Sidruni kasulikkus
Sidrunimahl on looduslik antioksüdant, mis aitab noorust säilitada, haigusi ennetada ja organismi puhastada. Lisaks rohkele C-vitamiinile sisaldab sidrun kaaliumi, rauda, magneesiumi, pantoteenhapet, niatsiini ja eeterlikke õlisid. Viimaseid kasutatakse peamiselt loodusravis (aroomiteraapia, kahjulike bakterite ja seente ravi, psüühilised ja füüsilised vaevused jms). Sidrun on seedimist soodustav ja ta reguleerib mao happelisust, kergendades gastriiti ja seedimatust.

Tugeva antiseptilise ja antibakteriaalse mõjuga on ta efektiivne infektsiooniliste seisundite ravimisel, eriti külmetuse, gripi ja kibeda kurgu puhul. Lisaks stimuleerib sidrun immuunsussüteemi ja tugevdab organismi vastupanu infektsioonidele.

Sidrun toniseerib vereringesüsteemi ja reguleerib ka keha vedelikke, vähendades kudede ummistusi ja veepeetust. Sidrun on kasulik ka tselluliidiravis.

Nahahoolduses on sidrun kasulik rasuse ja vistrikulise naha puhul ja teda kasutatakse tedretähne heledamaks muutmisel.

Kuidas sidrunit valida?
Vali võimalikult sileda ja õhukese koorega sidrun, mis on teistest tunduvalt raskem — sellises on ka rohkem mahla. Kui koor on paks ja krobeline, on tegu üsna kuiva viljalihaga. Kui koor on plekiline, on vili kaua seisnud ja halva kvaliteediga.

Säilitamine
Toatemperatuuril (20 kraadi juures) võivad sidrunid säilida isegi kuni kaks nädalat ning muutuvad kõlbmatuks vaid kuivamise tõttu. Külmkapis plastkotis säilivad nad kuni kuus nädalat. Pikemaajaliseks säilitamiseks võite suure koguse soodsalt ostetud sidruneid mahlaks pressida, selle jääresti kuubikuteks külmutada ning viimaseid säilitada kottidesse või karpidesse pakitult.

Kasutamine
Pese sidruneid enne tarvitamist või säilitamist voolava vee all, et eemaldada maksimaalselt transpordil ja säilitamisel kasutatud kemikaalide jääke, kuivata hoolikalt. Sidruneid pritsitakse enne transportimist tugevatoimeliste konservantidega. Need ühendid ei lagune organismis ja ainult veega pestes on neid maha saada raske, mistõttu soovitatakse kasutada koguni harja ja seepi.

Et sidrun annaks välja rohkem mahla, rulli seda enne mahla väljapigistamist käe all kõval pinnal edasi-tagasi.

Kuidas sidrunit kasutada?

Palavik: mikserda ühe sidruni mahlast ja ühest klaasitäiest kuumast meega piimast sidrunipiim.

Kehvveresus: lisa igapäevamenüüsse kaks sidrunit.

Südame arütmia: purusta üks sidrun koos koorega, sega kaks supilusikatäit meega ja võta seda üks supilusikatäis enne hommiku- ja õhtusööki.

Liigesehaigused: lahjenda poole sidruni mahl veega ja võta enne hommiku- ja õhtusööki

Külmetushaigused: sobib süüa igal moel, lisaks kurista kurku sidrunimahlaga.

Astma: võta võrdsetes osades mett ning sidruni-, aaloe-, jõvika-, sibula-, mustsõstra- ja peedimahla, lisa 1/10 osa alkoholi, jäta nädalaks külmikusse seisma ja võta sisse kaks supilusikatäit enne sööki kolm korda päevas

Veresoonte lupjumine: sega terved purustatud sidrunid meega ja võta üks supilusikatäis pool tundi enne iga söögikorda

Unetus: võta üks supilusikatäis värsket mahla meega enne magama heitmist.

Kõrge vererõhk: purusta pool sidrunit koos koorega, vala üle kuuma veega ja jäta pooleks tunniks tõmbama; kurna ja juua hommikutit ühja kõhuga.

Seenhaigused: määri purustatud sidruniga või tee kompress.