“Rasedus on naisele ja tema kehale paras väljakutse. Üheksa kuud tuleb hoolitseda nii enda kui ka oma tulevase beebi tervise eest. Oma töös olen tähele pannud, et hammaste ja igemete eest hoolitsemine jääb sel ajal kesiseks,” selgitab Kliinik 32 suuhügienist Eveli Hark.

Näksimine ja oksendamine teevad hammastele liiga

Esimesel trimestril on lapseootel naine väsinud, sest keha alles harjub uue olukorraga. Sageli esineb iiveldust, mida püütakse tihedate näksimistega leevendada. See on aga hammastele halb, sest pidev happerünnak muudab hambad hapraks, mis omakorda teeb aukude tekke võimaluse kordades suuremaks. Hark tuletab meelde, et söögikordi ei tohiks olla rohkem kui viis. “Meie süljes olevad mineraalid suudavad efektiivselt hambaid kaitsta-puhastada viis korda. Sealjuures toidukordade vahel peaks olema kolmetunnine paus, kus janujoogiks on vesi.”

Samuti mõjub hammastele hävitavalt oksendamine, mida raseduse algstaadiumis ikka ette tuleb. Hark soovitab kohe pärast oksendamist suu ära loputada ja ksülitooli sisaldavaid imemistpastille või närimiskummi kasutada. Need tooted aitavad suus oleva happelise keskkonna muuta hambasõbralikuks. Tegelikult võiks neid tooteid kasutada iga suutervisest lugupidav inimene.

Suud ei tohi unarusse jätta!

Kolmas faktor, mis hammastele raseduse ajal liiga teeb, on hormoonide möll. “Raseduse ajal muutub ka naise hormonaalne tase. Üheks tunnuseks on igemete veritsus, hellus, punetus ja paistetus. Hambaid pestes ja niiditades võib esineda veritsust,” räägib suuhügienist ja paneb südamele, et hoolimata nendest hädadest ei tohiks suu eest hoolitsemist unarusse jätta, sest muidu on oht igemepõletiku tekkeks. Abi saab kindlasti ka suuhügienisti juurest, kes hindab suutervist ja teostab vastava puhastuse. Tihti piisab soodapesust, et igemed end juba paremini tunneks.

Ema "halvad hambad" võivad lapsele edasi kanduda

Hark kuuleb tihti patsientidelt, et enne lapsi olid mul ilusad hambad, aga lapsed võtsid minult need. Ta hoiatab, et kui ema oma suu eest ei hoolitse, võib ta oma probleemid lastele edasi anda. "Kaaries on piisknakkus, mis levib kas ühest pudelist juues, kasutades sama lusikat inimesega, kel on nn aukude tekitaja bakter. Seega peaks tulevane ema oma hammaste eest väga hästi hoolt kandma, et mitte oma last “halbade hammastega” nakatada," ütleb ta.

Eveli Hark tõdeb, et kellelgi ei lagune hambad pärast rasedust iseenesest. "Pigem on süü selles, et ei osata jälgida toitumist, pole teadlikkust, kuidas õigesti hoolitseda oma hammaste eest. Samuti nõuab uus pereliige kogu tähelepanu ja nii lipsab sisse palju näksimist, ununeb õhtune hambapesu ja hambavahede puhastamine", paneb suuhügienist süü ikkagi naistele endile.