Nüüd aga, kui päike hakkab vaikselt pilvede taha peituma on paljud naised silmitsi tõsise murega — nahale on tekkinud ebameeldivad tumedamat pruuni tooni laigukesed, mis enam ära ei kao. Mis need on, ja miks need küll meie nahale ilmusid?

Tegemist on pigmendilaikudega, mis on nahas asetsevate rakkude — melanotsüütide häire. Melanotsüüdid toodavad melaniini — pigmenti, mis kaitseb nahka UV-kiirguse kahjuliku mõju eest ning muudab naha tumedamaks, kui me päevitame. Normaalsetes rakkudes on pigmendil oma elutsükkel ja see laguneb kehale omaste protsesside käigus. Pigmendilaikude puhul on loomulik lagunemisprotsess häiritud, ja pigment jääb nahka alles.

Pigmendilaike on mitut sorti: tedretähnid, läätslaigud ja melasmid. Melasma ongi see, mis naistele kõige enam meelehärmi tekitab. 90 protsendil juhtudest tekib see 20-40 aastastel naistel, jättes inetud pruunid laigud just näo piirkonda, peamiselt otsmikule, põskedele, ülahuule kohale ning ilma välise sekkumiseta need näolt enam nõus lahkuma ei ole.
Pigmendilaigud nahal ei ole kahjulikud, kuid oma välimusest hooliva naise võivad need õnnetuks teha küll.

Miks tekivad pigmendilaigud?
Probleemi täpset põhjust ei teata, kuid tavaliselt on see seotud naiste hormonaalsete muutustega — laike tekib kõige sagedamini raseduse ajal või rasedusvastaste tablettide võtmise ajal. Samuti on üheks suurimaks pigmendilaikude tekitajaks päikesekiirgus ning oma roll on ka geneetilisel eelsoodumusel. Lisaks võivad pigmendilaikude teket soodustada teatud mehhaanilised hoolitsused (laserhoolitusused, keemiline koorimine) või reaktsioonid kosmeetikale. Ka mõned ravimid ja haigused võivad luua soodsad tingimused pigmendilaikude tekkeks.

Kas pigmendilaike saab ravida?
Kõigepealt peaks ära mainima, et pigmendilaigud on ennetatavad — selleks on vaja pidevalt kasutada päikesekaitsefaktoriga kreemi, et päikesekiirgus nahale liiga teha ei saaks. UV kaitsega toodetega peaks alustama juba kevadel, sest ka siis võib päikesekiirgus juba piisavalt intensiivne olla, et kahju tekitada. Samuti peaks päikesekaitsega kreemi kasutama iga päev.

Kui aga pigmendilaigud juba tekkinud on keskendub ravi pigmendi lõhustamisele ja uue pigmendi moodustumise takistamisele. Seetõttu võiks pigmendivastased hoolitsused iluarsenali kuuluda sügisel ja talvel. Kindlasti tuleks tähelepanu pöörata ka pigmendilaikude tekkepõhjuse tuvastamisele ja selle faktori eemaldamisele (näiteks hormonaalsed mõjud, haigused, ravimid jne).

Pigmendilaike saab eemaldada kolmel viisil:
1) Ravi — kõige tõhusam vahend on hüdrokinoon, mis on saadaval retseptiga. Hüdrokinoon pärsib melaniini sünteesi, ja esimene mõju saabub umbes 1-1,5 kuuga, maksimumtoime saabub 4-6 kuuga. Teine levinud ravi on tretinoiin, mis hajutab epidermisesse kogunenud melaniini. Maksimumtulemused saavutatakse samuti keskmiselt 4-6 kuuga.

2) Mehhaanilised hooldused — siia alla kuuluvad näiteks mikrodermabrasioon, keemiline koorimine ja laser- ning impulssvalgushoolitsused. Protseduure tuleb teha kuurina, ning igat tüüpi hoolitsusel võivad tekkida potentsiaalsed kõrvalnähud, pigmendilaikude taasteke või isegi halvenemine.

3) Kosmeetilised hooldused ehk kreemid ja maskid on hoolitsused mida inimesed saavad ise kodus kasutada. Üks populaarseimatest ja efektiivseimatest koostisainetest on Koji hape, mis on näidanud hüdrokinooniga sarnast efektiivsust. Ka AHA-happed on pigmendilaikudele suunatud kosmeetilistes hoolitsustes laialt levinud, need on kergelt koorivad toimeained, mis toovad esile ühtlasema tooniga naha. Tihti on eelpoolmainitud koostisainetega kreemides kombineeritud ka Arbutiin, Vitamiin C, Vitamiin A, millel kõikidel on oma roll pigmendi moodustumise pärssimises või eemaldamises.

Ükskõik milline variant eelpooltoodutest valida, peaks varuma palju kannatust. Pigmendilaikude kadumine võib võtta aega kuni 6 kuud.

www.rosena.ee dermakosmeetika e-pood soovitab:
Eestisse on nüüd jõudnud Prantsuse firma ACM Laboratoires tootesari Depiwhite pigmendilaikudega naha hooldamiseks.

Depiwhite Advanced Kreem on intensiivselt depigmenteeriv hooldus, milles on kombineeritud 3 taimset päritolu depigmenteerivat koostisainet ja patenteeritud aktiivtoimeainete kompleks, mis stimuleerib melaniini loomulikku lagunemisprotsessi kuuluva fosfataasi sünteesi. Kreemi mõjul vähenevad või kaovad nahalt pruunid laigud, ja jume ühtlustub. Aktiivsed toimeained on näiteks AHA-happed, Koji hape, Vitamiin C, arbutiin, luteoliin ja selleri ekstrakt mis on tugevalt antioksüdatiivne sisaldades rohkelt A, B ja C vitamiine.

Unikaalse komponendina on kreemis ka patenteeritud koostisained, mis aktiveerivad protsessi mis paneb keha tootma ensüümi nimega fosfataas. Fosfataas on kehale loomuomane ning tema ülesanne on päikesekiirguse toimel tekkinud melaniini lagundamine keratinotsüütides.

  • Kuna pigmendilaikude eemaldamine on niivõrd pikaajaline protsess, siis selleks et tulemusi veidi kiiremini näha oleks, on ACM kreemi lisanud ka aktiivaine nimega antipollon — aine, mis seob liigse melaniini endasse vähendades seeläbi naha pigmentatsiooni. Tänu sellele koostisainele võib esimesi tulemusi pindmise liigse pigmendi vähenemise osas näha juba pärast 15 päevast kasutamist.
  • Depiwhite Advanced Kreemi on soovitatav parimate tulemuste saavutamiseks kasutada koos Depiwhite Peel-off maskiga. 
  • Depiwhite tooteid võivad kasutada ka rasedad või imetavad naised, sest toodet kasutatakse vaid väikesel pinnal ning toode mõjub vaid pealmistes nahakihtides.

Enne ja pärast Depiwhite Advanced Kreemi kasutamist

Jaga
Kommentaarid