Leevendavad närvipinget ja köha

Laste kõhuvalud tekivad sageli ootamatult ning vanematel on raske otsustada, kas nende taga on tõsisem probleem või lihtsalt soov tähelepanu saada. Üsna tihti on kõhuvalu põhjuseks gaasid, mis annavad endast märku normaalset sooletegevust muutva toidu söömisel (tuntuimad näited on ilmselt hapukapsas ja hernesupp) või kaasnevad kõhukinnisusega. Gaasivalud tunneb ära selle põhjal, et need on hootised, lõikava iseloomuga ja tekivad üle kogu kõhu.

Laste gaasiteesse on valitud taimed, mis kergendavad seedimist ja vabastavad puhitustundest. Apteegitill on lõdvestava toimega, aitab leevendada nii kõhugaase kui ka nendega kaasnevat kõhuvalu, sama toime on kummelil. Lagritsa-magusjuur eritab liimjat ainet, mis moodustab seedetrakti limaskestale kaitsebarjääri ja aitab limaskestal taastuda. Meliss soodustab samuti seedimist, võib aidata leevendada valu ning pärsib spasmide teket. Aniis aitab gaase väljutada, seedimisele mõjub rahustavalt ka aniisi eeterliku õli põletamine aroomilambis.

Sageli ei suuda väikelapsed pärast põnevat päeva uinuda. Õhturituaali juurde võiks seega kuuluda ka tassike rahustavat uneteed, mis koosneb melissist, pärnaõitest, kummelist, lavendlist ja apelsiniõitest. Lavendel soodustab lõõgastumist ja sügavasse unefaasi jõudmist. Apelsiniõis on oma kättesaamatuse tõttu Eestis vähe tuntud, kuid mujal maailmas kasutatakse seda laialdaselt unehäirete leevendamiseks, kuna õites sisalduv eeterlik õli aitab rahuneda ja uinuda.

Ükski viiruste periood ei möödu lastega peredes köhata. Laste köhatee aitab hingamisteid avada ning kurgus tekkivat ärritust leevendada. Eukalüpt leevendab nii nohu kui ka köha ja teeb hingamise lihtsamaks. Tüümian aitab efektiivselt võidelda infektsioonidega ning lõdvestab silelihaseid bronhiseintes, leevendades nii larüngiiti, bronhiiti kui ka kuiva köha. Eukalüpt mõjub rahustavalt neile retseptoritele, mis tekitavad kinnise nina tunnet.

Laste teed on mõeldud lastele alates kolmandast eluaastast.

Naiste tervisele

Naiste elu sõltub suuresti nende hormonaalsest tsüklist ning menstruatsiooni ja menopausiga kaasnevad muutused kehas võivad olla üsnagi häirivad.

Menstruatsioonitees sisalduv taimekooslus on mõeldud valu ja krampide leevendamiseks. Uuringud näitavad, et pajukoor vähendab valu aeglasemalt kui näiteks aspiriin, ent selle mõju kestab kauem. Krampe ja valu leevendavad ka kummel ja aniis, raudrohi võib abiks olla vererohke menstruatsiooni korral.

Salvei nimi tuleb ladinakeelsest sõnast “salvere”, mis tähendab end tervena ja hästi tundma. Rahvameditsiinis on salvei tuntud ka kui üleminekuvaevusi taandav taim, mis kaotab öise higistamise ja nõrkustunde. Seetõttu on see ka menopausitee tähtsaimaks koostisosaks. Salveile aitavad kaasa nii tasakaalustavate taimedena tuntud viirpuu ja lutsern kui ka punase viinamarja lehed.

Veenilaiendid koos nendest tingitud paistetuse ja raskustundega kimbutavad paljusid naisi — eriti neid, kes teevad seisvat tööd. Kergete jalgade tees leidub samuti punase viinamarja lehti, mille toimeni juhatasid prantsuse veinivalmistajatest talupojad. Neil oli kombeks teha veiniteost järgi jäänud viinamarjalehtedest joomiseks leotist. Punase viinamarja lehtedes sisaldub flavonoide, mis eemaldavad valu ja väsimuse jalgades, tugevdavad veresoonte seinu ning vähendavad sidekoe läbilaskvust. Hõlmikpuu pidurdab aterosklerootilisi muutusi veresoontes, normaliseerides nende toonust, vereringlust ja vähendades trombide tekke riski. Mustikas alandab veresoonte jäikust, altee tugevdab ning viirpuu laiendab veresooni. Kõigi nende taimede kooslus aitab vähendada veeniprobleemidest tingitud sümptomeid, vabastab väsimusest ning muudab jalad taas kergeks.

Midagi ka meestele

Cosmoveda meeste tee aitab hoida mõistuse klaari ning eneseväljenduse selge. Koriander aitab võidelda ärevusega ja toetab seedimist. Ananassi kasutatakse selles sisalduva bromelaiini tõttu palju kaalu alandavates preparaatides, kuid teena tõstab ananass tuju, aitab kaasa immuunsüsteemi tööle ja tasakaalustab närvisüsteemi. Ingver aitab külmal ja niiskel perioodil viirustele vastu panna ning muskaatõie omadustest võiks kirjutada terve eepose — juba inglane Andrew Borde kinnitas, et see kosutab nägemist ja aju. Apelsiniõied rahustavad ja toovad magusa une ning lagrits aitab alandada vererõhku.

Igaüks saab valida tee vastavalt oma vajadustele ning silmas tuleb pidada ka taimede individuaalset mõju. Võib ka juhtuda, et ema lemmikuks saab laste unetee ning kergete jalgade tee hakkab maitsema pereisale.

Allikas: Bioblogi