Loomulikult on alkohol maksa number üks vaenlane, aga seda sa juba teadsid (ja seda teadmist jätkuvalt ka iganädalaselt väldid). Kahjuks aga on veel mõned asjad, mis maksa kahjustavad.

Sööd liiga palju töödeldud toitu

Olgu, kõik töödeldud toidud ei ole pahad, aga üldiselt, kui toit on pakitud plastikpakendisse, ei peaks sa seda iga päev sööma. Töödeldud toidud on rasva- ja säilitusaineterikkad ning tulemuseks võib olla maksa rasvumine, mis on täpselt nii halb, kui see kõlab. Nende toitude vähendamine oma menüüst tuleb kasuks ka kaalulangetamisele.

Sa ei liiguta end

Lisa ka “kasulik sinu maksale” sinna nimekirja, mis toob välja aktiivse eluviisi kasulikkuse sinu tervisele. Maks mängib toidu töötlemisel väga olulist rolli ja trenni tegemine aitab sellele kaasa.

Sul on “ujumisrõngas” kõhu ümber

Vähene liikumine ja ebatervislik toitumine toob paratamatult kaasa ülekaalulisuse, mis ei mõju ka su maksale kasulikult. Tulemus on eelnevale sarnane — maks rasvub. Tulemuseks võib olla ka metaboolne sündroom ja insuliini resistentsus, mis mõjutab kuni 80% ülekaalulisi inimesi. Kui seda ei ravita, võib järgneda maksavähk, -tsirroos või kärbumine.

Kõige hirmsam on aga, et maksa rasvumist on sageli raske märgata, sest sel pole selgeid sümptomeid. Paljud inimesed ei taju seda enne, kui probleem on juba väga suureks kasvanud. Kuna ülekaalulisus võib maksa kahjustada täpselt samamoodi nagu alkoholi tarbimine, on oluline hoida tervislikku kehakaalu.

Neelad liiga palju valuvaigisteid

Pea- või kõhuvalu puhul haarad kohe valuvaigistite järele? Kuna neid aitab seedida ikkagi maks, võivad liiga suured kogused valuvaigisteid olla organile kahjulikud. Kui võtad neid aga näiteks peale pikka peoööd, soovides hoida ära hommikune pohmell, tea, et kahjulik mõju on lausa kahekordne.

Kasutad kaalukaotust soodustavaid toidulisandeid

Kaalu langetamine on jube tüütu protsess, mistõttu on lihtsam võtta appi toidulisandid, aga lisaks sellele, et tegemist on mõttetu raha raiskamisega, võivad need olla ka su maksale kahjulikud (jah, ka need, mis pealtnäha tunduvad looduslikud).

Tarbid teatud retseptiravimeid

Nende retseptiravimite hulka kuuluvad näiteks mõned palavikku alandavad tabletid ja antibiootikumid, mis sisaldavad naatriumvalproaati. Jälgi ravimeid tarbides alati oma enesetunnet ja lase vajadusel vereproov teha. See on mõistlik otsus võttes arvesse kõiki elundeid, mitte ainult maksa.

Allikas: Thrillist/Naisteka arhiiv