Kas tuleb tuttav ette järgmine olukord? Iga kord koju jõudes, sõltumata sellest, kas ma olen just vahetult enne seda söönud või ei, lähen ma kõigepealt kööki, avan külmkapiukse ja vaatan, mis seal võiks leiduda ja mida ma võiksin süüa.

Või…

iga kord, kui telerit vaadates tuleb reklaamipaus, sean ma sammud kööki, et midagi näksida. Avan juba mitmeid kordi külmkapiust, lootes sealt leida midagi head, teades, et keegi pole ju vahepeal käinud poes ega sinna midagi uut lisanud.

Või…

iga kord kui seisan tanklas järjekorras, et maksta kütuse eest, silmitsen väikeseid šokolaade, mis ilutsevad leti ääres, justkui spetsiaalselt minule välja pandud. Ostan siis ühe neist, söön kiirelt ära, viskan paberi ja unustan, et olin taaskord murdunud ja ostu teinud. Olen ju siiski oma harjumuste truu teener.


Sellised on minu õpitud harjumused, mis varitsevad mind igapäevaelus. Tuttav?


Purusta oma halvad harjumused tahtejõu abil


Kahjulikke harjumusi saab muuta või hoopiski neist loobuda ning alustada uute harjumustega. Piisab sellest kui Sul on piisavalt tahtejõudu, eesmärk ja kuhjaga halbu harjumusi, mis Sinu elu siiani on korraldanud.

Siinkohal võid appi võtta oma ankru. Jah, te lugesite õigesti.

Ankur on automaatse või alateadliku reageeringu põhjustaja.

Näiteks:

Kui kuuled oma nime, siis tõstad pead

Kui mängib rahvushümn, tõused püsti.

Kui tunned õunakoogi lõhna, mõtled vanaema peale.


Just ankru ja suure tahtejõu abil saad võimaluse muuta oma harjumusi ja näha neid muudatusi ka visuaalselt. Teame ju kõik, et visuaalne tõestus millestki mõjub alati paremini kui paljas teadmine muudatustest. Kui Sulle öeldakse, et kaotasid pea poole oma kehakaalust, siis see ei ole sugugi nii suur argument kui vaadata näiteks võipakke, mis võrduvad Sinu kaotatud kehakaaluga.


Visuaalne tõestus muudatustest


Ankruks võiks olla näiteks väike kivi, mida võid hakata koguma kotikesse.

Iga kivi esidaks üht väikest muudatust, mida igaüks saab teha oma igapäevaelus.

Näiteks üks kivike lisa kotti, kui oled alati koju jõudes lugema hakanud ajalehti, selle asemel, et kulutada külmkapiust. Teine kivike lisa kotti siis, kui reklaamipaus ei võrdu enam Sinu jaoks võileiva või saiakese söömisega. Kui iga reklaamipausi ajal on Sul suur tahtmine püsti tõusta ja kööki minna, siis lahenda parem oma pooleliolevat ristsõna või võimle.

Kolmas kivike lisa kotti, kui bensiinijaama magusaletti jääb üks šokolaad rohkem, sest Sina sellest täna loobusid. Säästa oma magusaid hetki parem tulevikuks, mil mõne tähtpäeva puhul on ilus üks torditükk koos teistega ära süüa.


Kogudes väikeseid muudatusi, jõuad oma eesmärgini — murda oma halvad harjumused või asendada need pigem meeldiva rutiiniga.


Kivike tervisliku toitumise ja regulaarse liikumise eest


Kivikesi saad koguda ka suuremate muudatuste puhul nagu toitumine ja liikumine. Näiteks järgmine kivi võiks meenutada igapäeva aktiivsust ja sammude kogumist. Auto asemel käimine ja rattaga sõitmine, lifti asemel kasutada treppe.


Järgmine kivi meenutagu tervisliku ja mitmekülgse toitumise tähtsust. Ka väikeste muudatustega saab teha toiduvaliku endisest huvitavamaks.


Järgmine kivi võiks panna meid aeglasemalt sööma, kuna aeglasemalt mäludes sööd koguseliselt vähem, sest umbes 20 minuti pärast saab aju teada, et kõht on toitu saanud ja Sinu organism seda enam mõneks ajaks ei vaja. Põhjalikult mäludes seedib ja imendub toit tõhusamalt. Aeglaselt süües jõuab ka toitu nautida, tunda selle maitset.


Nii kive kogudes ja väikesi muudatusi tehes võib kividest saada suur mägi! See ongi Sinu ankur tervema, ilusama ja meeldivamate harjumustega elu suunas. Kasuta oma tahtejõudu halbade harjumuste lõhkumiseks, mitte nende hoidmiseks.


Tunne oma tervislikku mina!

Sinu figuurisõbrad