Tuleb luua pidulik õhkkond — hoolikalt valida koolivarustus, osta lapsele mitte ainult vajalikud asjad rangelt nimekirja järgi, vaid ka erksad tarbed, mis valmistavad mudilasele rõõmu ning mille üle saab ta uhkust tunda. Laps võib valida mõned asjad ise, Teie soovitage, ärge takistage tal teha seda või teist valikut.

Häälestage laps positiivsele lainele, rääkige sellest, mis ootab teda koolis, kui lõbus oli Teil õppida, millised toredad sõbrad Teil olid, millised õppeained meeldisid. Seejuures ärge pingutage üle tulevaste õppeaastate kirjeldamisel liiga roosade toonidega, kuid ärge ka hirmutage.

Ärge andke lastele enne 1. septembrit rahustavaid preparaate. See võib nõrgestada õpilase tähelepanu ja mälu ning selletõttu võib ta langeda stressiseisundisse. Psühholoogide arvates piisab rahustavast vannist ja toetavatest vestlustest. Emadele ja isadele soovitatakse samuti mitte muretseda, sest lapsed tunnevad vanemate muresid. Mida positiivsemalt on häälestatud vanemad, seda kergem on lapsel.

Kui laps soovib kooli kaasa võtta oma lemmikmänguasja, siis pidage õpetajaga nõu — ärge keelake tal seda teha. Lapsed ei pea korraga loobuma asjadest, millega on harjunud.

Kui teie esimese klassi mudilane üritab ise jalanõude paelu siduda või nööpe kinni panna, ärge püüdke teda selles aidata. Lapsel on aeg saada iseseisvaks! Olge kannatlikud! Ärge unustage rõõmustada temaga koos edusammude üle, olgu need iseseisvalt seotud paelad või kinni pandud nööbid!
Pärast esimest õppepäeva 1. septembril tuleb kindlasti korraldada lapsele pidu, mis kinnitaks õppimisega seotud häid emotsioone. Selleks võib olla pidulik perelõuna, atraktsioonide külastamine või kino lasteseanss.

Olgu sellel päeval tort, puuviljad, jäätis, õhupallid, kingitused… Ning kindlasti ka hea tuju!

Allikas: pia.ee