Ott, mäletad sa enda esimest kogemust autoroolis?

Selle meenutamine on väheke vaevaline. Vahepeal on aega mööda läinud ja väga ei mäleta. Auto väljamõtlemine ei ole vast keeruline, kuna siis olid enamasti ainult vene autod, aga vanus oli ehk koolieelne ja küll oli ka emotsiooni. Olin suhteliselt väikesest peale tehnikahuviline.

Kui vanalt sa rallist tõsisemalt huvituma hakkasid ja kuidas tee selleni leidsid?

Võib vist öelda, et ega mul väga muud teed ei olnudki. Isa sõitis rallit juba aastast 88 ja kui hakkasin vähegi asjadest aru saama, pakkus garaažielu mulle väga huvi. Tahtsin alati lähedal olla, kui ralliautot ehitati.

Mida sa teed hea meelega siis, kui rallit ei sõida?

Abikaasa ja isana ei saa ma tegevusetuse üle kurta. Kaks last annavad piisavalt tegevust. Enamik aastast oleme niikuinii lennus ja kodus olekuks aega enamjaolt ainult üksikuid päevi. Kui iga päev veel mõne trenni ka teeme, ongi aeg sisustatud.

Mis tüüpi muusikat sa kuulad? Kelle kontserdil viimati käisid?

Kuulan, mis raadiost tuleb. Ausalt öeldes ei mäletagi, et oleksin lähiajal kellegi kontserdil käinud. Tegelikult viis naine jõuludel Mari Jürjensit kuulama.

Kas tunned tavaelus autoga sõites ja muusikat kuulates puudust, et keegi loeks hoopis kõrval kaarti?

Vastupidi, naudin vaikust. Vahel niisama autos loksuda ja omi mõtteid kuulata on päris hea vaheldus.

Kui sa ei sõidaks rallit, mida siis teeksid?

Esiteks, autoralli juures ei köida mind ainult kihutamine. Pigem ikka iseendale tõestamine, et suudan midagi hästi teha ja olla selles parem kui teised. Usun, et sport kui selline on väga hea viis saamaks head elukooli. See õpetab nii mõndagi, mida hiljem elus edasi anda. Aga kui aus olla, siis ei ole väga mõelnud, mida muud oleksin teinud. Enim huvitab mind siiski tehnika ja küllap oleksin üritanud inseneriks saada.

Kui kursis hoiad end moega, mida vabal ajal kanda?

Ei ole moega kursis, kannan riideid vastavalt vajadusele. Kodus loeb üksnes mugavus. Mujal käies oleneb tegevusest.

Kui palju jälgid sa Eesti pressi, mis sinust räägitakse/kirjutatakse?

Õnneks ma ei ole suur avaliku elu fänn ja ei satu tavaeluga väga pilti. Spordimeedia on küll kohati üsna kollane, aga kuna mul isiklikult sellest midagi ei sõltu, siis ei ole oluline, kuidas ja mida kirjutatakse.

Kuidas sina ennast vormis hoiad?

Kepikõnnini on veel õnneks aega. Aga teen, mida treener kasulikuks peab. Olen selle koha pealt suht laisk ja teen, mida vaja. Kui vähegi Eestis olen, on meil hea trenniseltskond. Hoiame oma treeningmeetodeid päevast päeva võimalikult mitmekülgsena.

Kui oluline on toitumine? Kui palju pead seda jälgima? Kui sul on näiteks 50 km etapp ees, kas pead selleks kuidagi teistmoodi sööma?

Viimasel ajal on pikad etapid rallidel tavaliseks saanud. Kodus olles jälgin oma toitu vähem, aga ralli ajal sööme kindlaid toite, et energiataset stabiilsena hoida. Üks näide on see, et igale rallile toob mu treener Eestist kaasa musta leiba, mida mulle meeldib hommikuti ohtra juustuga süüa.

Kui osav sa köögis oled?

Köögil ja minul ei ole hetkel midagi ühist. Abikaasa ikka ja jälle avaldab arvamust, et võiksin siiski areneda. Seega üritan seda tulevikus teha.

Missugust meediat sa tarbid ja millal?

