Igal värvil on oma vibratsioonisagedus. Lilla sagedus vastab joogide keeles meie kõrgeimale, seitsmendale ehk Kroontšakrale. Lillat seostatakse ilu, loovuse, inspiratsiooni ja Lõpmatuse sügava sidemega. Kroontšakrat mõjutavad mitmed joogaharjutused, eriti aga meditatsioonid.

Kuna oma olemuselt on lilla intensiivne, siis tema mõju nautimiseks piisab vähesest. Pane vaasi magusalt lõhnavaid pojenge, aseta launurgale ametüsti kristall või kanna valge suvekleidi juurde lõbusat ploomivärvi õlasalli.

Üks romantilisemaid lilla varjundeid on lavendel. Piserda lavendli eeterlikku õli tuppa või tilguta aroomilampi enne armsamaga kohtumist. Torka kuivatatud lavendliõitega kotike pesusahtlisse — see annab riietele meeldiva aroomi. Lavendel rahustab. Pane voodisse, autosse või kontorilauale lavendliga täidetud padjake ja hinga seda lõhna sisse, kui soovid saavutada meelerahu ja tasakaalu. Lavendliõisi on läbi aegade voodipäitsesse asetatud. Nii kindlustati endale rahulik ja kosutav uni ning lasti taime maagilistel omadustel une ajal mõjuda. Varu endale pudelike piserdatava lavedliveega, mida saad kasutada reisimisel, joogatunnis või kodus õhu värskendamiseks. Lavendlist valmistatud eeterlik õli aitab ravida põletusi (sealhulgas päikesepõletust) ja lõikehaavu, putukahammustusi, verevalumeid, seedetrakti ja hingamisteede probleeme ning aitab leevendada depressiooni. Lavendli antibakteriaalsed omadused aitavad tappa vistrikke tekitavaid baktereid. Lavendli kuivatatud õisi kasutatakse ka toiduvalmistamise juures. Hõõru peopesas lavendliõied peenikeseks puruks ja raputa need näiteks küpsisetaigna sisse. Lavendel lisab õrnalt mõrkjat maitset.

Eestis saab lavendlit edukalt kasvatada nii suvel õues kui talvel toas potis. Lavendlile vali mõni ilus suuremat sorti keraamiline pott ja sea ta päikesevalguse kätte. Toas kasvatamiseks sobivad paremini lavendli kääbusvariandid. Kui lavendlist mööda lähed, siis libista sõrmed läbi tema lillakate õite. Peatu, nuusuta ja naudi lavendli magusalt õrna lõhna oma kätel.

Oma kroontšakrale saad joogat teha 21.-22. juulil Haapsalus toimuval joogafestivalil! Vaata www.joogafestival.ee