Sõbranna lugu jätkus nii: pärast esmakohtumist hakanud tibi talle pugejalikult helistama, muudkui küsides, kuidas läheb. “Meil polnudki minu meelest nagu midagi ühist ja minu initsiatiivil poleks me ka läbi käima hakanud. Aga kui keegi sulle pidevalt helistab ja kuulutab, kuidas ta sind imetleb, siis igaüks oleks ju kõrvust tõstetud. Ta muudkui tegi ettepanekuid, et tuleksin talle külla ja kui tahan, võin mehe ka kaasa võtta. Alguses ei viitsinud ma minna, meie vanusevahe on ikkagi päris suur. No mis ühiseid teemasid mul temaga oleks? Aga kui saabus soojalaine, tundus tema pakutud grilliõhtu plaan täitsa tore. Võtsingi mehe kaasa ja läksime tollele neiule külla.”

Esimene ühine grilliõhtu ei toonud mingeid märke lähenevast katastroofist ning minu sõbranna ei osanud kahtlustada, et võõrustaja imetlevad komplimendid ja vasikaripsmete volksumine sellal, kui meeskülaline oma tööst ja tegemistest pajatas, midagi tähendavad. Ta ei osanud kartma hakata ka seepeale, kui tagasiteel koju mees autorooli keerates poetas: “See naisterahvas näeb täitsa kobe välja. Peaaegu nagu sina kakskümmend aastat tagasi. Huvitav, miks ta üksi elab?”

Mehevaras on nagu Trooja hobune

Ka järgmine nädalavahetus oli ilus ja soe. “See tibi helistas mulle jälle. Tänas hea seltskonna eest ja pakkus võimalust seda korrata. Lubasin, et uurin kodus mehelt järele, kuigi meil olid tegelikult juba enda plaanid tehtud,” jätkus sõbranna kirjeldus. “Koju jõudes poetasin sellest kutsest mehele, ise oletades, et nagunii ta ei viitsi minna. Meil oli ju kavas Piritale rulluisutama minna. Aga mehel lõid kohe silmad hiilgama — muidugi läheme grillima! Enne, kui jõudsin midagi vastata, tõmbas ta juba pintsakut selga, et poodi külakosti järele kimada. Siis hakkas mul juba imelik sisetunne, aga ma ei tahtnud saada ka mingiks ogaralt armukadedaks vanaks mõrraks, kes oma meest kodus luku taga hoiab.”

Seekordne aiapidu kujunes veinihäguseks — tibi oli seda miskipärast ohtralt varunud. Minu sõbranna jälgis üha kasvava ärevusega, kuidas tema abikaasa ja isehakanud sõbranna kahekesi kudrutades aiasoppides jalutavad. “Õhtul koju sõites pärisin temalt aru: mida see kõik tähendas? Aga mees solvus ja väitis, et nad olla märtsikellukesi imetlenud,” turtsatas mu sõbranna kibedalt. “Pärast seda õhtut mu mees muutus. Ma ei oskagi sõnadesse panna, mismoodi seda muutust tajusin, aga seda ei saanud eitada. Sealt hakkas hargnema. Ühel päeval teatas mees, et saab tolle plikaga eraviisiliselt kokku, tollel olevat mingi investeerimismure. Ja varsti kuulutas ta, et sõidab nädalaks Itaaliasse komandeeringusse. Tibi on Facebookis mu sõbralistis ja kui mu seinale hakkasid ilmuma fotod Itaaliast, sain aru, et ta laseb jultunult mulle otse näkku. Olin oma eesmärgi täitnud ja ta oli kätte saanud, mida vajas.”

Murest murtud sõbranna asus oma raskeid kahtlusi tuttavate ringis kurtma. Ja mis välja tuli — igaühel oli kas oma kogemusest või mõne tuttava läbielatust sama stsenaarium välja käia! “Saad aru, ongi teatud tüüpi rahaahned mimmud, kes endale igaks suveks uue rahakoti otsivad. Kui üks on juba nii läbi trööbatud, et seal tuul vihiseb, või mees ise lõpuks aru saama juhtub, et teda kasutatakse ära, hakkab ta uut saaki vaatama. Ja kustkaudu saab teada, et mees on tõesti rikas, mitte ainult ei praali purjuspäi ööklubis — loomulikult tema naise käest! Need tibid on nagu Trooja hobused, sisenevad nii-öelda tagauksest ehk trügivad sulle sõbrannaks ainult ühe eesmärgiga.”

Kuidas mehevarast ära tunda?

Et hoiatus oleks põhjalik, lisan siia sõbranna (ja omakorda tema paljukannatanud tuttavate) tähelepanekute põhjal koostatud kokkuvõtte. Keda ja mida siis silmas pidada?

* Mehevaras võib sulle läheneda töö või ühiste tuttavate kaudu. Ta on kas sihilikult eeltööd teinud või oled sa tema jaoks õnnelik juhus.
* Esmakohtumisel ilmutab ta suurt huvi sinu asjade, mitte sinu enda vastu: “Appi, sul on ehtne Gucci kott! Kuidas sa saad endale nii kalleid asju lubada?”
* Huvi asjade vastu läheb nii sujuvalt üle huviks sinu perekonna ja elukaaslase vastu. Süütuna tunduvad küsimused sunnivad sind reetma, kus su mees töötab ja kui palju palka saab.
* Ta hakkab sinuga pealetükkivalt suhtlema ja ühiseid üritusi välja pakkuma, eesmärgiks kohtuda lõpuks ka sinu mehega.
* Kohtumisele sinu ja su mehega tuleb ta üksi, aga viimase peale üles lööduna.
* Kohtumisel pöördub kogu tema tähelepanu sinu mehele, kellele tal on varuks rohkesti ülevoolavat imetlust ja komplimente.
* Ta otsib võimalust sinu mehega kahekesi jääda ja tema telefoninumber hankida.
* Ta võib meelitada sinu meest algul süütutel ettekäänetel temaga kahekesi kokku saama (ärijutud, investeerimisplaanid vms).
* Kui ta pärast seda kohtumist sinuga enam ühendust ei võta, ehkki varem helistas peaaegu iga päev, on asi kahtlane.
* Kui su mees hakkab õhetava ja rõõmsana hiljem koju tulema ja oma välimuse eest hoolitsema hakkab, on asi juba kindel.
* Kes suudab oodata ja andestada, sellele tuleb tramm ringiga tagasi: harilikult see suhe üle ühe suve ei kesta ja mees ilmub varem või hiljem alandlikult koju, rahakotis tuul ulgumas.