Igas kodus läheb ikka veel tarvis traditsioonilisi aknalaudu, millel võib kasvatada istikuid ja viljelda ürte. Värsked maitsetaimed peavad olema käeulatuses, kui kodukokk köögis oma oskusi näitab. Ürte kasvatatakse ka ilu ja lõhna pärast.

Potiürte saab kaupluste aedviljaosakonnast aasta läbi, aga nende säilitamine on omaette kunst. Kahjuks liiga tihti juhtub, et kilekotist toatemperatuuri tõstetud maitsetaim jõuab närbuda kohe pärast seda, kui tema küljest on vaevu paar lehte näpistada jõutud.

Enamasti soovitatakse maistetaimi säilitada külmkapis või vähemalt jahedas kohas, aga tore oleks hoida lõhnavaid ürte kogu aeg nähtaval. See ongi võimalik, kui paned need valgusküllaslee aknalauale nõudesse, milles on vett. Kõlbavad joogiklaasid või lillevaasid. Potiürdid saab ka mulda istutada ja nende kasvatamist aknalaual jätkata.


Lisa valgust

Köögiaia taimed vajavad palju valgust. Ürdipotid tuleks praegusel pimedal aastaajal paigutada võimalikult suure akna lähedusse. Kevadel aga võivad taimed kerget varjugi eelistada. Mida soojem koht, seda rohkem valgust taimed nõuavad, et hästi kasvada. Jahedas kohas tulevad taimed vähema valgusega toime.

Talvekuudel kujuneb pimedus tõeliseks probleemiks. Ehkki taimed kasvavad akna lähedal, ei edene nad nii hästi kui suvel. Kasvamisele aitavad kaasa taimevalgustid ja taimedele mõeldud päevavalguslambid.

Kasvatamise võib talviseks ajaks üle viia ka lauaaedadele, kuhu on sisse seatud kasvamist edendavad valgussüsteemid.

Taimekasvatuseks mõeldud valgusallikad kiirgavad kasvamiseks vajalikku sinist ja punast valgust, mis mõjub taimedele tasakaalustavalt. Taimelampe saab osta ka eraldi. Toodet valides tasub hoiduda ostmast lampe, mis kuidagi kasvamist ei mõjuta, vaid lihtsalt valgustavad taimi kenasti. Õiged taimelambid on küllalt kallid, aga peavad aastaid vastu.


Mitmesugused taimed

Kõige odavamalt saab taimi ise seemnest külvates, aga need lähevad korralikult kasvama alles siis, kui looduslikku valgust on rohkem. Lauaaias võib ka talvine külv õnnestuda, aga saak jääb siiski üsna väikseks. Sügistalvel maksab mulda pista ürdiistikud, mida aiakauplused pakuvad.

Kui istikuid käepärast pole, võib istutada ka köögiviljaletist hangitud potiürte. Et need kodustes tingimustes korralikult kasvama läheksid, peab nende juurestik olema terve. Elujõuline juurestik on hele ja taim ei tohi närtsinud olla. Püüa istutamiseks valida taimed, mis on alles kaupluses välja pandud.

Plastpotti ei maksa üldiselt tervenisti eemaldada, sest juured kasvavad selle avadest läbi. Kui poes pakutakse ürte täiesti kinnistes pottides, siis tuleb need muidugi ära võtta, et juured pääseksid istutusmulda.

Mõned inimesed söövad istutamiseks mõeldud ürtidest esmalt suurema osa ära ja istutavad potti ainult taimetüve. Lehtede vähendamine võib juurdumisele isegi kaasa aidata, aga igale istutatavale taimele tuleks jätta siiski mõnevõrra lehepinda.

Maitsetaimede puhul maksab kasutada liivast, vett läbilaskvat mulda. Hästi sobivad ürtidele ja kaktustele mõeldud mullad.

Potiks võib kasutada mis tahes nõud, aga põhjas olev auk hõlbustab kastmise reguleerimist. Ülemäärane vesi pääseb avausest alustaldrikule, kui kastmisega on liialdatud.


Väljast sisse

Kui aias on suvel kasvanud maitsetaimi, tuleb hiljemalt hilissügisel otsustada, mida nendega talvel ette võtta. Mitmeaastased liigid võib hiljem sügisel kinni katta näiteks lehehunnikuga, nii saavad nad talvituda. Ka jahe, pakase eest kaitstud klaasterrass sobib ürtide talvekorteriks.

Osa maitsetaimi saab sisse toasoojusesse tõsta ja jätkata nende kasvatamist aknalaual. Enne tuppatoomist maksab ürtide võrsed ja potid korralikult veega puhtaks piserdada, et neilt ei kanduks kahjureid toataimedele.

Jahedast toodud ürdid võivad toatemperatuuril korraks väga lopsakaks muutuda, aga jahe tuuletõmbuseta paik oleks nende jaoks siiski parim. Probleemiks on valguse vähesus, sest väljas kasvanud taimed on harjunud suvise päikesega. Lopsakale kasvuperioodile võib järgneda kasvamise järsk pidurdumine.

Ka kuiv toaõhk piirab kasvu ja lisab kastmisvajadust. Iseäranis savipottidesse istutatud taimi tuleb kasta sagedamini kui õues. Samas maksab liigset kastmist vältida. Pritsimine sobib eriti hästi läikivalehelistele taimedele.


Pikemalt loe ja vaata  TM Kodu ja Ehitusest!