Miks on nii, et osa oma eesmärke sa saavutad, aga osa mitte? Kui sa seda vastust ei tea, siis ei ole sa ainuke, kes seda ei tea. Selgub, et isegi edu saavutanud inimesed ei tea, miks nad on edu saavutanud või ebaõnnestunud. Intuitiivne vastus on — sa oled sündinud mingite teatud suuremate eeldustega kui teised, kuid ainult sellest ei piisa. Tegelikult on aastakümnete pikkused uuringud näidanud, et edukad inimesed saavutavad oma eesmärgid mitte selle pärast, kes nad on, vaid selle pärast, mis nad teevad. Siin on 9 olulisemat soovitust, mida nad teevad:

1. Ole konkreetne

Kui sa püstitad omale eesmärgid, siis ole nii konkreetne kui võimalik. Kaotada „kaalus 5 kg“ on parem eesmärk kui „ kaotada kaalus mingi raskus“, sest see annab sulle selge arusaama, mida eduks lugeda. Teades täpselt, mida sa saavutada tahad, hoiab see sind paremini motiveerituna. Lisaks pead sa teadma konkreetseid tegevusi, mida tuleb teha, et oma eesmärgini jõuda. Lihtsalt lubades endale, et ma söön vähem või magan rohkem, on liiga umbmäärane — ole konkreetne. „Ma lähen nädala sees magama iga päeva õhtul kell 10“ ei jäta võimalust mõtlemiseks, et mida teha selleks, et puhata, sa lihtsalt lähed siis magama ja puhkad välja.

2. Planeeri oma eesmärkide saavutamiseks vajalik aeg

Arvestades seda, kui hõivatud me pidevalt oleme oma igapäevaste rutiinsete tegevustega, magame me maha palju võimalusi eesmärkide täitmiseks. Kas sa tõesti ei leidnud täna aega trenniks? Kas tõesti ei ole aega, et helistada sellele telefonikõnele tagasi? Eesmärkide täitmisel on oluline haarata kinni nendest võimalustest, mis aitavad eesmärke täita enne, kui nad käest ära libisevad. Et võtta aega oma eesmärkide täitmiseks, otsusta millal ja kus sa teed vajalikud tegevused. Taaskord ole võimalikult konkreetne (näiteks — teen trenni iga esmaspäev, kolmapäev ja reede, 30 minutit enne tööle minekut). Uuringud näitavad, et sellist tüüpi planeerimine aitab su ajul märgata võimalust, see tõstab sinu väljavaateid edule umbes 300%.

3. Tea täpselt, kui kaugel sa oma eesmärgi saavutamisest oled

Igasuguse eesmärgi täitmisel on oluline ausalt ja regulaarselt jälgida oma progressi — kui mitte teiste poolt, siis enda poolt. Kui sa ei tea kui hästi sul läheb eesmärgi poole liikumisel, siis sa ei saa oma käitumist või tegevust ka vajadusel muuta. Jälgi oma progressi pidevalt — iga nädal või isegi iga päev, olenevalt eesmärgist.

4. Ole realistlik optimist

Kui sa sead omale eesmärgid tulemuse saavutamiseks, siis ole positiivne oma edu suhtes, usu, et see sul õnnestub. Uskumine, et sa oled võimeline seda asja edukalt tegema, on vajalik, et jätkuks loovust ja motivatsiooni. Kuid ükskõik, mida sa teed, ära alahinda, kui raske võib selle tulemuse saavutamine olla. Enamus eesmärke, mis on väärt saavutamist, nõuavad aega, planeerimist, pingutust ja püsivust. Uuringud näitavad — kui sa mõtled, et eesmärgid täituvad kergesti ja ilma pingutuseta, siis valmistad sa ennast eesolevaks teekonnaks halvasti ette ja see tõstab märkimisväärselt su ebaõnnestumise võimalust.

5. Keskendu rohkem paremaks saamisele, kui lihtsalt heal tasemel olemisele

Uskumine, et sa saavutad oma eesmärgid, on oluline, kuid sama oluline on uskumine, et sa saad õppida selgeks, kuidas eesmärke täita. Paljud usuvad, et meie intelligents, isiksus ja psüühilised võimed on paigas, muutumatud, et ükskõik mis me teeme, me ei arene. Selle tulemusena me keskendume eesmärkidele, mis tõestavad meile endile, et see nii on, selle asemel, et arendada oma arenemise ja õppimise võimet. Õnneks uuringud näitavad, et uskumine muutumatutesse võimetesse on täiesti vale — igasugused võimed on arendatavad. Uskumine, et sa võid areneda, annab sulle võimaluse teha paremaid valikuid ja avab täielikult sinu potentsiaali. Inimesed, kelle eesmärk on saada paremaks, selle asemel, et olla heal tasemel, taluvad raskusi paremini ja hindavad teekonda sama kõrgelt nagu sihtkohta.

