Dieet ja nälgimine

Dieetide olemus on lihtne — söö vähem kui sa ära kulutad. Nälgimine on ilmselgelt kiireim viis kaalu kaotada. Suur vahe on aga selles, kas dieedi või nälgimisega kaotatakse kaalu või rasva.

Enamik naisi söövad kaalu langetamiseks liiga vähe ja üllatuks, kui teaks, et keha rasvaprotsenti on võimalik vähendada ka üsna suuri portsjoneid süües. Kõik sõltub toidu koostisest ja toiteainete tasakaalust.

Kaalu kaotus vs rasva kaotus

Normaalne kaalukaotus nädalas on 0,5 — 1 kg. Tähtis on meeles hoida, et oluline ei ole kvantiteet, vaid kvaliteet — kaota rasva, mitte lihaseid. Dieediga saavutatud kaalukaotus tähendab tihti aga just kaalukaotust lihaste arvelt.

Lihased kulutavad teatavasti energiat ka puhkeolekus. Seega tähendab kaotatud lihasmass, et edasiseks kaalulangetamiseks on vaja veel vähem süüa. Kui toidukogused on juba niigi minimaalsed, siis järgmine aste ongi juba nälgimine. Seega kaalukaotus üksi ei ole mingi näitaja.

Loeb enesetunne

Teine väga oluline asi dieedi puhul on enesetunne. Tühi kõht ajab sööma ja teeb tuju halvaks, enese pidev piinamine ja piiramine tekitavad stressi. Stress aga nõrgendab immuunsussüsteemi ja soodustab haigestumist. Mis mõte on kaalukaotusel, kui seda halva enesetunde ja rikutud tervise tõttu nautida ei saa?

Kas töötab?

Kui eesmärk kaotada kaalu, siis võib tõesti öelda, et kui dieeti jälgida, siis see töötab. Eraldi küsimus on aga, et mis hinnaga? Dieedi efektiivsust ei saa kindlasti hinnata ainult kadunud kilode arvuga, vaid oluline on ka see, kas kaalukaotus on tulnud rasva või lihasmassi, tervise ja meeleolu arvelt.

Edukas dieet

Selleks, et kaotada keharasva, ei pea viima süsivesikute koguse nullilähedaseks ega viskama toidust välja rasvu. Süüa tuleb mitmekesiselt. Edukas dieet on selline, mida suudetakse ilma erilise jõupingutuseta jälgida terve elu.