Selleks, et saleneda tervislikult ja tunda end kergema ja tervemana, aitame selles loos purustada müüte, mida paljud inimesed arvavad seoses oma kehakaalu langetamisega.

Ettevaatust kaalule ohtlike teguritega

Inimesed ei ole alati teadlikud sellest, mis nende kehakaalule ohtlikud on. Siinkohal oleks vaja meeles pidada vaid kaht asja, mis võivad põhjustada kehakaalu tõusu:

  1. Toitu süüakse liiga palju

  2. Liikumist harrastatakse liiga vähe

Oluline on toidu kvaliteet ja tervikenergia. Võid süüa rohkemgi kui enne ja kaalus maha võtta, kui toidust saadud energia on väiksem kui kulutatud energia. Ühe šokolaaditahvli söömine ei tee paksuks, samuti ei tee porgandi söömine saledaks.

Ei ole olemas saledaks või paksuks tegevaid toite. Shokolaadiga võib isegi kaalus maha võtta, kui süüakse pikkade vahedega pidevalt 1200 kcal eest shokolaadi päevas ja mitte midagi muud. Kujutage aga ette kui päevast päeva tarbida vaid šokolaadi ja saada toitaineid ainult ühest kohast. Teie keha oleks esialgu võib-olla rahul sellise valikuga, kuid erinevate toitainete puudus teie organismis oleks suur.

Kaalu talitsemise puhul ei ole küsimus mitte üksikutes valikutes vaid selles, milliseid valikuid sa teed päevast päeva, nädalast nädalasse, kuust kuusse ja aastast aastasse.

Müüdid, mis vajavad purustamist

Väide: Ma ei saa kaalus maha võtta, kuna ma ei soovi ega jõua harrastada liikumist!

Inimese põhiainevahetus toimib kogu aeg. Ka magades, sügavas unes toimib see 70% aktiivsusega. Liikumine parandab füüsilist vormi, elukvaliteeti, teeb keha pringimaks, suurepärane tegevus ülesöömise asemel, kõrvaldab stressi, aitab normaalkaalu säilimisel, kuid kaalu reguleerimisel on tänapäeva kiirel inimesel õige toiduvalik märgatavalt tähtsam tegur.

Väide: Ma ei söö kunagi midagi ja ikka lähen paksuks!

See on üks tavalisemaid eksiarvamusi. Kui ei sööda korralikku toitu, siis näksitakse märkamatult väikeseid rasvaseid vahepalu. Korralik toidukord hoiab paremini ära vahepalade näksimise ja näljatunde.

Väide: Ma ei kasuta rasva, aga siiski lähen paksuks, kasutan vaid taimerasva!

Paljud jätavad leiva pealt ära rasvaine, arvates et see on kurja juur. Selle asemel pannakse juustu ja teisi rasvaseid leivakatteid, milles on tavaliselt 20-50% rasva, kasutatakse hapukoort, sorts koort supi ja kastme sisse, süüakse saiakesi ja pirukaid, pitsasid, lasanjet, kastmeid, ehk teisisõnu rasva, rasva, rasva ja kõik veel küllastunud rasv.

61% tuleb eestlase toiduvalikus peitrasvadest (liha, kala, vorst, juust, piimatooted). Taimerasvajuustus on sama palju kaloreid kui koorejuustus ja taimerasvajäätistes on koorejäätisega sama palju kaloreid.

Väide: Mul pole mõtet kaalus maha võtta, see on mul nagunii geenides.

Tuttav väide, kus isa, ema ja pere 3 last on ülekaalus, isegi nende koeral käib kõht vastu maad. Kuidas saab isa olla emaga sugulane? Pärilikkusel on oma mõju, sest mõnel on kalduvus ülekaalule teisel mitte, ühel on raskem hoida end normaalkaalulisena kui teisel, kuid siingi kehtib reegel. Kui saadakse vähem energiat kui kulutatakse, siis kaal langeb. Pärilikkust võib tõlgendada ka harjumuses valida teatud toite ja toiduvalmistamise viisi. Lisaks eelnevale kajastub see ka pere ostukärus. Need asjad võivad tõepoolest liikuda perest perre, suguvõsast suguvõssa. Kui muuta oma toitumisharjumusi, siis geneetilised riskid ei realiseeru.

Väide: Mul on nii nõrk iseloom. Võtaksin küll maha, aga iseloomu ei ole!

Tuleb appi võtta mõistus ja olla aus enese vastu! Me ise poeme oma iseloomu taha, teades tegelikult, et seda saab muuta ja oma nõrkustest üle olla.

Inimese jaoks on kolm teed, kuidas targalt toimida:

Mõtlemise tee, mis on kõige ülevam, jäljendamise tee, mis on kõige kergem ja kogemuste tee, mis on kõige vaevalisem. (Konfutsius)

Energilist ja tervislikku septembrikuu algust!

Sinu figuurisõbrad!