Poes või turul pakutavat uurides on valik lai: erinevatest marjadest puuviljaste smuutide ja konservideni välja. Kas me tarbijatena peaksime siis eeldama, et kõik, mis on puuvili, on tervislik või tasuks ikka rohkem mõelda? Toitumisnõustaja Jillian Kubala annab portaalis Popsugar natukene nõu.

"Värsked puuviljad sisaldavad naturaalseid suhkruid koos vitamiinide, mineraalide ja kasulike antioksüdantidega, mis on meie tervisele väga vajalikud," teab ta. "Probleem polegi seega mitte suhkrutes, vaid tarbitud kogustes ja selles, kuidas puuvilju on töödeldud."

Millised puuviljad sisaldavad vähem suhkrut?

"Kuigi erinevate värskete puuviljade puhul nende suhkrusisaldus erineb, tuleks rohkem tähelepanu pöörata portsjoni suurusele ja töötlemisele, mitte sellele, milline neist puuviljadest sisaldab kõige vähem suhkrut," rõhutab Kubala. Aga, kui sind siiski huvitab, siis need puuviljad on kõige suhkruvaesemad:

  1. Vaarikad
  2. Murakad
  3. Kiivi
  4. Papaia
  5. Arbuus

Kõige suhkrurikkamad puuviljad on aga:

  1. Kirsid
  2. Mango
  3. Banaanid
  4. Viinamarjad
  5. Viigimarjad

"Kuigi värsked puuviljad on ideaalseks ja tervislikuks snäkiks nii lastele kui ka täiskasvanutele, tuleks tähelepanu pöörata sellele, kui palju sa neid päeva jooksul sööd," lisas Kubala. Kuna nii banaanid kui ka viinamarjad on laste lemmikud, tuleks portsjonid mõõdukad hoida.

Kuidas suhtuda kuivatatud ja konserveeritud puuviljadesse?

Kuivatatud ja konserveeritud puuviljadega on hoopis teine lugu. "Kuivatatud puuviljad on kondenseeritud, mis tähendab, et need sisaldavad portsjoni kohta palju rohkem suhkrut kui värsked puuviljad," teab Kubala. "Ka konserveeritud puuviljad on siirupised ja väga suhkrurikkad."

Seega, ka neid süües tuleb olla mõõdukas. "Kuivatatud puuviljad on lastele väga heaks tervislikuks snäkiks. Soovitan alati lapsevanematel anda lastele sobiva portsjoni nende lemmikuid kuivatatud puuvilju kaasa segades neid pähklite ja seemnetega," avaldab Kubala. Kas teadsid näiteks, et kui tarbid kuivatatud puuvilju koos tervislikke rasvu ja valke sisaldavate kõrvitsaseemnetega, on su veresuhkrutase kontrolli all?

Aga mahlad?

Mahladesse ja smuutidesse tuleks suhtuda veelgi suurema eelarvamusega, sest need on tihti väga suhkrurikkad ega sisalda ka nii palju kiudaineid nagu värsked puuviljad. Kiudained on aga olulised, kui sa ei soovi, et veresuhkrutase liiga kõrgeks tõuseks. "Mahlu ja smuutisid tuleks tarbida harva justkui maiusena, aga kindlasti mitte igapäevaselt ja seda isegi siis, kui mahl koosneb 100% puuviljadest," kinnitab Kubala.