Stressi vastu aitab mugulsibul

Sügis on aeg, mil meie psüühika on vastuvõtlik igasugusele stressile. Päikesepuudus, vitamiinipuudus, palju tööd — kõik see nõrgestab närvisüsteemi. Parim viis hakata vastu väsimusele ja tusatujule (söömata seejuures stressi vastu saiakesi ja šokolaadi) on kasutada oma toidulaual võimalikult palju mugulsibulat.

Sibulas leidub terve rida vitamiine, mis on äärmiselt vajalikud võitluseks sügisese depressiooniga. Nendeks on C-, A-, D-, B1-, B2-, B6- ja PP-vitamiinid. Ka sisaldab mugulsibul kaltsiumi, kaaliumi, naatriumi, magneesiumi, fosforit ja rauda. Sellise abilisega saab närvisüsteem vaevata jagu igasugustest stressidest.

Kui sulle liiga terav maitse ei meeldi, vali sibula magusamad sordid. Näiteks võiks tuua valge ja punase sibula, mis sobivad suurepäraselt nii salatisse kui ka kuumadesse roogadesse.

Liigsete kilode vastu aitab porrusibul

Talve jooksul lisandub peaaegu kõikidele naistele liigseid kilosid. Piisab, kui vaid veidi muuta oma toidusedelit, täiendades seda saadustega, mis normaliseerivad ainevahetust. Üks sellistest imevahenditest on porrusibul, mida peetakse ka suurepäraseks diureetikumiks (liigne kaal on aga üsna sageli tingitud just liigsest vedelikust organismis!).

Peale selle sisaldab porru, nii nagu ka tema mugulsibulast „kolleeg”, hulgaliselt kasulikke aineid: C-vitamiini, karotiini, E-, B1-, B2- ja PP-vitamiine, kaaliumi (seda on porrus eriti palju), aga ka kaltsiumi, fosforit, rauda, naatriumi ja magneesiumi.

Enne kui asuda porrut valmistama, tuleb ta hoolikalt puhtaks pesta — tema roheliste lehtede alla on sageli jäänud mulda või liiva. Selleks lõigake porru pikuti pooleks ja peske külma voolava vee all.

Sagedase külmetuse vastu aitab šalottsibul

Vaatamata sellele, et eranditult kõik sibulasordid on kasulikud külmetuste puhul, tuleks neist siiski eelistada šalottsibulat. Pole saladus, et talve jooksul nõrgenenud immuunsuse tõttu muutuvad nohu ja köha kevadel peaaegu et kroonilisteks. Lisaks veel temperatuurikõikumised ning tahtmine kiiresti vahetada äratüüdanud talveriided millegi kergema ja õhulisema vastu.

Sellise kergemeelsuse tõttu tabavadki meid külmetushaigused. Ning sel juhul ei ole võimalik hakkama saada šalottsibulata, mis on võimeline efektiivselt vastu seisma igasugustele bakteritele. Lisaks on šalottsibulal suurepärased antiseptilised ja antibiootilised omadused — teda saab kasutada kui taimset põletikuvastast vahendit. Ka sisaldab ta rikkalikult C-, B1-, B2- ja PP-vitamiine, karotiini ning mineraalsoolasid.

Kuna šalottsibul ei lämmata teiste toiduainete hõrku maitset, peetakse seda gurmaanide sibulaks.

Seedehäirete vastu aitab murulauk

Pärast rasket talve tabavad meid sageli probleemid seedimisega. Parimaks lahenduseks on siin murulauk. Arstide kinnitust mööda parandab murulauk soolestiku sekretoorset funktsiooni. Murulauk peidab endas C- ja B1-vitamiine, karotiini ja mineraalsoolasid.

Murulaugu pehme maitse ja õrn tekstuur ei talu kuumtöötlust, seetõttu lisatakse seda valmisroogadele. Muide — murulauku on väga lihtne kodus kasvatada.