Viljatusest saame rääkida siis, kui naisel ei ole õnnestunud rasedaks jääda vähemalt ühe aasta jooksul. Eelnevalt ei soovi ka arstid põhjuseid lähemalt uurima hakata. Kuid aasta on pikk aeg, mööduvad kuud ja me saame ise paljutki ära teha. Põhjuseid miks rasestumine ei ole õnnestunud võib olla palju.

Neist 1/3 on on tavaliselt põhjustatud mehest, 1/3 põhjustatud naisest ja 1/3 juhtudest võib põhjus olla mõlemas.

Üks kord naise tsükli jooksul (tavaliselt üks kord kuus) toimub viljakas eas naise organismis ovulatsioon, mis põhjustab munaraku vabanemise. Kuivõrd meie tsükkel ei pruugi olla iga kuu täpne, võib ka ovulatsiooni aeg varieeruda. Ovulatsioonitestid on tublid abilised, mis annavad meile märku 2-3 päeva varem enne ovulatsiooni toimumist, et nüüd on rasestumise tõenäosus kõige suurem. Kui ovulatsioonitest annab positiivse tulemuse on see ka hea märk sellest, et ovulatsioonid naise munasarjades toimuvad — see on ka esimene asi, mida arstid viljatuse puhul naise kehas uurima hakkavad.

Kuid on ka teisi abivahendeid. Paljud paarid kasutavad näiteks pahaaimamatult tavalisi libesteid, mis aga võivad takistada oluliselt spermatosoidide liikumist. Pereplaneerimise ajaks on aga välja töötatud spetsiaalsed viljastumissõbralikud libestid, mis soodustavad sperma liikumist ja loovad selle ellujäämiseks sobiva PH-tasemega keskkonna.

Ja muidugi on vitamiinid oluline osa nii mehele, kui naisele. Spetsiaalsed vitamiinid meestele ja naistele, mis on just pereplaneerimise ajaks mõeldud, soodustavad rasestumist ja tõstavad ka mehe viljakust. Me elame niigi päikesevaeses kliimas ja vitamiine on tihti meie toidulaual napp kogus — toidulisandid on kasulikud igal juhul. Lisaks sellele et spetsiaalsed vitamiinid aitavad kaasa rasestumisele, aitavad nad ka vältida veel sündimata lapse väärarenguid ja toetavad tema tervist. Nii sisaldavad näiteks naistele mõeldud vitamiinid L-arginiini, mis mõjutab munaraku vabanemist ning juba viljastunud munaraku kinnitumist emaka limaskesta seinale. N-atsetüültsüsteiini, mis on efektiivne antioksüdant ja aitab hoida tervislikku emakakaela limasekretsiooni. Ja muidugi foolhapet. Osad vitamiinid sisaldavad ka oomega-3 rasvhappeid, mis on head lapse aju arengule. Meestele mõeldud vitamiinisegus võib ära mainida potentsi ja viljakuse tõstmiseks, eesnäärme probleemide ennetamiseks ja seksuaalse aktiivsuse tõstmiseks mõeldud makaekstrakti, eleuterokokuekstrakti ehk siberi ženšenni, lükopeeniekstrakti, männikooreekstrakti, tsingi, seleeni ja E-vitamiini.

Kodused viljakustestid nii naistele kui meestele on kogunud viimasel ajal samuti suurt populaarsust. Naiste viljakustest ehk menopausitest mõõdab FSH hormoonisisaldust uriinis. See hormoon on tihedalt seotud naise viljakuse ja munasarjade tööga ja kui test mõõdab FSH hormooni uriinis liiga kõrgeks, võib see olla märk kahanevast viljakusest. Test sobib pigem üle 35aastastele naistele. Meeste viljakustestid mõõdavad aktiivsete spermatosoidide arvu ühes milliliitris. WHO (Maailma Terviseorganisatsioon) on ülemaailmselt seadnud normiks 15 miljonit spermatosoidi ühe milliliitri kohta. Test näitab, kas aktiivseid spermatosoide on piisavalt. Mõlemaid teste on väga lihtne kodustes tingimustes läbi viia.

Arstid hindavad üldiselt väga, kui inimene oskab vastuvõtule tulles juba öelda mida nad ise on rasestumiseks ära teinud ja milliseid tulemusi testid andnud on. Põhiline on säilitada rahulikkus ja proovida mitte üle mõelda. Tihti räägitakse rasedusest kui imelisest ajast, tegelikult on ka raseduse planeerimine väga põnev aeg. Ja mis võiks olla suurem üllatus ja parem kingitus oma lähedastele, kui imeline uudis peatselt täienevast perekonnast.