile saab osaks „sotsiaalne tugi“, milleks on teiste inimeste emotsionaalne mõistmine ja kaastunne.

Nipp!

Et aga pisarad ei jätaks endast järele turseid ja paistetust, tuleb õigesti nutta. Kõige paremini sobib selleks jahe ruum, kus saab istuda. Vältida tuleb ka silmade pühkimist taskurätikuga.

Allikas: Argumentõ i Faktõ