6. Ole jonnakas

Jonn on vajalik, et pühenduda pikaajalistele eesmärkidele ja aitab üle saada raskustest. Uuringud näitavad, et jonnakad inimesed õpivad elu jooksul rohkem ja saavad kolledžis kõrgemaid tulemusi. Jonnakuse järgi saab ennustada, kes hakkavad saama paremaid tulemusi esimesel väga raskel aastal West Pointis (USA üks suurimaid sõjaväe ülikoole). Jonnakus mõjutab isegi seda, kui edukas on sportlane. Hea uudis on see, et kui sa ei ole praegu piisavalt jonnakas, siis sa saad seda muuta. Mõned usuvad, et neil on vähe jonni, et seda ei ole nii palju nagu on edukatel. Kui sina kuulud nende hulka, kes nii usuvad — siis sa eksid. Nagu varem mainisin, pingutamine, planeerimine, püsivus ja hea strateegia on need, mis on vajalikud, et õnnestuda. Nende asjade kasutamine mitte ainult ei aita teil eesmärgile lähemale jõuda, vaid tõstab ka teie jonnakust.

7. Kasvata oma tahtejõu musklit

Sinu tahtejõukontrolli „muskel“ on nagu sinu keha teised musklid — kui sa teda piisavalt ei treeni, muutub ta järjest nõrgemaks. Aga kui sa teed talle, teda kasutades, pidevalt trenni, siis ta kasvab järjest tugevamaks ja tugevamaks ning aitab sul eesmärke paremini täita. Et kasvatada tahtejõudu, siis anna talle väljakutseid tegevustega, mida sa ise üldse teha ei tahaks. Loobu suure rasva sisaldusega suupistetest, tee iga päev 100 kükki, seisa sirgelt, kui avastad ennast küürutamas, proovi õppida uusi oskusi. Kui sa tunned, et tahad loobuda, siis ära loobu. Alusta kasvõi ainult ühe tegevusega ja tee plaan, kuidas toime tulla, kui tekivad takistused (näiteks tekib isu rasvasisaldusega suupiste vastu, siis võta selle asemel värskeid puuviljasid) alguses on see raskem, kuid see muutub aina kergemaks ja see ongi asja mõte. Kui su jõud kasvab, siis võta järjest suuremaid väljakutseid, et kasvatada oma tahtejõudu.

8. Ära pane saatust proovile

Ükskõik, kui tugevaks su tahtejõud on saanud, alati on oluline austada fakti, et üle pingutada ei tasu, muidu saab ajutiselt võhm otsa. Ära võta korraga ette mitut väga suurt väljakutset, kui sa nendega toime ei tule (näiteks suitsetamise maha jätmine ja samal ajal kaalu langetamine). Ära sea ennast raskesse olukorda — paljud inimesed ülehindavad oma vastupanuvõimet ahvatlustele ja selle tõttu satuvad olukorda, kus murduvad. Edukad inimesed teavad, et eesmärkide saavutamist ei ole mõtet teha raskemaks, kui see juba on.

9. Keskendu sellele, mida sa teed, mitte sellele, mida sa ei tee

Kas sa tahad kaalust alla võtta, loobuda suitsetamisest või oma kergesti ärrituvast iseloomust? Siis tee plaan, milliste heade harjumustega sa asendad oma vanad halvad harjumused, mitte ära keskendu oma vanadele harjumustele. Mõtete uurimine on näidanud, et kui üritad vältida halbadele asjadele mõtlemist, siis tegelikult mõtled palju aktiivsemalt neile halbadele asjadele. Sama kehtib ka harjumustega — kui püüad pingsalt mitte tegeleda halbade harjumustega, siis muutuvad nad tugevamaks, mitte ei kao. Kui sa tahad muuta oma harjumusi, siis mõtle, mida sa teeksid selle asemel. Näiteks — kui sa proovid saada kontrolli alla oma kergesti ärritumist, siis tee selline plaan: “kui ma tunnen ennast ärritatuna, teen ma 3 pikka sügavat hingamist, et maha rahuneda“. Kui kasutad pikalt sügavalt hingamist ärrituse asendamiseks, siis harjumus ärrituda kaob ajapikku.