Kõik me teame, et varavalges ärkamine on üsna kole — nii meie kui ka eksperdid on seda juba ammu taibanud. Just seepärast on hakatud uurima, miks see peab nii õudne olema. Tuleb välja, et varase ärkamise juurde kuulub peale äratuskella helisemise ka sinu kehakella järkjärguline muutmine. Sellised uudised tulevad just õigel ajal, sest mitte kunagi varem pole varane tööle jõudmine olnud niivõrd tähtis — see aitab sul oma töökohta säilitada.


Peta ära oma kehakell

Kella keeramine tunni võrra varasemaks võib kogu su organismi kihva keerata, nii et probleemile tuleks läheneda sammhaaval. Iga kahe päeva takka säti äratuskell 10 minutit varem helisema. Ära muretse, et peaksid selle võrra ka varem magama minema. Sinu keha muudab oma harjumusi mõne päevaga iseenesest.


Kasuta oma mõttejõudu

Naised kipuvad äratuskella helisedes terve päeva tegemisi ette mõtlema, kuid varahommikul võib see sind juba eos väsitada. Järgmised 30 minutit suuna oma mõtted vaid konkreetsetele asjadele: mida sa selga paned, sööd jne. Peagi märkad, et see muutub su hommikute loomulikuks koostisosaks.


Joo kohvi enne kümmet hommikul

Turguta end kofeiiniga kohe pärast voodist tõusmist. See hakkab poole tunni pärast mõjuma ja jääb su kehasse terveks pärastlõunaks, mil varakult ärganud inimesed tunnevad end tühjaks imetuna. Pärast kümmet hommikul joo ainult kofeiinita kohvi või muid jooke, mis seda ergutavat ainet ei sisalda. Nii on kofeiin su kehast õhtul kella kümneks haihtunud.


Pärast tööd mine trenni

Uneeksperdid arvasid kunagi, et kõige parem kehaärataja on hommikune trenn, tegelikult on aga selleks kõige parem aeg kohe pärast tööd. Kolm kuni viis tundi pärast trenni hakkab su kehatemperatuur langema, mis saadab ajule signaali, et on aeg magama minna. Kui treenid hommikuti, saab su aju sellise teate keskpäeval, see aga lööb su keha rütmi sassi. Kui sätid trenni poole kuueks õhtul, on su keha õigeks ajaks põõnamisvalmis.


Söö õhtul õigeid toite

Toiduained, mis sisaldavad õiges koguses süsivesikuid, kaltsiumi ja valke, näiteks maisihelbed ja piim, aitavad und lähemale meelitada. Kui võtad väikese und soodustava ampsu umbes tund aega enne magamaminekut, puhkad sügavamalt ja tunned end järgmisel hommikul palju erksamana.