Igaks juhuks tuleb pidevalt midagi kõrva tilgutada

Vale

Kui sul on põletik ning arst soovitas kõrvatilku, kasuta neid vastavalt ettekirjutusele. Kui sind aga mitte miski ei häiri, siis „profülaktika mõttes“ ei maksa kõrvadesse küll midagi tilgutada. Piisab, kui neid korralikult pesed.

Kuulmekäikude puhastamine vatitikkudega on ohtlik

Õige

Apteekides ja kauplustes müüdavad vatitikud on ette nähtud igapäevase hügieeni tarbeks. Seejuures on mõnedel pakenditel lausa kiri, mis keelab nende kasutamise kõrvade puhastamiseks.

Miks me üldse peame kõrvu puhastama? Ilmselt selleks, et eemaldada neist üleliigne vaik. Tiku abil saavutatakse aga hoopis vastupidine efekt. Nii lükatakse vaik veelgi sügavamale kuulmekile lähedale, tambitaks see seal korralikult kinni ning sel moel suurendatakse kordades korgi moodustumise riski.

Ja mitte sellest ei unistanud sa, kindlasti mitte sellest. On teada juhtumeid, kui inimene, varustatuna vatitikuga, satub hoogu või kuuleb näiteks teravat heli, võpatab ning käsi teeb kiire kontrollimatu liigutuse. Tulemuseks on kuulmekile trauma. See aga eeldab juba statsionaari ning operatsioonile minekut.

Loodus on juba hoolitsenud sinu kuulmisaparaadi hügieeni eest. Kui me kõnnime, räägime või närime, siis liigub mittevajalik sekreet ise kuulmekäigu välise osa poole. Kõik, mis sul vaja teha, on lihtsalt pesta näpuga kõrvalestad duši all puhtaks. Loomulikult on olemas inimesi, kellel on kuiv vaik. Sel juhul piisab iga poole aasta tagant kõrvaarsti külastamisest, et läbi viia vastav hügieeniline protseduur.

Kõrvavaik aitab ravida herpest

Häbematu vale

Mida see vaik siis endast kujutab? See on sekreet, mida toodavad rasunäärmed. Selle ülesandeks on kaitsta kuulmekilet, pidades kinni mikroorganisme, tolmu ja muud prügi, mis satub väliskeskkonnast kõrva. Otse öeldes on need jäägid, ning mitte mingit bakteritsiidsed mõju sellel segul küll ei ole. Seega on täiesti võimatu sellega ka herpese viirust hävitada.

Sagedased lennusõidud võivad kõrvahaigusi esile kutsuda

Kuidas võtta

Kui inimene on terve ning ta ninaga pole mingeid probleeme, siis võib ta lennata nii palju, kui tahab. Hoopis teine asi on siis, kui ta on külmetunud, näiteks vahetult enne lendu. Kõige ohtlikumad momendid on tõus ja maandumine. Kuulmistorule, mis tasandab rõhku kõrva ja nina õõnsuste vahel, mõjuvad need hetked väga tugevalt. Ja kui siis nohune inimene on õhku tõusnud, tekitab see kõrvadele suuri probleeme. Kui tunned, et oled tõbine, võta lennukisse kaasa veresooni ahendavaid ninatilku ja kasuta neid nii õhku tõustes kui ka maandudes.

NB! Kui ninaga on kõik korras, ent lennu ajal löövad kõrvad ikkagi lukku ning teevad haiget, pöördu spetsialisti poole, et põhjus välja selgitada. Midagi on siin valesti.

Kõrvadesse aukude tegemine on ohtlik — mõjub nägemisele

Pole tõestatud

Idamaise meditsiini spetsialistid väidavad, et kõrvalestale ja osaliselt ka kõrvanibule on koondunud terve hulk refleksogeenseid tsoone, mis kujutavad endast inimese erinevate organite ja süsteemide projektsioone. Ja kui siis näiteks sedasama nägemispunkti oskuslikult stimuleerida, saab nägemist lausa parandada. Või siis vastupidi — õrna tsooni rängalt traumeerida.

Kaasaegne meditsiin aga ei näe mingit sõltuvust nägemisteravuse ja kõrvanibu kahjustuse vahel. Kus siis veel kanda kõrvarõngaid, kui mitte seal? Peamine on, et tuleb protseduuri tehes jälgida hügieeninõudeid — nii enne kui ka pärast.

Kõrvapõletiku tagajärjel võib kurdiks jääda (või lausa surra)

Kahjuks on see tõsi

Tõepoolest võib kuulmine pärast põletikku oluliselt nõrgeneda, kui alustada raviga liiga hilja või ravida valesti. Ja ka surmajuhtumeid on ette tulnud. Siin ei käi küll jutt kõrvapõletikust, vaid selle väga rasketest tüsistusest. Näiteks mädasest peaaju põletikust, kui mäda koguneb vahetult hallollusesse koos kõikide sellest johtuvate tagajärgedega. Et midagi sellist ei juhtuks, jäta meelde: kui kõrv hakkas valutama ning see kestab juba paar päeva, kiirusta arsti juurde.

Vasaku kõrva ehitus on parema kõrva omast erinev

Kuidas võtta

Kui rääkida ainult ehitusest, siis mingit vahet kõrvadel ei ole. Samas on ameerika teadlased uurinud väikelaste kuulmisaparaadi tööd ning tulnud järeldusele, et vasak ja parem kõrv on loodud erinevate signaalide vastuvõtmiseks. Vasak on näiteks keskendunud muusikale, parem aga kõnele. Mingil juhul ei saa aga rääkida kumbagi kõrva kitsast spetsiifikast. Ent teadlased on siiski fikseerinud meie kumbagi kõrva teatavaid eelistusi.

Allikas: Women Health