Hommikul ja õhtul ikka vaatan Eesti uudised üle. Sotsiaalmeediast saan Twitterist piisava info kätte, kui vaja.

Sinu töö on tuhandete poiste unistuste töösaad kihutada ja selle eest veel palka ka. Kui keegi tahaks käia sinu jälgedes, siis millest tuleks alustada?

Nagu varem ütlesin, pelgalt kihutamisega on rallis vähe tegemist, aga kui kellelgi on ala vastu piisavalt huvi, siis ikka leitakse tee enda tõestamiseks. Kui oskused on olemas, saavad ka vajalikud inimesed sellest aru. Nagu iga muu asjaga elus, on vaja ainult sihikindlust.

Kas sead endale lühiajalisi või pikaajalisi eesmärke?

Loomulikult on põhieesmärk lõpetada aasta lõpus võimalikult kõrgel kohal, aga selleks on oluline stabiilsus üksikutel etappidel. Autoralli aasta on piisavalt pikk, et võtta seda üks ralli korraga.

Kas su pere käib sinuga vahel ka etappidel kaasas?

Ikka käivad. Hetkel küll sündis meie perre pisipoja, mistõttu peab järgmist reisi vähe ootama, aga aasta lõpus tulevad kindlasti jälle kuskile kaasa.

Kui julgustav sa oleksid, kui keegi su lastest sooviks samuti rallit sõitma hakata?

Lapsi tuleb alati nende huvide osas toetada ja vajadusel julgustada. Ma ei plaani kindlasti kumbagi suunama hakata, aga kui pojal on huvi, siis kindlasti aitan teda. Kui ta tahab palli mängida, siis üritan samamoodi aidata.

Mille järgi langetaksid valiku isiklikku autot ostes?

Praktilisuse. Igapäevane auto peab olema piisavalt suur ja mugav, et kogu pere saaks lihtsalt ühest punktist teise. Pühapäeva auto võib olla juba vähe sportlikum ja kiirem. Meil on mõlemad olemas ja olen valikuga rahul.

Kui suur nutiinimene sa oled? Mis äppe sa peamiselt kasutad?

Üldiselt kasutan hästi levinud äppe. Kõige kasulikumaks pean Waze'i, kuna saan seda üle Euroopa kasutada.

Kuigi Ott veedab kodukandis vähe aega, annavad tänapäevased vahendid meile võimaluse talle kaasa elada olenemata sellest, kus hetkel viibib. Konkreetse ja lühikese jutuga mees ei tundu olevat unistaja, vaid eesmärgikindel ning kahe jalaga maas. Ott teab, mida teha, et jõuda sinna, kuhu tahab. Küll on aga sama eesmärgiga hulk teisigi pühendunud mehi. Loodetavasti on see koht, kus lööb välja saarlase kangus ja ta ei lepi vähema kui parimaga. Edu, Ott!

10 küsimust:

Kas oled kunagi pääsenud surmasuust/napilt ellu jäänud?

Neid hetki on olnud. Eriala on paraku selline.

Kui saaksid olla tunnistajaks ühele enda valitud sündmusele ajaloost, siis mis see oleks?

Jüriöö ülestõus.

Kui peaksid sööma ainult ühte toitu kogu ülejäänud elu, siis mille valiksid?

Pasta punase lihakastmega.

Kelle CD soetasid viimasena?

Lastelaulude plaat, äkki oli Musamari “Laulurong".

Kolm omadussõna Sinu Eesti kohta

Kodune, vaikne, väike.

Mida pead oma suurimaks tugevuseks ja nõrkuseks?

Kangus/kangus – ikkagi saarlane.

Mis saavutuse üle oma elus kõige enam uhkust tunned?

Oma mudilaste.

Parim soovitus, mille saanud oled?

Vaata alati kaugele ette.

Kas oleksid pigem parim mängija halvas meeskonnas või halvim mängija heas meeskonnas?

Parim on olla OKEI mängija OKEIs meeskonnas.

Mis sul tuju heaks teeb/naerma ajab?

Rõõmus pere.

Usutlus ilmus maikuu ajakirjas HOMME