Apteegis müüdavad ravimtaimed on enamasti kasvatatud ja korjatud Eestis, kuid leidub ka välismaise päritoluga ravimteesid. Valida on võimalik nii üksiku ravimtaime kui ka erinevatel ravimtaimedel põhinevate teesegude vahel. Teesegud koosnevad tavaliselt mitmest sama tervisehäda puhul leevendust pakkuvast taimest. Näiteks köha puhul saab abi Köhateest (sisaldab paiselehte, teelehte, mets-kassinaerist, nõmm-liivateed ja iisopit), põiepõletikku aitab leevendada Põietee (sisaldab peterselli, põldosja, naistepuna, väikeseõielist pajulille). Tarviliku info, mis eesmärgil ja kuidas ravimtaimi kasutada, leiab ravimtaime pakendilt, kuid alati võib pöörduda ka apteekri poole, kes annab hüva nõu sobiva ravimtaime tee või teesegu leidmiseks.

Kuidas ravimteed toimivad?

Ravimtee toime sõltub sellest, missuguseid ravimtaimi see sisaldab. Erinevad ravimtaimed omavad ka erinevat toimet, näiteks korrastavad seedimist (paakspuu, võilill, , aedpetersell), tõstavad organismi vastupanuvõimet haigustele (küüslauk, punane päevakübar) või omavad rahustavat toimet (meliss, palderjan).

Ühte ja sama ravimtaime saab aga kasutada erinevate haiguste korral, sest taimes sisaldub tihti palju erinevaid toimeaineid. Näiteks liht-naistepuna saab kasutada depressiooni, verejooksu ja välispidiselt kootava vahendina. Küüslauk omab immuunsüsteemi tugevdavat ja samas ka kolesterooli alandavat toimet. Ravimtaimedest valmistatud teede heaks omaduseks on ka see, et nad ei vii organismist välja kasulikke aineid (nt. kaltsium) nagu seda teeb kohvi.
 
Kuidas valmistada ravimteed kodustes tingimustes?

Tee valmistamiseks kasutatava värske ja kuivatatud droogi kogused on tihti erinevad. Üldreeglina peaks värskete taimede kogus (kaal) olema poole suurem kui kuivatatud taimede puhul. Seevastu värskest droogist teed keetes võib lasta sel tõmmata vähem kui kuiva ürti kasutades. Ravimtee tegemisel tuleb arvestada, et ei valmistataks korraga liiga suurt kogust. Korraga võiks valmis teha ühe päeva vajaduse. Hommikust ülejääki tuleks hoida pimedasjajahedas suletult. 

Seguteed valmistades tuleb teada taimede omavahelist sobivust ja koosmõju. Kui teesegu valmistamisel pole mõnda komponenti käepärast, tuleb see lihtsalt välja jätta, mitte suvaliselt mõne teisega asendada. Ravimtee tegemisel tuleb alati valada kuum vesi ravimtaimele, sest nii ei kaota taim endas sisalduvaid ja kergesti lenduvaid eeterlikke õlisid, mis koos teiste toimeainetega annavadki teele tema mõju. 
 
Kuidas ravimteed juua?

Teed tuleks juua rahulikult ja lonkshaaval, hoides teed enne allaneelamist veidi suus, et toimeained saaksid imenduda. Ravimtee toime on parem, kui juua seda magustamata ja enamikel juhtudel tühja kõhuga.  Teed võib juua mega, kuidallesjahutatult 60 kraadini, et mee-ensüümid ei häviks kuumaga. Eeterlikke õlisid sisaldavatest taimedest valmistatud teed tuleb juua kohe soojana, sest veega reageerides kaotavad need toimeained juba lühikese aja möödudes oma ravijõu. Samuti ei tasu koos eeterlikke õlisid sisaldava ravimteega süüa valgurikast toitu, nii võib tee samuti oma toime kaotada. 

Millised ravimteed aitavad külmetuse vastu?

Külmetushaiguste ja palaviku korral saab abi juues angervaksast, pärnaõitest või vaarika lehtedest valmistatud teesid. Kõik nimetatud teed on higistama ajava toimega. Kui lisaks palavikule vaevab ka köha, siis saab abi näiteks paiselehest, teelehest, nõmm-liivateest või islandi samblikust, neil kõigil on rögalahtistav toime. Põletikulise kurgu sümptomeid aitab leevendada kuristamine jahtunud kummeli ja/või salveiteega.

Ravimtee tarvitamiseks ei pea tingimata haigestumist ootama, vaid seda võib juua ka meeldiva ja tervisliku vaheldusena teistele jookidele, kuid enne tuleks igaks juhuks veenduda, et Sinu organism ei ole allergiline ühegi tee koostisosa suhtes.
Samuti peaksid ravimtaimeteede valikul ettevaatlikud olema rasedad ja rinnaga toitvad emad, kindlasti soovitame neil enne ravimteede kasutamist konsulteerida arsti või apteekriga.