Asi hakkas kiiva kiskuma

Tuli esimene laps, tuli ka teine. Aga mingi hetk hakkasin tundma, et midagi on valesti. Lähedus kadus. Kadusid ära kaisutamised, paid, kallistamised ja kõik muu füüsiline. Andsin talle aega, olin olemas ja toetasin meie pere igati. Ühel hetkel sai aga kannatus otsa. Andsin naisele mõista, et tajun midagi halba. Vastuseks sain, et kõik on korras, ta on lihtsalt väsinud ja tahab seepärast omaette olla. Mis mul muud üle jäi, kui mõista. Rabasin tööd ja tundsin, et mul on toetus kodusel pinnal olemas.

Aasta alguses aga kõik muutus. Naine lõi kaardid lauale — tunnistas, et ta ei tunne minu vastu enam midagi. “Ma ei armasta sind,” kõlas tema suust. Mis juhtub ühe mehega, kui ta sellist asja kuuleb? Minu maailm varises kokku, silme eest läks mustaks. Peas hakkasid keerlema küsimused: miks? milleks? kes see kolmas on? Isegi praegu siin seda kirja pannes tekib kõige selle peale hinges suur valu. Kuidas tunded otsa saavad? Kuidas kasvatakse lahku? Miks mul selliseid emotsioone pole? Miks mul tunded olemas on ja nad kusagile ei kao? Küsimused, küsimused, küsimused… Need kõik tagusid nagu naelapüstoliga mulle otse pähe. Mingil hetkel selgus ka see, et enne mulle otsuse teatavaks tegemist peeti nõu nii sõbrannadega. Viimases reas olin mina, kes siis tuimalt fakti ette pandi. Vannun, et naine isegi ei pakkunud välja visiiti terapeudi juurde. Ta lihtsalt ei uskunud, et meie suhte päästmine võimalik oleks.

Tundsin, et mehena olen täiesti ebaõnnestunud. Mul pole enam naist, kes mind armastaks, saati siis kodu, mis ise loodud. Kuidas seda lastele seletada? Kuidas vanematele, kes alati aidanud? Häbitunne hakkas valusalt jalaga näkku peksma. Häbi, viha, kurbus, pettumus, vastuseta küsimused. Minu maailm lendas pilbasteks. Temakesel on aga kergem, sest armastust omamata on kindlasti lihtsam olla. Mina pean oma tundemaailma alla suruma ja uue suuna leidma. See on nagu põletikulise hamba suretamisega. Mürk peale ja siis ootad, kui tunne ära kaob. Küll ta lõpuks kaob.

Edasiminek

Kes saaks aidata? Aus vastus — tegelikult mitte keegi, oma mõtted tuleb ise selgeks mõelda. Mina näiteks istusin mere ääres autos, veetsin seal isegi mitu ööd, et aru saada mis, kus ja kes.

Kuidas ennast koguda? Väga hea on, kui leiad võimaluse ennast tühjaks rääkida ja seda kas või võhivõõrale. Tuleb edasi minna, edasi elada ja loota, kuigi minu vanuses juba jälle uuesti alustada on ikka kuradi raske. Alustada tuleb nullist koos selle koormaga, mis eelmistest abieludest kaasa tuleb. Kes tegelikult sellist meest endale tahakski? Seega jääbki vaid töö. Oh seda rõõmu, tööandja saab omale 25/8 pühendunud orja, kes pere kaotanuna jätkab seda justkui narkomaaniale sarnanevat tööd. Ikka veel ja veel ja veel… Kuniks pimedus alla neelab.

Kas ma ma ka alkoholist lahendust otsin? Ei, see teeb asja vastikuks. Ma ei suuda juua, ei taha isegi suitsetada. Milleks tappa tööriista, mis peab sind veel teenima? Kel vaja kaalust alla võtta, siis soovitaks ehk tõesti kallimast lahku minna — kaal kaob mühinal. Loomulikult on see nali, seda valu ei taha isegi vaenlasele.

Hoiatuseks teistele võin siinkohal öelda: kui kodus kaob ära lähedus, kui su tegemiste vastu enam huvi ei tunta, kui sa hakkad muutuma vaid arvetemaksjaks, meheks kelle toodud lilledele isegi kulm ei kerki, kui kaob viisakus, kui lastega koos enam ei mängita, kui sa lõpuks avastad, et inimene, keda armastad ei maga enam su voodis, siis on minu sõnum — võtke oma kallilt käest kinni, aeg kohe maha ja rääkige. Rääkige kuni ta lõpuks tunnistab, et on probleem. Probleem on mõlemal, sest alati on mündil kaks poolt ja vaid kahekesi tegutsedes õnnestub ehk veel midagi päästa. Siis on esimene samm tehtud ja te ei avasta ennast sellest situatsioonist, kus mina hetkel olen. Ainult koos edasi minnes on võimalik midagi veel päästa.

Lõppude lõpuks on ju elu elamiseks ja eks iga raskus ole ju selleks, et sellest õppida. Mis ei tapa, ei tee tegelikult tugevaks — ettevaatlikumaks ja kahtlustavamaks teeb, sest meie ümber on ikka väga palju katkiseid inimesi. Kergelt sadistlik arvamus, aga nii ma ennast tunnen.