Peagi on käes ilmad, mis enma jooksma ja rattaga sõitma ei meelita ning pikad pimedad sügisõhtud lisavad oma portsu pingete talletamisele keha sisse. Seetõttu oleme viimasel ajal üpris palju tähelepanu pööranud nö "eneseabi lühikursustele", et anda teile võimalus valida sobivaim viis pingete maandamiseks.

Käesolev "Progressiivne lihaselõdvestuse programm" (PMR) aitab välja selgitada piirkonnad, kuhu teie keha pinged talletab.

Iisraeli Meditsiinikeskuse naiste tervise uurimise osakonna direktor Alice Domari sõnul on lõdvestumisraskustega inimestel sellistest harjutustest palju kasu. Lihaselõdvestust on võimalik teha igal ajal ja igal pool, väidab nõelravi spetsialist John Holmstrom. Kui vähegi võimalik võiks lasta ka massööril kord nädalas oma pingepunkte lõdvestada.

Milles siis seisneb iisraeli naistele õpetatv Progressiivne lihaselõdvestuse programm:

1. Hingake enne harjutuse alustamist paar korda sügavalt diafragmaga. Tõmmake õhku sügavale kopsudesse. Teie kõht peaks sisse hingamise ajal ette liikuma ning välja hingamise ajal sisse tõmbuma.

2. Suunake tähelepanu otsmikule, pingutades teadlikult otsmikulihaseid. Hoidke lihased võimalikult suures pinges, lugedes aeglaselt ühest viieni. Seejärel lõdvestage lihased, hingates seejuures aeglaselt ja sügavalt sisse. Jälgige, et kõht sisse hingates piltlikult ettepoole liiguks ja välja hingates sisse tõmbuks. Korrake harjutust viis korda.

3. Järgmisena läbivad analoogilise pingutamise-lõdvestamise õlad. Ärge unustage aeglaselt viieni lugeda ja õige hingamise jälgimist.

Edasi liikuge keha mööda alla, töödeldes rindkeret, käevarsi, kõhtu ja selga. Nende lihasgruppide juures pingutage ja lõdvestage lihaseid kaks korda iga kehapiirkonna kohta. Pöörake tähelepanu hingamisele.

Vaata lisaks: Vali oma ala