Tema sõnul eksisteerib enamus eestlaste jaoks suvi üksnes juuli lõpus ja augusti alguses, mis on aga Eestis pulmakorralduse tipphooaeg. “Sel ajal on nõudlus pulmategijatele suurim, misläbi hinnad ka veidi krõbedamad, saadavused piiratumad, reageerimisajad lühemad ja kompromissivajadused suuremad,” sõnas Aigro, kelle sõnul võib pulmaeelarves tervikuna tulla vahe tuhandetes eurodes, sõltuvalt, kas ajastatakse pulmapidu näiteks juunisse või augustisse.
“Esitasime endale küsimuse, et kas tõesti on ajalooliselt olnud ilm oluliselt kehvem näiteks juunis, kus nõudlus pulmategijatele on madalam, hinnad enamasti soodsamad ning saadavused paremad nii tegijate kui peokohtade osas,” sõnas Aigro, kes võttis ilmastatistika saamiseks ühendust Keskkonnaagentuuriga.

“Õige ülevaate saamiseks vajasime viimase viie aasta (2013-2017.a.) suvekuude kõikide meteoroloogiajaamade mõõtmistulemusi üle Eesti ja kõigi suvepäevade osas eraldi igas asukohas. Soovisime analüüsida päikesepaiste kestvust, sademete hulka ja õhtutemperatuuri, et saada aru, kas mõni kindel muster ka välja joonistub. Keskkonnaagentuur vastas meie palvele ja oli abivalmis meid varustama suures koguses mõõtmistulemustega,”
“Kokku saime 30 000 ühikut mõõtmistulemusi üle Eesti. Tegime esimest korda selle tabeli lahti… ja siis panime selle sama kiiresti ka kinni. Tekkis sügav respekt Eesti Ilmateenistuse inimeste osas,” muigas Aigro.

Milliseid andmeid arvesse võeti?

Tema sõnul otsustati võrdlusse võtta need Eesti meteoroloogiajamad, mis mõõdavad ka päikesepaiste kestvust, seega mõned üksikud jaamad välistati. Statistikas osalesid Harku, Jõgeva, Jõhvi, Kuusiku, Lääne-Nigula, Pärnu, Ristna, Roomassaare, Sõrve, Tõravere, Tiirikoja, Viljandi, Vilsandi ja Võru jaamade mõõtmistulemused.

Kriteeriumiteks valiti päikesepaiste kestus tundides, ööpäevased sademed millimeetrites ja keskmised õhutemperatuurid. “Pilt, mis välja joonistus murdis veidi müüte meie silmis. Need, kes viimasel viiel aastal näiteks juuni alguses abiellunud, pole tõenäoliselt pidanud ilmas pettuma,” sõnas Aigro, kelle sõnul joonistus eksperimendist välja ootuspäraselt palju huvitavat, millest võiks kasu olla ka muudel puhkudel, kui ainult pulmapäevade planeerimisel.

Juuni

Kõige soojemad on olnud kuupäevad 25, 26, 30. Kõige rohkem päikest on paistnud kuupäevadel 4, 6 ja 28 ning kõige vähem esinenud sademeid 1, 4, 28 kuupäeval. Kõige jahedamad on olnud kuupäevad 9, 10, 17. Kõige pilvisemad on olnud kuupäevad 18, 24, 30 ning kõige rohkem sademeid esinenud 12, 16, 18 kuupäevadel. Statistiliselt on halvim ilm olnud 18.06 ja parim ilm 28.06.

Juuli
Kõige soojem on olnud kuu lõpus ehk kuupäevad 26, 27, 29. Kõige rohkem päikest on paistnud kuupäevadel 6, 9 ja 14 ning kõige vähem esinenud sademeid 24, 25 ja 27 kuupäeval. Kõige jahedamad on olnud kuupäevad 1, 10, 20, kõige pilvisemad on olnud kuupäevad 11, 22, 31 ning kõige rohkem sademeid esinenud 4, 7, 31 kuupäevadel. Statistiliselt on halvim ilm olnud 1.07 ja parim ilm 27.07.

August
Kõige soojem on olnud kuu alguses ehk kuupäevad 5, 6, 8. Kõige rohkem päikest on paistnud kuupäevadel 3, 4, 15 ning kõige vähem esinenud sademeid 3, 8 ja 10 kuupäeval. Kõige jahedamad kuupäevad on ootuspäraselt kuu lõpus ehk 28, 29, 30, kõige pilvisemad on olnud kuupäevad 13, 22, 30 ning kõige rohkem sademeid esinenud kuu keskel ehk 13, 14, 16 kuupäevadel. Statistiliselt on halvim ilm olnud 13.08 ja parim ilm 3.08.

Tutvu suure pulmailma statistika ja graafikutega Pulmahanke veebilehel.