Neil, kellel pole kasvuhoonet, kuid on unistanud oma enda juurviljade ning maitsetaimede kasvatamisest, on ees valikuvõimalus, millist kasvuhoonet valida.

Parim aeg kasvuhoone ehitamiseks?

Tavaliselt ehitatakse kasvuhoone kevadel või sügisel, ent kindlat reeglit, millal seda ehitama peaks, ei ole. Kõik sõltub ilmast, mis aeg-ajalt üllatada võib. Selle aasta kevad tuli suhteliselt vara, seega on ka töödega soovitatav varem peale hakata. „Olulisim on oodata, kuni külm on maapinnalt kadunud. Kohad, kus talvel sadas peale mõnus lumekiht, on vähem külmunud, mistõttu on seal võimalik varem kasvuhoone paigaldust alustada,“ annavad nõu Eesti populaarseima e-kaubamaja Kaup24.ee professionaalid.

Kuhu kasvuhoone ehitada?

Kasvuhoones kasvatatavad taimed vajavad palju päikest, mistõttu peaks selle ehitama päikesele avatud kohta. Kogenud aiapidajad soovitavad ehitada kasvuhoone otstega põhja-lõuna suunda, nii et küljed oleksid ida ja lõuna päikese poole. On hea, kui kasvuhoonet ei ümbritse puud, ehitised, mööbel või muud objektid. Kui kasvuhoonele paistab pidevalt vari, ei tasu suurt saaki oodata.

Pööra tähelepanu pinnasele

Väldi kasvuhoone ehitamist savisele pinnasele. Kui on vähegi võimalik, vali asukohaks mõni teine asukoht, kus on parem muld. Vastavalt Kaup24.ee spetsialistidele, ei vaja modernne kasvuhoone betoonist vundamenti, kuna neil on spetsiaalne põhi, mis on võimalik kerge vaevaga maapinnale kinnitada. Tänapäeva kasvuhooned on ehitatud ka tuulele vastupidavaks.

Millised on kasvuhoone tüübid?

Kasvuhooned võib jagada kahte gruppi — kaarjas ja kaldus. Kasvuhoone valik sõltub vastavalt aiapidaja soovile, maitsele ja rahalistele võimalustele. Kaardus kasvuhoonetel on väga lihtne disain ning kergesti paigaldatavad, samas kui kaldega kasvuhooned on keerulisemad, kallimad ning nende kokkupanemine võtab kauem aega. Professionaalid aga soovitavad valida kasvuhoone vastavalt sellele, mida seal sees kasvatatakse. Kui plaanid kasvatada paprikat, spinatit ja väiksemaid tomateid, võid valida madalama kaardus kasvuhoone. Ent kui plaanid kasvatada kõrgemale kasvavaid tomatitaimi, peaks seina kõrgus olema vähemalt 160 cm.

Peaks märkima, et kasvuhoonet valides on vaja seda kindlasti ka hooldada. Talvel langeb kaardus kasvuhoonelt lumi kergemini maha, samas kui kaldus katusega kasvuhoonet on vaja lumest puhastada. Muidugi, kõik sõltub lumest, selle rohkusest ja ilmastiku tingimustest.

Milline õhutussüsteem valida?

Mõnel kaasaegsel kasvuhoonel on automaate ventilatsioonisüsteem ning automaatsed katuseaknad, mis avanevad kui sensorid tajuvad, et õhutemperatuur kasvuhoones on tõusnud üle seatud limiidi. Näidet sellest süsteemist näed siit. Seega aednikud, kes ei hoolitse enda taimede eest ise, ei pea muretsema ülekuumenenud või isegi põlenud taimede pärast. Sellised kasvuhooned aga on üpriski kallid, seega on alati võimalik valida lihtsam ventilatsioonisüsteem — mehaanilised katuseaknad, aknad või kaheosalised uksed — ülemist osa võib kasutada ventileerimiseks.

Milline kasvuhoone kate valida?

Kasvuhooneid võib katta nii klaasiga kui polüeteenist kilega. Viimasel on väikesed õhuavad ning seega väga head temperatuurivõimalused — temperatuur kasvuhoone sees erineb tuntavalt. Tavaliselt ei tõuse temperatuur üle 30 kraadi, mis tähendab, et see on taimedele ohutu, ent õhutuse puudumise korral võib temperatuur tõusta ka 40 kraadini. Samuti on kilest kate suurepärane kaitse kevadkülmade eest, mil temperatuur võib langeda -4, -5 kraadini. Muidugi, kasvuhoone uks peab olema sel juhul suletud.

Klaasist kasvuhoone on vastupidav, ent üsna limiteeritud võimalustega. Klaas sobib vaid kaldkatusega kasvuhoonetele. Neid aga on raskem hooldada, eriti külmal perioodil, mil ilm jaheneb — siis soovitatakse kasvuhoonelt klaasid ka eemaldada. Seda seetõttu, et klaaside ühenduskohtadesse võib sattuda vesi ning jääks külmudes võib klaas puruneda. Sel juhul tuleb klaas ära vahetada, kuna sellel puudub kõige tähtsam funktsioon — hoida kuumus kasvuhoones. Samuti kui lund ei puhastada, ei pea klaas survele vastu ning puruneb lumekoorma all.

Polüeteenist kate on kõige populaarsem, seda madala hinna, kergesti hooldamise ja kergesti paigaldamise tõttu. Sõltuvalt kile kvaliteedist võib selline kate vastu pidada 1-4 hooaega. Tugev kile kestab sellestki 2-3 korda kauem. Valides sellise kilest katte on vajalik meeles pidada, et õhutuseta kasvuhoone temperatuur võib tõusta üle 40 kraadi, mis taimi ohustada võib.

Jaga
Kommentaarid