1)      Ära krigista hambaid

2)      Pärast happeliste jookide ja söökide tarbimist loputa suud puhta veega või näri ksülitooliga närimiskummi.

3)      Ära näri asju, mis pole närimiseks — pastakad-pliiatsid, kirsi- ja oliivikivid, pähklikoored, küüned jne.

Kliinik 32 esteetilise hambaravi ja proteetika arst dr. Martin Martma rääkis, et inimesed kipuvad närima igasuguseid esemeid, mis selleks otstarbeks sugugi mõeldud pole. „Näiteks karamellkommid, kirsikivid, oliivikivid, pähklikoored, pastakad, pliiatsid, küüned jne,“ loetles dr. Martma. „Kui toidu söömine hambaid ei kuluta, siis igasuguste muude esemete närimine aga küll. Tulemuseks on kulunud hambad, mikropraod, tundlikkuse kasv, loksumine.“

 Samamoodi võib mõjuda ka hammaste tugev kokkusurumine, kogemata kondi hammustamine või hammastega pudeli avamine.

 Järgmisel korral, kui tabad ennast või mõnd lähedast, sõpra või kolleegi närimas midagi, mida närima ei peaks, siis tuleta talle meelde, et ta pole kobras! Kopra hambad kasvavad tagasi, inimese omad mitte. Ennetada on lihtsam kui ravida.

Püüa külastada kord aastas hambaarsti või suuhügienisti, kes saab hammaste olukorra üle vaadata ning vajadusel suumure võimalikult varajases faasis lahendada. Ennetada on lihtsam kui ravida ja soodsam ka.

Vaata videot: Hammaste tervise kuu kobras testib, mida arvavad hambad sellest, kui lutsutamiseks mõeldud asjadele hoopiski mõnusalt hambad sisse lüüa:



Vaata ka hammaste tervise kuu kopra hambaeksperimentide kokkuvõtet: