Mis põhjustab toksilise šoki sündroomi (TŠS)?

TŠSi põhjustavad toksiinid, mida toodab bakter Staphylococcus aureus, mida leidub sageli ninas ja tupes. See bakter on mikroorganism, mida leidub ka tervete inimeste organismis. Enamik Staphylococcus aureus’e tüvedest ei tooda toksiine, mis võivad põhjustada TŠSi, see on iseloomulik vaid väga üksikutele tüvedele. Tavaliselt ei piisa üksnes toksiini produtseeriva tüve olemasolust, kuigi see on vajalik TŠSi tekkeks. Paljud uuringud näitavad, et toksiini produtseerivaid tüvesid esineb üsna sageli, samas tekib TŠS väga harva.

See, kas TŠS tekib või mitte, sõltub sellest, kas on olemas või puuduvad antikehad nende toksiinide vastu. Enamikel naistel, kuigi mitte kõigil, on need kaitsvad antikehad olemas. Toksiini produtseeriva tüve olemasolu kaitsvate antikehade puudumise korral võib viia TŠS tekkeni.

Milline on võimalus haigestuda TŠSi?

TŠS teke on tõenäolisem teismelistel tütarlastel ja alla 30aastastel naistel kui vanematel naistel, kuna vanusega suureneb antikehade hulk. 90% juhtudest on seotud liiga kauaks tuppe jäetud tampooniga.

Milline on seos TŠSi ja tampoonide kasutamise vahel?

Uuringud näitavad, et tampoonide kasutamisega seotud TŠS risk on seotud nende imavusega: mida suurem on tampooni imavus, seda suurem on haigestumise risk; mida väiksem on aga imavus, seda väiksem on ka risk. Seetõttu peaksid naised alati kasutama väikseima sobiva imavusega tampoone.

Millised on TŠSi sümptomid?

Sümptomid sarnanevad gripi sümptomitega. Hoiatavad nähud on järgmised: kõrge palavik, oksendamine, kõhulahtisus, nahalööve, mis meenutab päikesepõletust, pearinglus, lihasvalud, minestamine või minestustunne püstitõusmisel. Punetus võib esineda ka silmalaugudel, suus, tupes. 7-10 päeva pärast koorub nahk maha, eriti peopesadest ja taldadelt. Kujuneb mitmete elundsüsteemide puudulikkus, vererõhulangus, teadvusehäired, seisund võib muutuda eluohtlikuks ja vajalik on kohene haiglaravi.

Kõik need sümptomid võivad viidata TŠSile. Ei pruugi tekkida kõiki sümptomeid, kuid tavaliselt on tegemist enam kui ühe sümptomiga. TŠS võib tekkida igal ajal menstruatsiooni jooksul või vahetult pärast seda.

Mida teha sümptomite tekkimisel?

Kui tekib mõni nimetatud sümptomitest, tuleb kohe eemaldada tampoon ja kasutada selle asemel sidet. Võtta viivitamatult ühendust arstiga. Kui ei ole võimalik oma arstiga ühendust saada, siis pöörduda lähimasse haiglasse. Ei maksa tunda valehäbi paanika tekitamise pärast. Tähtis on kiiresti välistada TŠSi võimalus või vajadusel rakendada kohest ravi.

Milline on TŠS ravi?

Haiguse õigeaegse diagnoosimise korral saab TŠSi tõhusalt ravida antibiootikumide jt sobivate ravimitega.

Kas menstruatsiooniga seotud TŠSi riski saab vähendada?

Menstruatsiooniga seotud TŠSi riski saab vähendada, kui kasutada menstruatsiooni ajal tampooni asemel hügieenilist sidet vähemalt kord päevas, kui ei kanta tampooni üle 8 tunni järjest ja kui kasutada alati väikseima sobiva imavusega tampoone. Tampoone tuleb vahetada regulaarselt, iga 4-8 tunni järel.

Sünnitusjärgselt ei tohi 6-8 nädalat tampoone kasutada.

Tampoonide kasutamise järgselt tekkinud TŠSi korral tuleks korduva haigestumise vältimiseks vähemalt neli kuud tampoone mitte kasutada.

Kui menstruatsiooni ajal tekib gripi-sarnane haigus ja viiruse võimalus on välistatud, on vajalik koheselt pöörduda arsti juurde.

Kas TŠS lõpeb sageli surmaga?

Ei. Kui TŠSi diagnoositakse varakult ja rakendatakse sobivat ravi, on tulemused tavaliselt head. Õigupoolest lõpeb TŠS harva surmaga, aga neid juhtumeid siiski on.

Kas TŠS on võimalik haigestuda rohkem kui kord?

Kui inimesel on TŠS kord esinenud, võib see tekkida uuesti. TŠS võib korduda ja üheks peapõhjuseks on organismi suutmatus toota kaitsvaid antikehi. Kui naine on kunagi TŠSi põdenud, peab ta enne tampoonide kasutamist nõu pidama arstiga.

Kas igaüks võib TŠSi haigestuda?

TŠS võib esineda nii meestel, naistel kui lastel. 90% TŠS juhtudest on seotud liiga kauaks tuppe jäänud tampooniga.

Õige imavuse valimine

Tampoonide kasutamisel on tähtis valida väikseima sobiva imavusega tampoon, millest piisab menstruaalvere peatamiseks. Ja kuna erituva vere hulk on menstruatsiooni eri päevadel erinev, tuleb kasutada erineva imavusega tampoone.

Õige imavusega tampooni valimine vajab pisut kogemust, aga reegel on, et kui tampooni tuleb vahetada enne 4 tunni möödumist, tuleb proovida suurema imavusega tampooni. Aga kui tampooni eemaldamine valmistab ebamugavust ja veel on näha tampooni valged kiud, tuleb kasutada väiksema imavusega tampooni.

Kui kasutatakse tampooni ka öösel, siis valida selle õige imavus. Uus tampoon tuleks paigaldada vahetult enne magamaminekut ja vahetada see uue vastu niipea, kui hommikul ärgatakse. Tampoon ei tohi tupes olla üle 8 tunni.

Allikad: Terviseleht, Inimene.ee