Minul on selline mure: kui puhastan hambavahesid hambaniidiga, tuleb ühe hamba vahelt kohutavat haisu. Hambaarst vaatas ja ütles, et seal kõik korras. Teine asi: mõne hamba vahele on tekkinud täiesti tume, peaaegu must asi. Palusin hambaarsti, et ta selle eemaldaks, kuid ta ei teinud seda, ütles, et see ei ole kivi. Aga mis asi see siis on? See häirib mind väga. Igemed veritsevad pidevalt.

Peaksite kindlasti esimesel võimalusel minema suuhügienisti juurde hammaste sügavpuhastusse. Usun, et hügienist saab teid oma arsenaliga aidata.

Mul tuleb tarkusehamba ja sellele eelneva hamba vahelt väga ebameeldivalõhnalist eritist. See paneb terve suu halvasti lõhnama, olenemata pidevast pesemisest ja nätsu närimisest. Kummelikompressid ei ole aidanud. Kuhu pöörduda? Mida teha? Tänan

Soovitan teil kohe pöörduda hambaarsti poole. Ebameeldivat lõhna põhjustavad mikroobid, kes elavad igemetaskus või kahe hamba vahele tekkinud hambaaugus. Tõenäoliselt peitub probleem tarkusehambas.

Kas põletikulised kurgumandlid võivad olla halva hingeõhu põhjuseks?

Jah, ka põletikulised kurgumandlid võivad põhjustada halba hingeõhku.

Miks hingeõhk haiseb?

Halva hingeõhu ehk halitoosi põhjuseid on mitmeid — näiteks puudulik või valesti teostatud suuhügieen, ravimata hambad, sülje liigvähene teke ja kuiv suu. Kuigi eelkõige on halva hingeõhu põhjuseks suus olevad bakterid, võib halitoosi põhjuseks olla aga ka näiteks kurgumandlite või ninakõrvalurgete põletik.

Olen kehva hingeõhuga hädas. Mandlitega muret pole, verd olen andnud mingiteks uuringuteks, olla korras. Hambaid hooldan korrapäraselt ja kasutan hambaniiti. Auke tuleb ette, aga sünnipäraselt tugevad hambad. Lihtsalt mõistus otsas. Ehk saaks veel nüansse, millele tähelepanu pöörata?

Tavaliselt on ebameeldiva lõhna põhjuseks suus leiduvad mikroobid, mis põhjustavad erinevaid igemehaigusi. Peaksite kontrollima ka igemete seisukorda — hambakivi ja bakteritest koosnev hambakatt võivad olla probleemi allikaks, samuti osaliselt lõikunud tarkusehambad, mida on keeruline hooldada. Tervete hammaste ja igemetega inimestel võib ebameeldiv lõhn tekkida ka keele tagaosas. Sel juhul aitab ka keele puhastamine hambaharja või spetsiaalse keelekaabitsaga. Kindlasti oskab aga hambaarst halva hingeõhu põhjuse kindlaks teha ning vastavalt sellele ka soovitusi anda. Igal juhul on soovitav käia kord aastas hammaste sügavpuhastuses, kus hügienist eemaldab erinevaid puhastusmeetodeid kasutades katu, pigmentatsiooni ning hambakivi igeme all ja peal — kõik selle, mida ise kodus kätte ei saa.
Tere! Mul on suur soov saada hambad sirgeks ja panna breketid. Sooviksin aga eelnevalt teada protseduuride kohta. Kuidas see protsess välja näeb: esialgu lähed konsultatsioonile ja määratakse breketite ulatuse vajalikkus (umbes 2000eek?); siis pannakse kõik breketid hammastele (korraga peab maksma iga hambaplaadile asetatud breketi hinna); siis järgnevalt käid iga kuu pinguldamas? Olen ma õigesti aru saanud? Kuna korraga terve suu breketeid täis lasta panna on suhteliselt kallis, siis kas te oskate nimetada mõnda hambakliinikut, kes maksete osas rohkem vastu tuleks? Kui jah, siis milline on tendents – kas tehakse järelmaksulepinguid või lastakse lihtsalt nt kahes osas maksta? Ette tänades!

Ortodontilise ravi planeerimist alustatakse uuringutest – fotod, mudelid, röntgenid. Saadud andmete põhjal koostatakse raviplaan. Breketid paigaldatakse tavaliselt kahele hambakaarele korraga, vajadusel võib panna ühele kaarele enne ja teise kaarega jätkata mõne kuu pärast. Sõltuvalt breketsüsteemist toimub pingutamine 5-8 nädalaste vaheaegadega. Keskmine ravi pikkus on 1,5-2 aastat.

Ravi hind sõltub suuresti kasutatavatest materjalidest ja ravimetoodikast – näiteks breketite maailm pakub väga erinevaid võimalusi kuni nö nähtamatute breketiteni (kinnituvad hammaste siseküljele) välja. Ortodont tutvustab patsiendile erinevaid ravilahendusi, mille seast valite enda jaoks sobivaima nii süsteemi kui hinna poolest.
Tavaliselt makstakse nende toimingute eest, mis antud visiidil teostati. Järelmaksu osas aitavad pangad.

