Võta aega
Raseduse ajal juurde võetud kilodega peab ümber käima täpselt nagu ükskõik millise ülekaaluga. Seega võta aega ja ära kiirusta. Kaalukaotus võiks jääda kuskile ühe kilogrammi juurde nädalas. Mõistlik tempo, et mitte tekitada kehale liigset stressi.

Nulltolerants nälgimisele
Hea uudis on see, et pärast sünnitust saad beebikilodest lahti päris suure toiduhulgaga. Teisisõnu — sa tohid väga palju süüa. Seda enam, et imetamine kulutab lisaenergiat, mille võid tagajärgi kartmata samuti tagasi süüa.

Ma tean tutvusringkonnast naisi, kes keerasid pärast sünnitust keerasid kõik söögikraanid kinni. Oli ju vaja vorm kiiresti taastada. Kahjuks lõppes see alati suhteliselt sarnaselt. Energia sai otsa, kehakaal tegi üles-alla hüppeid (nälgimisele satuvad sekka paratamatult söömissööstud) ning tuju oli pidevalt nullis.

Selline olukord ei ole kuidagi tervislik. Söö (palju) selleks, et langetada kehakaalu. Loomulikult ei tohi unustada ka toidu kvaliteeti. Sellest sõltub, kuidas sa ennast kaalu langetamise ajal tunned.

Ära unusta iseennast
Kuigi laps on kõige tähtsam, ära unusta enda eest hoolitsemist. Üks sõbranna ütles mulle kunagi, et alustas enda eest hoolitsemist aasta pärast pärast lapse sündi. Enne seda oli n-ö zombie mode.

See on aga ütlemata ohtlik nähtus, kuna sageli käib sellega kaasas “ah, las minna” suhtumine.

Ära lükka enda eest hoolitsemist edasi. Usun, et sul on häid kaaslasi, kes annavad sulle vahel isiklikku aega. Kas või hetkeks.

Mida varem alustad, seda varem ka eesmärgid saavutad. Nõnda paraneb ka sinu minapilt ja oled õnnelikum. Mis parata, tihtipeale määratleme end peeglis nähtu kaudu. Ja õnnelik inimene hoolitseb oma tervise eest rohkem.

Püsi füüsiliselt aktiivne
Kuigi kehakaalu saab langetada ka pelgalt toitumisega, hoiavad treeningud sind noore ja energilisena. Ja aitavad kindlasti ka keharasva põletada. Kui sul ei õnnestu minna spordiklubisse, sobivad esialgu kenasti ka lapsekäruga jalutamised.

Ja ära lihtsalt kulge, vaid jaluta kiiresti. Ma olen näinud isegi kärusid, mis lubavad emal kergelt sörkida. Pärast sünnitust alusta rahuliku jalutamisega ning lisa järjest tempot.

Liiga rahuliku tempoga kõndimisega harjub keha väga ruttu, seetõttu on vajalik pidev koormuse tõstmine. Nagu iga treeninguga.

Ja kui sa leiad oma kiire elutempo kõrvalt kasvõi paarkümmend minutit vaba aega, tee lihasintervalltreeningud. Need kogu keha treenivad kavad on kiired, tõhusad ja efektiivsed.

Maga igal võimalikul juhul
Mõistan, kui see soovitus võis sind natuke närvi ajada. On ju väikese lapse kasvatamise “kõrvalprodukt” suur unevõlg. Uuringud on leidnud, et magamatuse ja ülekaalu vahel on suur seos ja hea tervise nimel on piisav uneaeg hädavajalik.

Soovitan sul magada koos lapsega. Kui magab tema, tee seda ka sina. Kuigi lapsed on erinevad — mõni magab terve öö, teine ei hetkekski silma kinni lasta, kasuta iga võimalust.

Kui sina oled see, kes perele süüa teeb või tube koristab, siis anna need ülesanded nüüd mehele üle. Sa ei pea rabelema.

Allikas: Fitlap.ee