Rinnad kasvavad

1. Võib tähendada, et võtad kaalus juurde. Pärast puberteeti ei kasva enam rinnad üksinda, vaid nad koguvad ja kaotavad vormi siis, kui su kehakaal muutub. Kaalukõikumisel võib olla mitmeid põhjuseid: sööd rohkem, liigud vähe, unerežiim on paigast ära või oled lihtsalt väga stressis. Kui kehakaal kõigub mõne kilo kaupa, ei ole see suur probleem, kuid +5 kg ja rohkem võib juba su tervisele tõsiselt mõjuma hakata.

2. Sul hakkavad päevad, hakkasid võtma uusi beebipille või oled rase. Hormonaalsed muutused võivad tissid kasvma panna küll. Kuni mõlemad rinnad kasvavad samas tempos, ei ole muretsemiseks ilmselt põhjust.

Rinnad kahanevad

3. Oled kaalust alla võtnud. Ilmselt oled seda juba kogenud, et tissid on esimesed, mis kehakaalu vähenemisest märku annavad. Muretsemiseks on põhjust siis, kui võtad kiiresti ja palju kaalust alla ja ei saa päris täpselt aru, miks kaal kukub. Siis peaksid küll arstiga nõu pidama.

4. Sul hakkavad päevad. See on normaalne, kui enne menstruatsiooni algust on rinnad tursunud. Olukord peaks aga koos vooluse ilmnemisega endisesse suurusesse tagasi kahanema.

Üks rind on suurem kui teine

5. Tõenäoliselt ei ole see probleem. Kellegi rinnad ei ole sümmeetrilised, väikesed erisused on täiesti normaalsed.

6. Võib olla märk rinnavähist. Ohtlikuks muutub asi siis, kui ühe rinna kuju muutub silmnähtavalt. Siis on aeg arsti juurde minna.

Rindade all on ärritus

7. Allergia on kõige tõenäolisem põhjus. Näiteks rinnahoidja korvi traat võib sisaldada niklit, mis on väga levinud allergeen. Samuti pesuvahendi jäägid või halvast materjalist särk/kampsun. Ärritus peaks kaduma paari päeva jooksul, kui vahetad rinnahoidjat ja pesuvahendit ning ravid ärritust apteekri soovitatud kreemidega. Kui asi korda ei saa, sea sammud arstile.

8. Nahavoldi ärritus — ehk rasu, mis koguneb su rinna ja selle aluse naha vahele hõõrdub ja põhjustab põletikku. Seda ravitakse antibiootikumi või steroidi sisaldavate kreemidega, aga kõige olulisem on valida korrektse suurusega rinnahoidja, mis hoiab su tissid õiges kohas ega lase neil kõhunaha vastu hõõruda.

9. Su rinnahoidja on räpane. Paljud naised arvavad, et rinnahoidja pesemine vähendab selle eluiga, kuid unustavad, et räpane rinnahoidja põhjustab palju suuremaid probleeme. Higi ja rasu, mis sinna sisse kogunevad, on vägagi tõenäolised põletiku põhjustajad.

Rindadel on venitusarmid

10. Kehakaalu kõikumine. Iga kord, kui võtad kaalus juurde ja alla, muutub ka su rindade suurus, mis võibki venitusarmide tekkimise põhjus olla. Levinum on see mure sünnitanud naistel ja neil, kelle nahk ei ole väga elastne.

Nibud on erakordselt heledad või tumedad

11. See ei ole tavaliselt probleem. Väga suure tõenäosusega ei ole tegu vähiga. Naha pigmentatsioon on naistel erinev ja selle pärast muretsema ei pea.

Nibud on väga suured või väga väikesed

12. Pole probleem. Kuni nibud on enamvähem ühesuurused, ei ole muretsemiseks põhjust.

Nibuväljal on väikesed täpid/kühmud

13. Pole probleem. Väikesed täpikesed on ilmselt piimanäärmed, mis mõnikord pisut paisuvad ja näevad välja nagu vistrikud. Need on normaalsed.

Nibuväljal on üks suur kühm/tükk

14. See võib olla tsüst või vähivorm ja peaksid võimalikult kiiresti arsti juurde minema. Ainult spetsialist oskab hinnata, kas tegu on normaalse rinnakoe või millegi ohtlikumaga.

Nibuväljal kasvab rohkem kui üks pikk ja tugev karv

15. Kokkupuude testosteroonikreemi või -geeliga. Mõned mehed kasutavad testosteroonikreemi seksiisu tõstmiseks, aga kui kreem sinu nahale jõuab, võib see põhjustada ebameeldivad kõrvalnähte nagu liigne karvkasv või sissekasvanud karvad.

16. See võib olla märk polütsüstilistest munasarjadest. Polütsüstiliste munasarjade sündroomi üks ilmingutest on rinnakarvade teke. Kuna tegu on üsna ebameeldiva konditsiooniga, mis võib muuhulgas su lastetuks jätta, tuleks kindlasti arstiga konsulteerida.

