Toataimed pehmendavad ja täiendavad linnakorteri interjööri, lisavad ruumile dekoratiivseid aktsente ja toovad sellesse natuke looduskeskkonda, mida nii väga puudu on, eriti kui kodul ei ole oma aeda. Eriti eksootilise mulje annavad kodule muidugi palmid. Viimaste suured igihaljad lehvikukujulised või sulgjad lehed äratavad igas ruumis tähelepanu. Palmid võivad väga harva ka õitseda, kuid tavaliselt kasvatatakse neid ikka dekoratiivsete lehtede pärast.

Palmid kasvavad looduses maailma kõige metsikumates piirkondades, kuid paljud neist on võimelised kasvama meie rõõmuks ka neile ebasoodsates toatingimustes.

Taimed sarnanevad inimestega selles, et kui nad kuskile kasvama hakkavad, siis nad kohanevad ja häälestuvad selle koha mõjule.

Milline lemmik siis endale leida?

Laose datlipalm   (Phoenix roebelenii) Saleda tüvega, mis on kaetud vanade lehtede algmetega. Ta on sulglehine palm lehvikukujuliste lehtede krooniga. See palm meenutab miniatuurset puud. Palm talub ka vähest valgust ja hooletussejätmist, kuid siiski on ta palju ilusam, kui teda on hoolikalt hooldatud. Laose datlipalmi võib pidada väga efektiivseks õhupuhastajaks. Suvel kastetakse palmi rikkalikult ja  piserdatakse sageli. Kuivas õhus muutuvad lehed kergesti pruuniks. Pruunid otsad ja servad lehtedel lõigata kääridega ära. Talvel peab kasvukoht olema võimalikult valge ja jahe, kuni 15 °C. Ümber istutatakse 2-3 aasta tagant veidi suuremasse potti. Ümber istutamisel jälgida, et ei vigastataks lihakaid juuri.

Kõrge vitspalm   (Rhapis excelsa)
Suurepärane toapalm, tiheda võra ja sirgete bambuse moodi vartega. Sõrmjalt jagunevate tumeroheliste lehtedega. On vastupidav ebasoodsate tingimuste suhtes.

Ei talu varju, tõmbetuult ega ka otsest päikesevalgust. Need palmid kasvavad väga aeglaselt. Kasvamiseks on vaja valgust, kuid väldi eredat päikest, eriti suvel. Vitspalmi puhul väldi kindlast ülekastmist, kuna taim võib hukkuda.

Vašingtooniapalm (Käpikpalm) (Washingtonia robusta)
See kiiresti kasvav Põhja-Mehhiko palm armastab valgusküllust, seetõttu tunneb end hästi talveaias. Palm moodustab ühtse tüve lehvikujuliste lehtedega. Roheline, sõrmjas, niinekiududega lehestik.

Suvel võib tõsta õue ilmastiku eest kaitstud kohta.

Belmore’i kentiapalm (Howea belmoreana)
Belmore’i kentiapalm on populaarse Forsteri kentiapalmi (Howe forsteriana) sugulane ja talub puuduliku valgust ja hooletussejätmise peaaegu sama hästi kui Forsteri kentiapalm. Palmi täiskasvanud lehed muutuvad suurteks, kumerateks lehvikuteks, mis koosnevad rohelistest lehtedest. Kui palmi regulaarselt pihustada toasooja veega ja hoida muld ühtlaselt niiskena, siis ideaalne kodupalm.

Parim kodupalm on Forsteri kentiapalm (Howea forsteriana). See tumeroheliste lehtedega palm kasvab väga aeglaselt, aga kui pinnas on viljakas, siis areneb kiiresti. Kentiapalmid võivad olla vähese valguse käes ja jääda ellu. Nende paksud nahkjad lehed on tähelepanuväärselt vastupidavad nii madala õhuniiskuse, lestade kui ka mullausside suhtes.

On ka üsna vastupidavad põuale ja kui muld on pidevalt kuiv. See ei mõjuta nende välimust. Aga muidugi  paremini tunnevad end valguses, kastetuna, piisava õhuniiskusega ruumis.

Mahe kalasabapalm   (Caryota mitis)
Ainulaadne palm huvitavate kahelisulgjate lehtedega sobib hästi valgustatud ruumides. Tema lehestik meenutabki kalasaba. Väga lihtne kasvatada toas, kasvamiseks nõuab vaid piisavalt ruumi.

Toatingimustes võib muutuda veidi kahvatuks. On tundlik lestade, madala õhuniiskuse ja kuiva mulla suhtes. Kui aga anda palju valgust, vett ja pihustada regulaarselt, kohaneb palm hästi. See palm vajab veidi rohkem väetist kui teised.

Palme ei väetata sügisel ja talvel, samuti esimese kahe kuu jooksul pärast ümberistutamist.

Et vältida ripslaste, lehetäide ja muude kahjurite rünnakuid, tuleb palmilehti aeg-ajalt niiske käsnaga puhastada. Suvel võiks taime viia välja vihma kätte või kodus duši alla, kui selle suurus seda võimaldab.

Palmidest ja nende hooldusest loe pikemalt oktoobri TM Kodu ja Ehitusest.

Nüüd TM kodu & ehitus supersoodsalt vaid 1,95 € kuu. Vaata SIIA“.