Teravad kaljud

Õigemini küll toolide, laudade, tumbade, voodite ja treppide nurgad. Need on reeglina veidi kõrgemad kui rändur ise, samas nii ligitõmbavad oma kättesaadavusega. Kuidas küll jõuda kõrgemale, et oma valdusi linnulennult näha? Kogenud kaljuronijad ei lähe iialgi mägedesse ilma erivarustuseta — vastasel juhul riskeerivad nad traumadega või kogumi kaljult kukkumisega. Ka laps vajab erivarustust — kõikidele ohtlikele kohtadele tuleks panna kaitseks silikoonnurgad, et hoida teda võimalike sinikate eest. Kui aga sinu maadeavastaja uurib mööblit erilise hoolega igast nurgast, siis jättes teda üksinda tuppa, pane talle pähe väike lastele mõeldud kiiver.


Saladuslikud portaalid

Kui palju põnevaid avastusi võib olla iga suletud ukse taga! Pole siis imeks panna, et väikene püüab avada kõike võimalikku. Alates tubadevahelistest ustest ning lõpetades väikeste sahtlitega köögis. Kuid imeliste avastuste asemel võivad neid oodata ka ebameeldivused: ukse vahele jäänud sõrmed, sinikad, ja ega laialipuistatud suhkur ja kruubid  ei meeldi avastajale endale ega ka ammugi mitte tema emale. Nendele ustele, mis ei kuulu lapsele avamiseks pane ette lukud või blokeeri need lihtsate vahenditega. Olmetraumade eest aga, nagu näiteks ukse vahele jäänud sõrmed, päästavad kaitsvad amortisaatorid.


Energiaallikad

„Kui põnev! Tasub vaid täiskasvanutel torgata sinna kahte väikesesse auku juhe koos naljaka otsaga, kui hakkab mängima muusika või lülitub sisse teler. Mis siis juhtub, kui torgata nendesse aukudesse veel midagi?”, mõtleb laps, vaadates pistikupesa.  Ja asubki kohe katsetama. Käiku läheb kõik, mis kätte satub, vahel käed ise. Et kaitsta last elektrilöögi eest, kata pistikupesad kinni spetsiaalsete vahenditega ja seda isegi seal, kuhu sinu meelest laps ei ulatugi.


Kõrged kosed

Varasest lapsepõlvest alates me kas armastame vett ning oleme valmis selles veetma 3-4 tundi päevas või kardame paaniliselt. Kui sinu laps kuulub esimesse tüüpi, pööra erilist tähelepanu ohutusele ja hügieenile vannitoas. Ära jäta teda sinna hetkekski omapead. Kas sinu väsimatu põngerjas ei suuda hetkegi paigal püsida? Kinnita siis kraani külge kaitse — see ei lase lapsel endale haiget teha kraani teravate äärtega ega luba tal ka avada kuumaveekraani, kaitstes teda põletuste eest.


Metsikud taimed

Potililled rõõmustavad silma ning tahaks neid nii väga katsuda ja lähemalt uurida. Kahjuks pole kõik taimed, milledega me oma kodu kaunistame sugugi nii ohutud, nagu esialgu näivad. Need võivad tekitada nahaärritusi ning isegi mürgitust. Populaarsed nartsissid, hüatsindid ja priimulad kuuluvad just selliste taimede hulka. Kuni lapsed on veel väikesed ega suuda reaalselt ühe või teise taime ohtusid hinnata, tuleks sellisest koduaiast loobuda.


Tasandike elanikud

Tolm, mustus, õietolm — kõik see lendab õuest tuppa koos värske õhuga, tuuakse üle läve sisse jalanõudega ja riietega ning lendub üle kogu korteri, jäädes pidama horisontaalsetele pindadele, sealhulgas ka põrandale, mida mööda roomavad või jooksevad lapsed. Koos kõige sellega pääsevad majja tuhanded haigusttekitavad bakterid. Kahjuks pole lihtsa niiske puhastusega võimalik nendega toime tulla. Selleks tuleb kasutada spetsiaalseid vahendeid. Kui valid vahendit põranda pesemiseks, uuri selle koostist. See ei peaks mitte ainult puhastama, vaid ka pindu desinfitseerima.

Allikas: Dobrõje Sovetõ, juuli, 2011