Kas teadsid, et kakao on antioksüdantide sisalduse poolest esirinnas? Lisaks leidub selles ka rauda ja magneesiumi, mistõttu peaksid kakaotooteid tarbima eriti veganid. Armastuse toiduks kutsutud šokolaad sisaldab veel fenüületüülamiini, trüptofaani ja anandamiini, mis erituvad ajus siis, kui tunneme õnnetunnet. Täiesti selge, miks šokolaadi söömine õnnelikuks teeb!

Kakaos sisalduv magneesium toetab südant ja aitab kaasa ajutegevusele. Kui kehal on piisavalt magneesiumi, paraneb verevarustus — ühes sellega ka hapnikutasakaal ning toitainete kättesaadavus kogu kehas. Magneesiumipuudulikkust on seostatud ka südamehaigustega ja depressiooniga, seega on tükk kvaliteetset šokolaadi päevas mitte ainult lubatud, vaid koguni soovitatav.

Ise šokolaadi tegemine? Imelihtne!
Baasretsept šokolaadi valmistamiseks on lihtne ning täpseid koguseid ette määrata keeruline. Kõik sõltub tooraine kvaliteedist, valmistamistemperatuurist ning paljudest muudest faktoritest. Üldiselt läheb vaja kas kakaomassi (see on kakaoubade mitmekordsel jahvatamisel saadud pruun mass) või siis kakaovõid ning kakaopulbrit. Ise tehtud šokolaadi saab magustada mitmete erinevate magustajatega, samuti võib konsistentsi pehmendamiseks lisada kookosõli või piimašokolaadi valmistamiseks piimapulbrit.

Kakaovõid ja kakaod kasutades on retsept järgmine:
100g kakaovõid
3-6 tl toorkakaod
vastavalt maitsele meelepärast magustajat ja muid lisandeid

Sulata kakaovõi vesivannil, lisa toorkakao, soovi korral magustaja ja muud lisandid ning tõsta segu jahtuma. Nii lihtne see ongi!

Piiriks on vaid fantaasia!
Lisandite ja magustajatega varieerides saab ise tehtud šokolaadi veelgi kasulikumaks timmida. Rafineerimata toorsuhkur, vitamiinide- ja mineraaliderikas indiaanisuhkur ning madalama glükeemilise indeksiga kookospalmisuhkur on esimesed valikud, kuid unustada ei tasu ka agaavi-, vahtra-, riisi- ning kookosõie siirupit – miks mitte katsetada isegi suhkrupeedi siirupit. Julgemad võivad katsetada jakooni pulbri või siirupiga. Jakoonijuur on iidne Peruu indiaanlaste toidutaim ning sellest tehtud tooted on prebiootiliste omadustega ehk aitavad luua seedetraktis head kasvukeskkonda probiootilistle bakteritele. Lisaks soodustab jakoon kaltsiumi imendumist.
Eksootilist ja kerget karamellist maitset on võimalik saavutada ka mesquite pulbriga. Valgurikas mesquite sisaldab kaltsiumi, magneesiumi, kaaliumi, rauda ja tsinki. Samuti sobivad suhkru asendamiseks kasesuhkur ehk ksülitool ja puuviljades esinev erütritool, unustada ei tasu ka vana lemmikut steeviat. Veel üks vitamiinide- ja mineraaliderikas diabeetikutele sobiv magustaja on lucuma pulber.

Head katsetamist!

Allikas: Bioblogi