Tänapäeval ei vaadata erektsioonihäiret enam iseseisva haigusena. Sageli võib erektsioonihäire olla mõne teise haiguse — diabeet, südamehaigus — esimene sümptom või mõne ravimi kõrvaltoime. Kui põhjus õigel ajal selgeks teha, siis võib edasine elu olla mehele ja tema partnerile märksa meeldivam.

Kroonilised haigused

Erektsioonihäire võib muutuda tõsisemaks, kui krooniliste haiguste ravi ei ole kontrolli all. Näiteks, teist tüüpi diabeeti põdevate meeste hulgas on erektsioonihäirete levimus koguni 72%. Kui diabeeti ei ravita korralikult — patsient ei võta ravimeid õigesti — siis kujuneb erektsioonihäire välja kümne aasta jooksul diabeedi diagnoosimisest. Korrektse ravi puhul võib seksuaalfunktsiooni häire avalduda hoopis hiljem ning leebemal kujul.

Kardioloogide seltsi president Dr Margus Viigimaa rääkis maikuus ajalehele Meditsiiniuudised, et on südamehaiguste ja erektsioonihäire vaheliste seoste teemaga aastaid tegelenud. Sel teemal ilmus dr Viigimaal koos kahe kaastoimetajaga möödunud aasta lõpuks ka põhjalik raamat.

Paljud haigused ja ka ravimid toovad meestel kaasa erektsioonihäireid ning ka arstide teadlikkus selles osas suureneb. Euroopa ravijuhistesse viidi 2009. aastal sisse tõdemus, et erektsioonihäire esinemisel on südamehaiguste risk suurem.

Selleks, et mitte kahjustada tõsisemalt enda seksuaalfunktsiooni ja tervist, tuleks arstile erektsioonihäire esinemisel sellest kindlasti rääkida. Vahest isegi siis, kui ei küsita, sest see võib aidata varakult jälile saada tõsisemale haigusele.

Märka meest! on vabatahtlik kampaania, mis toimub juba teist aastat juunis. Märka meest! kampaania eesmärgiks on tõsta meeste terviseteadlikkust. Erektsioonihäire on probleem, millega on kokku puutunud iga teine üle 40-aastane mees. Soovime julgustada mehi sellest rääkima, kuna see võib olla mõne tõsisema haiguse esimene sümptom.