Paluks selgitust, miks on ravikindlustatud täiskasvanud inimesele hambaravi hinnad täpselt sama suured nagu kindlustamata isikule?

Hea küsimus, aga vale adressaat. Eestis kehtiva ravikindlustus süsteemi alusel tasub Haigekassa ainult laste hammasteravi eest kuni 19-aastaseks saamiseni ning pensionäridele makstakse proteesimiseks toetust 4000 krooni iga kolme aasta tagant. See on riikliku tasandi poliitika ning arstid ei saa sinna midagi parata, meie saame üksnes oma tööd teha ning püüda teha seda võimalikult hästi.

Mul on raskekujuline parodontiit juba neli aastat. Hammas (tegelikult kroonitud hammas) on nähtavalt liikunud igemest juba välja ning hamba ja igeme vahelt immitseb mäda. Ma tean, mis hirmsad asjad mind kõik ees ootavad (südamelihase põletik jms), aga mul lihtsalt ei ole seda hirmsuurt summat, mida asja lahendamiseks vaja oleks. Teie firmas tehtud konsultatsioon oli selline, et alla maksimumi minuga midagi ette võtta pole võimalik, mis tähendab muidugi ka maksimumsummat. Teise firma konsultatsioon väitis, et implantaat, mida teie firma soovitas, on nonsenss, sest kui organism lükkab ära juba nn enda kudet ehk siis oma hammast, siis lükkab ta kohe kindlasti ära ka implantaadi, ehk siis 25 000 krooni minu puhul sellele kulutada on mõttetu. Nii ma siis elangi oma räige parodontiidiga edasi, sest sellise hambaravi hinnad, mida mul vaja oleks, käivad mulle üle jõu ja välistavad absoluutselt igasuguse "totaalse muutumise". Ja seni, kuni ortodontilise ravi hinnad on meil sellised, siis jäämegi nentima, et meie inimeste hammaste tervis on vaat nii- ja naasugune. Ise süüdi. Ja parim on veel see, et hambaravijate väitel on meil veel madalad hinnad, sest soomlased käivad meil oma hambaid ravimas ja hindadel arenguruumi veel on. Hinnad siis arenevad, aga meie hammaste tervis taandareneb. Kiuslik jutt, aga mina väidan, et kui meil oleks inimestel rahaliselt võimalik oma hambaid ravida, siis nad seda ka teeksid, mitte ei maksaks neile nina peale visata, et igavesed hoolimatud olete oma hammaste suhtes.

Parodontiidi korral ei lükka organism ära oma hammast. Parodontiidi puhul hävitab nn hambakinnitusaparaati, mis hoiab hammast lõualuu sees, põletik, mille on tekitanud mikroobidest koosnev biofilm. Kui selline põletik on väga kaugele arenenud ja ulatuslik, siis vahel võib tõesti olla ainsaks ravivõimaluseks hamba eemaldamine. Enamasti on siiski võimalik haigust ravida, peatada või halvimal juhul vähemalt aeglustada tema kulgu.

Hammaste, ka igemehaiguste tagajärjel kaotatud hammaste, taastamine hambaimplantaatidega on tänapäeval palju uuritud ja laialt kasutatud väga bioloogiline ravimeetod, millel on hulgaliselt plusse traditsiooniliste proteetiliste lahenduste ees. Paraku on implantaatravi näol tegu keerulise, aeganõudva ja ka kuluka protsessiga.

Igal juhul peaks seadma eesmärgiks põletikuprotsessi kontrolli alla saamise, et olukord suus ei halveneks. Selleks on tarvilik puhastada hambad ja igemetaskud mikroobidest koosnevast biofilmidest ja hambakivist. Ning mis parata, raskematel juhtudel tuleb vahel ka lootusetud hambad eemaldada.

Kus saaks Tallinnas umbes 150 krooni eest ühe logiseva pooliku hamba välja tõmmata?

Ei oska sellele küsimusele kahjuks vastata.

Kas töövõimetuspensionil olev inimene saab hambaproteeside panemiseks mingit soodustust?

Jah. Lähemalt saate hambaravihüvitiste kohta lugeda Eesti Haigekassa kodulehelt. Kopeerisin sealt väljavõtte:
300-kroonist hambaravihüvitist saavad taotleda inimesed, kellele on riikliku pensionikindlustuse seaduse alusel määratud töövõimetus- või vanaduspension, ning üle 63-aastased kindlustatud isikud. … 63-aastastele ja vanematele ravikindlustust omavatele isikutele, vanaduspensionäridele ning töövõimetuspensionäridele hüvitab haigekassa kord kolme aasta jooksul 4000 krooni hambaproteeside maksumusest.