Meie grilliaabitsast leiad neli eestlaste suurt lemmikut kalast veiseni välja. Head katsetamist, head jaani ja head isu!

Kui sa eelistad sealiha

Searibi

Meelespea

Mõnusalt läbikasvanud sealiha tükid on seakaelakarbonaad, -ribi ja peekon. Taisemad ja väherasvased on sise- ja välisfilee ning sea tagaosalihased. Mida rasvasem on liha, seda mõõdukamal kuumusel tuleks teda grillida.

  • Väherasvast fileed grilli alguses hästi tulistel sütel ja hiljem vähenda kuumust.
  • Sisefilee vajab grillimist mõlemalt poolt umbes 2–4 minutit, kaelakarbonaadilõigud 6–9 minutit.
  • Ribi vajab küpsetamist 11 minutit ühelt poolt ja sama palju ka teiselt.
  • Sealihast šašlõkivarras küpseb grillil valmis umbes 20 minutiga. Lükka šašlõkk vardasse nii, et tükid on tihedalt üksteise vastas ja võimalikult võrdse suurusega — nii küpsevad need ühtlaselt valmis.

Retsepid

Heimar Kuuskleri (järele proovitud ja ka meie toimetuse poolt kiidetud!) lihtne ning maitsev retsept

Sealiha maasikamarinaadis (Merrit Kiho ja Jaan Kiho raamatust “Jaanipäevatoidud. Eesti, Rootsi ja Soome köök ja kombed”)


Maasikad lihamarinaadis — selle mõtteni jõudsime mõni aeg tagasi ja sestpeale on tegu meie iga-aastase lemmikkomponendiga grill-liha marineerimisel, eriti kui on maasikahooaeg. Marja magus- hapuka maitse tõttu polegi marinaadi tarvis lisada sidrunimahla või veiniäädikat.

800 g pehmet sealiha, näiteks kaelakarbonaadi
Marinaad: 200–300 g maasikaid
kuus küüslauguküünt
peotäis basiilikulehti
1 dl oliiviõli
meresoola
jämedalt jahvatatud musta pipart

Aseta tükeldatud maasikad, viilutatud küüslauguküüned, basiilik ja oliiviõli köögikombaini või mikserda saumikseriga peeneks. Maitsesta segu soola ja pipraga. Lõika liha umbes 2 cm jämedusteks viiludeks ja patsuta maitseseguga kokku. Lase maitsetel vähemalt tunnikene toatemperatuuril tõmmata ja grilli liha seejärel kiirelt tulistel sütel.


Meelespea

Hõrgu veiseliha valmistamisel tuntakse erinevaid küpsusastmeid.

Termomeetriga mõõtes on skaala järgmine:

  • rare 48 kraadi
  • medium rare 51 kraadi
  • medium 54 kraadi
  • medium+ 57 kraadi
  • well done 60 kraadi

Veiseliha tuleks grillida kiiresti ja hästi kuumade, kuid mitte põlevate süte kohal. Nii pruunistub liha mõlemalt poolt kiiresti ja samas säilib ka tüki mahlakus. Sisefileetükk vajab grillimist mõlemalt poolt umbes 1–2 minutit. Välisfilee küpsemisega läheb mõnevõrra kauem aega ning seda tuleks mõlemalt poolt grillida umbes 3–4 minutit.

Retseptid

Olgugi, et kvaliteetne veiseliha ei vajagi tegelikult midagi peale soola ja pipraga maitsestamise (ning fantastilise maitse välja toomiseks ehk mõnd särtsakat ja suvist salatit), siis anname siiski siinkohal mõned retseptid.

Sojamarinaad:

0,5 dl õli
2 sl tumedat sojakastet
2 tl purustatud pipraid
1 tl kuivatatud punet
1 sl sidrunimahla

Punase veini marinaad:

1,5 dl kuiva punast veini
1 sl õli
1 sl punase veini äädikat
2 hakitud küüslauguküünt
2 peopesas purustatud loorberilehte
purustatud musta pipart

Samuti võib veiseliha puhul alati eelistada hakkliha ning valmistada üks mahlane ja vinge burger:

Grillitud kana

Meelespea

Ka linnuliha puhul võib lihatükid jagada rasvaseks ja vähemrasvaseks.

Väherasvast ja õrna linnulihafileed tuleb grillida suhteliselt kuumade süte kohal, kuid tähtis on ära tabada hetk, mil liha on veel mahlane, sest fileed on kerge kuivaks grillida.

Rasvasemaid tükke, nagu tiivad ja kintsud, on soovitatav grillida oluliselt madalamal kuumusel. Kuna broileri- (või kalkuninaha) all on päris palju rasva, tuleb olla ettevaatlik ning jälgida, et rasv sütele tilkudes põlema ei läheks.

Nii kalkuni- kui ka broilerikoibade ja -kintsude orienteeruv küpsemisaeg on 25–30 minutit, tiivad aga saavad valmis poole kiiremini, nii umbes 15 minutiga. Broileri ja kalkuni rinnafilee vajab mõlemalt küljelt grillimist 3–4 minutit ning broilerilihast šašlõkivarras saab tulel küpseks 15 minutiga.

Retseptid

Grillitud kala

Meelespea

Kala grillimise juures on kõige suuremaks peavaluks liha pehmus — nimelt kipub see väga kergesti resti külge kleepuma või sootuks laiali lagunema. Seepärast on lihtsam kasutada grillplaati või kahepoolset metallresti. Oluline on ka see, et grill oleks kala peale pannes kuum ning lihatüki nahapool õlitatud — nii ei jää see sinna kinni.

Kasutada võiks rasvasemat kala nagu lõhet või forelli. Ka valge kala on grillituna väga maitsev.

Umbes 300 grammine kala peaks 250 kraadini kuumutatud grillil küpsema mõlemalt poolt 7 minutit. Palju sõltub loomulikult ka grillist ja seega on hea oma sisetunnet usaldada.

Retseptid

Värske kala enda maitse on võrratu, seega soovitame me maitsestamisel piirduda soola, pipra, sidruni ja tilli kombinatsiooniga.