“Kui keegi räägib midagi väga südamest, siis see läheb korda,” ütleb Kärsin. “Naised on ju väga intuitiivsed. Nad saavad väga kiiresti aru, kas see mees räägib päriselt või lihtsalt vormi täiteks.”

Mehed on Kärsini hinnangul ajaga muutunud: kui varem võis matšoks olemine ja kõvatamine neile äge tunduda, siis nüüd on nad hakanud näitama ka enda õrnemat poolt, mis on neis kõigis olemas. Matšokultuur tähendab ju solvumiskultuuri ja välise soomuskihi paksus on haavatava sisemusega pöördvõrdelises sõltuvuses — mida matšom mees, seda õrnem hing.

“Ta on elu jooksul kasvatanud sellised kihid enda ümber, et keegi enam lähedale, hinge põhja ei pääseks. See on ilmselt tulnud sellest, et ta on kuskil väga haiget saanud,” oletab Kärsin, kes ise keskendub enda lähisuhtes mehe suurepärastele omadustele, positiivsele tagasisidele ja tunnustamisele. Sest siis hakkab see kõik paljunema — geomeetrilises progressioonis ja hetkega.

“Ma näen, kuidas mees on puhkenud õide nende aastate jooksul, mis me oleme koos olnud. Ta on ise öelnud ka, et mitte ükski naine ei ole teda nii palju jumaldanud ja kätel kandnud. Aga ükski naine pole talle nii palju puid ka alla pannud. Suhtes tuleb olla hästi aus. Me ei saa iseennast ära peita,” selgitab Kärsin.

Ja Kärsin teab ilmselgelt, millest ta räägib. Sest Kärsin teeb koolitusi. Meestele. Omast kogemusest. Koolitusi sellest, kuidas armastada naist läbi naudingute. Üle kümne mehe ühele koolitusele ei mahu, sest Kärsin on veendunud, et mehed tahavad isiklikumat lähenemist kui naised. Nii avanevad nad rohkem ja julgevad ka rohkem küsida.

“Ma näen seda, kuidas nad tulevad — natuke hirmul, et mis siin toimub, kes ja mis seltskond siin koos on. Ja kui nad siit ära lähevad, on neil seljad sirgemad, silmad säravamad. Ja nad on öelnud, et nagu pusletükid lähevad omavahel kokku,” räägib Kärsin. “Nad on neid asju kuskil sügaval sisimas teadnud, aga see koolitus annab neile enesekindluse: ma olen olnud õigel teel. Kui see tee on olnud natuke käänuline ja keerulisem, siis nüüd on viimane, lõpuspurt, kus saab võtta kasutusele vahendid ja võimalused ning hakata päriselt ka kõike praktiseerima.”

Kärsin küsib koolitusel meestelt alati, kas nad julgevad kodus rääkida asjadest nii, nagu need tegelikult on. Tõsi, on mehi, kes vastavad jaatavalt, ent üldjuhul selgub kohe, et kõiki asju siiski rääkida ei saa.

“Kui ma küsin järgmise küsimuse, et kas sul on sõber, kellega saad sada protsenti kõike jagada, siis seda tegelikult praktiliselt ei olegi olemas,” visandab Kärsin sketši üksikute inimeste ühiskonnast. “Meestel on selline arvamus, et nad ei tohiks olla õrnad. Tegelikult on tugeva mehe tunnus see, et ta võib ka vahepeal nutta. Ja siis vajab ta naise tuge.”

Puutudes koolitustel kokku tuhandete naistega, on neist vanemad ja targemad Kärsinile öelnud, et väga targa, tragi, tubli ja eduka mehe kõrval seisab väga teadlik naine. Õigupoolest on see küll vana tõde, sest just naised on need, kes mehelt pinge ära võtavad.

“Kui naine on kodus tulehark, siis on vaene mees kogu aeg pinges. Kui naine on kodus kerges voolamises, mõnusas lahedas olemises, siis tõmbab see ka mehe pingetest välja. Hästi palju sõltub sellest, kuidas naine ennast kodus tunneb ja kui õnnelik ta on. Naine on kodu süda, tema loob selle energia, missuguses olemises on lapsed, missuguses olemises on mees. Kui emal on paha tuju, käib terve pere nagu munakoorte peal. Koer, kass, mees, lapsed — kõik saavad. Kui ema on õnnelik, siis terve pere naeratab,” keerab Kärsin pildile kontrasti peale.

Nii et naiste suurseminarile läheb Kärsin kindlasti, ja seda sugugi mitte ainult nende sõprade pärast, kes Telliskivi loomelinnaku Vabal Laval juba sel pühapäeval, 6. mail enda lugusid räägivad. Jutuks tulevad tunded, seksuaalsus, spirituaalsus, empaatia ja haavatavus — teemad, mis on suurele osale meestest sageli kurnavamad kui Erna retk. Mehi on palju ja nende elukäsitlusi seinast seina. Ometi julgevad seminaril sõna saavad mehed sadade naiste ees iseendaks jääda ning oma tunnete eest vastutust võtta. Otse ja ausalt räägivad nad oma rollidest abikaasade, isade ja poegadena — formaalselt küll riides, kuid hinges alasti.

Täpsem info kodulehel www.vabamehetee.ee.