Nibud sügelevad

17. Tõenäoliselt ei pesnud sa seepi korralikult maha. Loputa tissid puhtaks ja määri ärritust vähendavat kreemi peale.

18. Riided tekitavad allergiat. Eriti uued, värskelt poest ostetud riided võivad anda allergilist reaktsiooni, sest nendes on lugematul hulgal tekstiilitööstuses kasutatavaid mürkaineid sees. Vaheta riideid, pese tissid puhtaks ja vaata, kas see aitab ärritusest jagu saada.

19. Sul algavad päevad. Mõnikord ajab päevade-eelne hormoonimöll tissid sügelema.

20. Või on tegu haruldase rinnavähivormiga. Tõsisest haigusest annavad märku kollakas või veresegune voolus rindadest, ketendav nahk, lamenenud nibu. Kui märkad mõnda neist sümptomitest, võta kohe kõne arstile.

Rinnad on valulikud ja nende tekstuur on muutunud

21. Sul algavad päevad. Hämmastav, kui palju asju saab menstruatsiooni süüks ajada, eks. Aga nii on — ka rindade valulikkus ja muutused tekstuuris võivad olla seotud peatselt algava menstruatsiooniga. Samuti võib see märku anda rasedusest. Rinnavähk tavaliselt valu ei põhjusta.

22. Tarbid liiga palju kofeiini. See on tõsi — kofeiin võib muuta su tissid valusaks! Loobu kohvist ja kihisevatest jookidest, millesse on kofeiini lisatud ja jälgi, kas olukord paraneb.

Nibudest lekib valget piimjat vedelikku

23. Stimulatsiooni tõttu. Kui see juhtub seksi ajal, kui partner su rindu hellitab, on tegu täiesti normaalse nähtusega. Rinnad on mõeldud piima tootmiseks ja kui nad reageerivad puudutusele väikese lekkega, tähendab see, et tissid töötavad just nii nagu peavad. Ka siis, kui sa ei ole parasjagu rase ega imeta. Kui see sind häirib, küsi oma arstilt ravimeid.

24. Ravimite kõrvaltoime. Näiteks antidepressandid võivad piima tootmist suurendada. Tegu ei ole millegi ohtlikuga, pigem lihtsalt ebameeldiv kõrvaltoime.

Nibudest lekib veresegust vedelikku

25. See võib olla healoomuline kasvaja, näiteks papilloom. Aga arsti juurde tuleks ikkagi minna. Hullem on lugu siis, kui vedelikku eritub vaid ühest rinnast.

Nibud on kõvastunud

26. Erutusseisundis on see normaalne. Nibude kõvastumine ei ole tavaliselt midagi ohtlikku, v.a siis, kui nibud on ebasümmeetrilised.

27. Sul on külm. Kui seks ei ole teemaks, pane lihtsalt rohkem riideid selga ja vaata, kas asi saab korda.

Nibud on sissepoole pöördunud

28. Nibu taga võib olla kasvaja. Igasugune nibu kuju muutus, eriti vähenemine või sissepoole pöördumine võib tähendada märki kurjast haigusest. Kiiresti arstile!

Arvad, et rinnakude on liiga tihke

29. Tegelikult ei ole. Pehmed mügarikud, mis teatud aegadel menstruatsioonitsüklli vältel rindades tunda on, on väga erinevad sellest, mida arstid nimetavad tihkeks rinnaks ja mida saab ainult spetsialist diagnoosida.

30. Sul võib olla suurem risk rinnavähi tekkeks, aga ei pruugi. Mõned arstid arvavad, et tihkes rinnas on raskem vähki diagnoosida, teised aga on veendunud, et ultraheli annab liiga palju valepositiivseid vastuseid ja mure on seetõttu asjatu.

Veresooned paistavad läbi naha

31. Nahavähi risk on suurenenud. Heledad ja läbipaistvad rinnad on naistel, kellel nahk on väga õrn ja hele ning kes põlevad päikese käes väga kiiresti ära. Kuni sa päevitamisega ei liialda ja kasutad päikesekreemi, ei ole sul häda midagi.

Rinnad sarnanevad apelsinidega

32. See võib olla rinnavähk. Kui rinnad, mis enne olid pehmed ja siledad, muutuvad apelisinkooretaoliseks ning nibuväli ja nibu on kõvaks muutunud, peaksid küll kiiresti arsti juurde minema.

Ühe rinna peal on väljaulatuv ja suurem kühm

33. Tõenäoliselt on see tsüst (mitte pahaloomuline kasvaja). Kui kühm on ümmargune ja sile ning võdiseb, on see tõenoliselt vedelikuga täitunud tsüst, mis peaks järgmise menstruatsioonitsükli käigus ise ära kaduma. Kui kühm on kuu aja pärast veel seal, mine arstile.

34. Aga see võib olla ka vähk. Enamik rinnavalusid ja tissidele tekkivaid kühme on seotud hormonaalsete muutustega, aga see ei pruugi nii olla iga kord. Alati on võimalus, et pealtnäha süütu tsüst muutub pahaloomuliseks. Igaks juhuks näita kõik kahtlased muutused arstile ette.

Allikas: Cosmopolitan