Kui leiad metsast surnud või ilmsete haigustunnustega metssea, tuvasta oma asukoht ja helista maakondliku veterinaarkeskuse numbrile (kontaktid www.seakatk.ee) või Veterinaar- ja Toiduameti vihjetelefonil — automaatvastaja number on 605 4750. Jäta automaatvastajale teade, oma nimi ja kontakttelefoni number. Väldi otsest kontakti surnud metsseaga.

Ära puutu metsas võimalikke nakatunud esemeid paljaste kätega.
Ära jäta toidujäätmeid loodusesse, sest siga võib sedakaudu haigust levitada.

Kui kahtlustad, et oled olnud kontaktis nakatunud sea korjuse või väljaheidetega, puhasta pärast looduses viibimist oma riided ja jalanõud. 

Sigade Aafrika katk on väga nakkav ning ägedalt kulgev kodusigade ja metssigade viirushaigus, mida iseloomustab palavik, verejooksud, põletikulised muutused elundites ja suur suremus (kuni 100% loomadest). Sigade Aafrika katku ei haigestu teised loomaliigid ega inimesed, kuid nad võivad viirust edasi kanda.

Lisainfo: www.seakatk.ee

Üldiseid juhiseid looduses liikumiseks

  • Liigu maastikul taktitundeliselt — ära tee liigset lärmi ega häiri loomi. 
  • Matkamiseks eelista olemasolevaid matkateid, sest ka matkamine koormab keskkonda.
  • Kõik, mille jõuad metsa viia, jõuad sealt ka välja tuua. Isetegevuslik prügimajandus koormab loodust vähem ning ei tekita nii palju lärmi ja jälgi kui prügi koristamine masinatega. 
  • Paki oma toit korduvkasutusega karpidesse ja kottidesse. Nii vähendad matkal tekkivaid jäätmeid. 
  • Pea meeles, et lõket teha ja telkida tohib vaid selleks ettevalmistatud ja tähistatud kohas. Lõkke tegemisel eelista kattega lõkkekohta.
  • Võta metsa minnes alati kaasa laetud mobiil, et saaksid hädas olles endast teada anda. Üldine hädaabitelefoni number Eestis on 112, Keskkonnainspektsiooni infonumber 1313.