Testis osales 10 poekalja, mille hankisime Sadama Rimist, Kaubamajast ja Narva maantee Comarketist. Viimases oli meie üllatuseks suurim valik! Nagu meil juba tavaks on saanud, tegime pimetesti, st osalejatel polnud õrna aimugi, mida me neile joodame ja nii mõnegi topsitäie puhul kahtlustasid, et tegu on hoopis limonaadi või ühel puhul uriiniga, mille oleme sisse toonud jälgede segamiseks.

Meie testgrupp ootas õigelt kaljalt mõnusat hapukat mekki, mis ei tohiks olla siiski liiga üle võlli ja meenutada põrandapesulappi või hapukapsaleent. Jook peaks lõhnama kui äsja ahjust võetud (soovitavalt must) leib ja pakkuma mõnusat värskendust. Kindlasti ei tohiks kali olla liialt magus, iseloomutu ja läila.

Testis osalesid seekord Mari Skuin, Anna Elisabeth Vaher, Lauri Jürisoo, Merje Merdik, Gete Tammann, Kerttu Pass, Vahur Koorits, Kristjan Lukk, Triin Pajussaar ja Hendrik Osula.

Ning meie paremusjärjestus sai selline:

1. Tanheiser tume kali

Lõhn, maitse ja värv on tasakaalus — kõik need on ühtlaselt tummised, rammusad ja külluslikud. Nii lõhnas kui maitses on tunda kõrbemist, kuid seda selle sõna kõige mõnusamas mõttes, see ei lähe liiale, ei käi üle ega hakka närvidele. Ühe testija sõnul on see kali nagu muuseumieksponaat või rehetuba ja noorima maitsja meelest on jook natuke liiga vanaaegse mekiga, kuid temagi leidis, et seda kalja võiks osta küll, sest see pole liiga magus nagu eelnevalt maitstud joogid ja ka vastik hapukas maitse ei käi üle.
Kaljatest


2. Saku kali

Kas see pole mitte veega lahjendatud tume õlu? Lõhnab ja maitseb küll sedamoodi, ka külluslik ja ahvatlev vaht, mis topsidest vastu vaatab, vihjaks justkui viisakale tumedale õllele. Maitse on rikkalik ja paljude maitsjate meelest üsna ideaalilähedane, kuid võitjat temast ei saanud, sest kolmele testijale ei istunud liigne magusus ja õllemekk — nende meelest peaks kali meenutama rohkem kalja kui lahtunud õlut.
Kaljatest


3. A le Coq klassikaline kali

Kui sa tahad kalja, mis sobib ideaalselt suviseks janukustutajaks, siis see on just see õige. Värskendav ja hapukas, pole liiga palju segavaid ja pealetükkivaid maitsenüansse. Võta palaval suvepäeval külmkapist ja kulista palju jaksad. Kolmandale kohale platseerus see jook just seetõttu, et maitseelamust kui sellist siit otsida pole väga mõtet — võtad, jood, nendid, et tegu on kaljaga ja unustad sealsamas. Ühtegi negatiivset kommentaari ei tulnud ja kellelegi ei jäänud halba muljet.
Kaljatest


4. Tanheiser naturaalne kali

Hea ja autentne kaljalõhn ja ohtralt vahutav üpriski hapukas vedelik. Paari testija meelest just parajalt hapukas ja värskendav, teiste meelest tuleks haput paar kraadi vähemaks võtta, et see juua kõlbaks. Kahtlemata on see jook aga märksa rohkem lapsepõlve,tänaval seisvaid kaljavaate ja räpaseid klaase meelde tuletav kali kui meie top kümnes allapoole jäävad joogid.
Kaljatest


5. A le Coq tume kali

Topsis nägi see kali tõeliselt ahvatlev välja. Oi-oi, kui korralik vaht, milline fantastiline aroom, kui kaunis tume vedelik! Nagu vedel rukkileib! Testijad ei suutnud ära oodata, millal ükskord maitsta saab! Kahjuks pettusid kõik. Maitse ei vasta absoluutselt värvile ja lõhnale, mis olid nii paljulubavad. Mõne meelest jääb  imalaks, teistele ei istunud vänge kõrbemaik. Ka neile, kes eelnevaid tumedaid kaljasid kiitsid, jäi see maitseelamus nõrgaks ning tunnistasid, et igatsevad tumedalt kaljalt rohkem iseloomu.
Kaljatest


6. Linnuse kali

See nüüd ei ole küll mingi korralik täiskasvanutele mõeldud kali, vaid laste limonaad või magustoiduks mõeldud jook. Nii magus, et paneb hambad krigisema. Kuid mitte ebameeldivalt magus ja läila, vaid täitsa kalja mekiga, ei jäta suhu ebameeldivat läpnud maitset ja ei sunni kiiresti veepudeli järele haarama. Janu sellega ei kustuta, aga magusaisu küll. Testijate arvamused läksid lahku — osadele maitses väga ja küsisid juurdegi, teised aga tunnistasid, et nende jaoks veidi liialt magus. Kuid lastele annaks ja nemad tõenäoliselt kiidaks.
Kaljatest


7. Rimi kvass

Vahutab mis hirmus ja lõhnab ürdiselt. Üks testija tabab ära, et tegu on köömnelõhnaga.Tegu ei ole päris klassikalise kaljaga, köömned ja ürdid annavad hoopis teistsuguse maitsevarjundi kui kaljalt ootasime. Meile see eriti ei ustunud. Testijad arvasid, et tegu on pigem sellise joogiga, mida maitseks mõnel vabaõhufestivalil vorsti alla loputamiseks, kuid toas mekkimiseks see hästi nagu ei sobi.
Kaljatest


8. Everin kali

Magus, läila, iseloomutu, pehme. Suhkruasendaja maitsega. Nagu veega lahjendatud Coca-Cola või Baikali vaene sugulane. Ilmselgelt lastele (või maiasmokkadele, keda ei huvita, kuidas nad oma suhkrulaksu kätte saavad) suunatud toode — rikkumata ja väljakujunemata maitse võib ära petta ja seda jooki kalja nime all serveerida, kuid meie testigrupis olid koos kaljaarmastajad ja meid sellega lõksu püüda ei õnnestunud.
Kaljatest


9. 3 kopikat kali

Loe eelmise toote iseloomustust ning lisa juurde veel kärssama läinud karamelli maitse. Ja veel rohkem suhkrut. Kahjuks ei tahtnud keegi kümnest testijast oma topsitäit isegi lõpuni juua. Kujunduse eest stiilipunktid!
Kaljatest


10. Karksi kali

Karksi kalja suhtes olid testi läbiviijatel kõrged ootused ning ennustasime talle kohta esikolmes. Paraku aga tundus meile, et saime poest halvaks läinud või kehva kvaliteediga pudeli. Ninna kargas vänge hapukapsa- ja äädikalehk ning testijad uurisid, kas me oleme hulluks läinud, et neile puhast uriini sisse joota üritame. See oli tõeliselt õudne kogemus, mida ei tahaks meist keegi enam iial läbi elada! Kahju, et nii läks, kuid uut pudelit järgmisesse poodi tooma ei tahtnud me ka tõtata, sest see oleks teiste osalejate suhtes ebaaus. Oleks me tarbijatena sellise pudeli otsa sattunud, poleks meist keegi tootjale teist võimalust andnud nagunii.
Kaljatest