Eelista fluoriidi ja haigusi ennetavaid koostisosi

Hambapasta ülesanne on tugevdada hambakudet, aidata eemaldada hambakattu ning vähendada hambakatu tekkimist. See aga ei tähenda, et iga hambapasta nende ülesannetega hakkama saaks. Sakala hambaravi hambaarsti doktor Kaja Kiige sõnul tasuks eelistada hambapastat, mille koostises on fluoriid — tänasel päeval on enimlevinud just naatriumfluoriidi sisaldavad tooted. “Uuringud on näidanud, et fluoriid tugevdab hambavaapa ja muudab selle happerünnakutele vähem vastuvõtlikuks ning aitab vältida kaariese teket,” sõnas doktor Kiige. See tähendab, et fluoriidi sisaldava hambapasta kasutamine aitab ka vähendada hambaaukude tekkimist.

Fluoriidiga hambapastasid võivad kasutada nii täiskasvanud kui lapsed, kuid viimaste puhul tasuks eelistada pastasid, mille fluoriidisisaldus on väiksem. Kui täiskasvanutele mõeldud hambapastades on lubatud fluoriidisisaldus kuni 1500 mg/l, siis laste hambapastades jääb aine sisaldus alla 1000 mg/l.

Lisaks fluoriidile vähendavad hambaaukude teket hambapastasse lisatud ksülitool ja tsinklaktaat, igemehaiguste eest kaitseb triklosaan ning hambakivi eest pürofosfaat. Hammaste tundlikkust aitavad leevendada aga hambapastad, mis sisaldavad kaaliumnitraati ning hambaemaili tugevdamiseks tasub kasutada aminofluoriidiga pastasid.

Tundlikele hammastele oma pasta

Kuna tundlikud hambad on sage probleem, soovitab doktor Kiige tundlikkuse vähendamiseks ja selle ennetamiseks kasutada spetsiaalselt tundlikele hammastele mõeldud hambapastasid. Enamasti sisaldavad sellised pastad kaaliumnitraati või arginiini, mis aitavad vähendada hambakaela tundlikkust. “Kindlasti ei tohiks tundlike hammaste puhul kasutada valgendavaid hambapastasid, kuna nendes sisalduvad abrasiivained võivad hamba veelgi tundlikumaks muuta,” hoiatas dr Kiige. Väga tundlike hammaste puhul soovitab doktor Kiige pöörduda hambaarsti poole, kes otsib parima lahenduse hammaste puhastamiseks ja vaevuse leevendamiseks.

Mida vältida?

Kuigi paljud hambapastad lubavad kasutajale säravvalget naeratust, ei ole sellised pastad doktor Kiige sõnul imettegevad ega mõeldud pikaajaliseks kasutamiseks. “Paljud valgendava toimega hambapastad sisaldavad abrasiivaineid nagu kaltsiumpürofosfaat, kaltsiumkarbonaat, ränidioksiid, naatriumbikarbonaat ehk söögisooda ja hüdreeritud või dehüdreeritud dikaltsiumfosfaat, mis võivad lõhkuda hambaemaili ja mille tõttu võivad hambad muutuda tundlikuks ka neil, kel varasemalt hammaste tundlikkusega probleeme ei olnud,” ütles dr Kiige. Samuti pole selliste hambapastade valgendamisefekt väga suur. “Hammaste valgendamiseks peaks kasutama siiski spetsiaalseid individuaalseid valgendusvorme ja valgendusgeele,” lisas dr Kiige.