Politsei pidas Lauri Vahtre Emmastes kinni 5. augusti õhtul kell 18.30, pool tundi enne Sõru simmani algust, ning tuvastas tal alkomeetriga joobe.

"Määrasin Vahtrele 4600 krooni trahvi," ütles Hiiumaa prefektuuri ülemkonstaabel Karla Kilk Hiiu Lehele. See on maksimummäär, mida Hiiumaal purjuspäi autojuhtimise eest määrata saab. Suurema trahvi saaks määrata vaid prefekt, kuid sellist ametinimetust Hiiumaa politseinikel pole.

Karla Kilk ütles, et vahejuhtum Vahtrega lahenes rahulikult. "Ta tunnistas oma eksimust," nentis Kilk ning lisas, et dokumendid liikluseeskirja rikkumise kohta on edastatud Vahtre elukohajärgsesse prefektuuri Tallinnas.

Hiiu Lehele räägiti, et kui politseinikud olid Lauri Vahtre kinni pidanud, kutsuti appi üks kohalik prominent, kuid ka tema ei suutnud politseinikke protokolli kirjutamast loobuma keelitada. Karla Kilk väitis, et tema pole politseinike mõjutamise katsest midagi kuulnud. Ka Vahtre kinnitas teisipäeval BNS-ile, et mingit mõjutamist ei olnud.

Vahtre tunnistas, et oli tõepoolest alkoholi tarvitanud. "Pidasime eelmisel õhtul sõbra sünnipäeva ja pidu kestis kaua. Jääknähtudele projitseerus salakaval hiiu koduõlu, kui arvata, et tegu on süütu joogiga, oledki omadega sees," sõnas Isamaaliidu üks tuntumaid liikmeid.

Vahtre sõnul oli ta enne rooli istumist siiski teadlik, et pole sõiduvormis, kuigi purjus ta ei olnud. "Tuli teha üks ootamatu perekondlik sõit paari kilomeetri kaugusele," tähendas Vahtre, lisades, et sõitis 50 km/h.

"Olen iseenda peale nördinud, mul on äärmiselt kahju ja piinlik. Arvan, et kodanikuna olen trahvi kaudu karistuse kätte saanud, poliitikuna annan ennast valija karmi ja õiglase kohtu kätte," ütles Vahtre.

Hiiumaa on riigikogulane Vahtrele õnnetu paik — paar aastat tagasi sattus ta siin avariisse, mis lõppes jalaluu murruga.

Ajalookandidaat Vahtre (40) on olnud riigikogu kolme koosseisu liige, olnud Eesti Kongressi, Eesti Komitee, Põhiseaduse Assamblee liige, samuti Tallinna linnavolikogu liige. Ta on avaldanud mitu ajalooteemalist raamatut. Viimastel riigikogu valimistel kogus ta ligi 5000 häält.

Riigikogu liikmetest on alkoholijoobes autojuhtimisega tabatud keskerakondlane Kalev Kallo, mõõdukas Andres Tarand ning Reformierakonna liikmed Valve Kirsipuu ja Kristiina Ojuland.