1. Väldi kiusajat ja hoidu sõbra lähedusse
Ära mine tualetti, kui märkad, et kiusaja on sealsamas. Hoidu üksinda koridorides liikumisest ja garderoobi minekust. Lepi oma sõbraga kokku, et ta saadab sind igal pool, kus võid kogemata oma kiusajat kohata. Luba sõbrale, et aitad teda samamoodi.

2. Ära mine endast välja
Muidugi on raske rahulikuks jääda, kui keegi su kallal pidevalt õiendab või sind torgib, kuid su ärritumine just annabki kiusajale jõudu juurde - ta tunneb end siis veelgi võimsamana. Ürita mitte nutma hakata, punastada või vihastada. Seda ei ole lihtne ära õppida, kuid aitab sind edaspidi, sest kui kiusaja mõistab, et ta ei avalda sulle mõju, ei viitsi ta sind enam torkida. Mõnikord aitab rahulikuks jääda mõttes aeglaselt kümneni lugemine, sügavalt sisse ja välja hingamine või ka lihtsalt minema kõndimine. Peamine - püüa jääda võimalikult rahulikuks vähemalt seni, kuni kiusajat enam näha pole.

3. Hoia pea püsti, kõnni minema ja ignoreeri kiusajat
Ütle kiusajale kindlalt ja selgelt, et sulle ei meeldi see, mida ta teeb ja mine siis ära. Harjuta, kuidas teha ükskõikset nägu, kui ta sind järjekordselt togima tuleb. Teda ignoreerides saadad talle selge signaali - sind ei huvita, mida ta sinust arvab! Kui ta näeb, et ta sulle enam mõju ei avalda, lõpetab ta su kiusamise.

4. Räägi täiskasvanule
Õpetaja, garderoobitädi, kooli turvamees ja sööklatöötajad on seal selleks, et sind aidata ja kaitsta. Ära pelga neilt abi küsida.

5. Ära hoia kiusamist vaid enda teada
Räägi sellest kindlasti oma sõbrale, õpetajale, kooli psühholoogile, vanematele, õele-vennale. Neil võib olla kasulikke nõuandeid, mille abil saad sinagi õelutseja paika panna. Ja isegi kui nad ei oska sulle soovitusi anda, on nad sulle toeks - jagatud mure on pool muret!

6. Eemalda kiusamise põhjused
Kui klassikaaslane nõuab su taskuraha endale, "unusta" edaspidi rahakott koju. Kui talle meeldib su telefon või iPod, ära võta neid enam kooli kaasa.

Nõuanded vanematele:

Te saate kodus palju ära teha, et laps ei tunneks end enam üksi. Kutsuge tema sõpru tihti külla ja julgustage last ise oma sõpradega ühendust hoidma. Aidake tal leida uusi sõpru, liitudes spordi- või huviringidega. Leidke koos lapsega üles alad, mis talle meeldivad ja milles ta on osav ning mis aitavad ta enesekindlust tõsta. Enesekaitsetrennid tulevad sellistel puhkudel alati kasuks.