Tahan olla sinuga ainult siis, kui su süda usaldab minu südant täielikult. Meil mõlemal on hirmud ning tarvidus turvatunde ja lohutuse järele, aga ma ei taha, et meie väiksemad soovid piiraksid seda, mida me südamepõhjas tahame.

Ma tahan, et me mõlemad igatseks sügaval südames üht ja sedasama. Tahan, et meie suhe aitaks meie südametel jumalale avaneda, aga see pole võimalik, kui me oma kõige sügavamat südameigatsust kõige tähtsamale kohale ei sea. Kui me mõlemad ei armasta iseennast, teineteist ja kõiki teisi elusolendeid andunult ja nii sügavalt, kui vähegi võimalik, saab meie armastus varsti otsa; see lõpeb, kui mugavuse ja harjumuspärase ületamine hakkab tekitama hirmu.

Oled mulle rääkinud, et elasid kunagi tükk aega koos mehega, kes ei armastanud sind piisavalt ega vastanud su südame kõige sügavamale igatsusele. Oled rääkinud, et pärast lahkuminekut mõtlesid sa ikkagi kogu aeg tema peale ja läksid isegi paar korda tema juurde tagasi lootes, et seekord kujunevad suhted temaga teistsuguseks, et seekord kõik õnnestub. Aga isegi su sõbrad teadsid, et sellest suhtest ei saa asja ja lõpuks said ka sina sellest aru. Läksid eluga edasi ja nüüd oled sa minu, mu kallim.

Ma tean, et sinu südames on selle mehe kuju, kes seni sind kõige rohkem armastanud on, aga mina tahan sind nii sügavalt armastada, et su südant täidaks igatsus nii suure armastuse järele, mis on laiahaardelisem kui universum.

Kui avad oma südame ja keha, nii et sinust tulvab armastust, igatsust, naudingut ja väge, siis märkad, et üha vähem mehi näivad sulle huvitavad. Pealiskaudsed mehed on sinu jaoks igavad. Sa vajad armsamaks meest, kes paneb sind proovile oma armastuse külluslikkuse ja pühendumusega; meest, kes nõuab, et su süda veel sügavamalt avaneks, kui sa ise avada suudad. Vähe on mehi, kes vastavad sinu nõudmisele, et nad täielikult näeks ja sügavuti tunnetaks su südant ning ka ise Jumalale avatud oleks.

Kui oled sellisesse arenguetappi jõudnud praegu, olles juba mõne mehega koos, siis ei pruugi tema tavapärased meelelahutused sinus enam üldse huvi äratada. Vanad ühised harjumused on alles, aga mees oma pealiskaudsuses ei jõua enam su südameni. Teil võis olla tavaks tundide kaupa miilustada, aga nüüd oled sa hakanud tahtma mehelt sügavamat kirge. Võid oma iha tõlgendada lihtsalt suurenenud seksuaalsusena, aga võib-olla oled tegelikult teadvustanud nüüd oma südame kõige sügavamat igatsust — et saaksid mehe armastuse kaudu kogeda jumalikku väge.

Osaliselt igatsed tõesti paremat seksi, aga kõige ehedamalt igatsed sa meest, kes sind kindlalt ja pühendunult endale nõuaks ja sind sügavuti kõnetaks. Ükskõik kui suurt vastupanu sa ilmutad, sa tahad ikkagi meest, kes suudab tunnetada su südame kõige sügavamaid soppe — kes naeratab armastavalt sinu mängleva vastupanu peale, embab sind hellalt, ajab sind naerma, üllatab sind ootamatult, murrab pehmelt lahti su kestad ja siseneb sinusse sellise kirega, et sa sulad avalalt tema armastuses. Mehe armastus on tugev ja vankumatu, samas tunnetab ta alati su südant.

Pole just palju mehi, kes suudavad nii sügavat armastust pakkuda; pole just palju naisi, kes suudavad samaväärse täieliku andumusega sellele vastata. Nii et mida rohkem sa arened, seda vähem on selliseid mehi ja naisi, kes sind mõistavad; seda vähem on võimalusi leida sellist armsamat, keda on võimalik üdini usaldada.

Aga sügavaid mehi siiski on olemas. Kui sa selliseid mehi ligi ei tõmba, siis pole sa nende väheste naiste hulgas, kes oma vastupandamatu andumusega sügavaid mehi ligi tõmbaks. Vaata oma elu: sa oled alati saanud sellised mehed, keda väärid; kes on samal määral avanemisele pühendunud kui sina.

Kui kaebled, et pole seni kohanud ühtegi meest, kes suudaks sind Jumalale avada, või et kõik head mehed on juba hõivatud, siis otsid endale vabandusi ja lepid vähemaga. Su südameigatsuse sügavus, mida sa oma keha naudingulise alistumisega väljendad, tõmbab alati ligi mehe, kes suudab sind samaväärse sügavusega endale nõuda — ja muidugi tõmbad ligi ka selliseid mehi, kes seda ei suuda ja kellele pead ütlema: „Tänan, ei.“

Kui sa pole leidnud usaldust väärivat meest või kui su praegune mees pole suuteline vastama sinu soovile, et ta sind endale nõuaks, siis ei ole sa oma südames oleval igatsusel ja oma kehal lasknud hetk hetke haaval andunud alistumisega küllaldase põhjalikkusega avaneda. Oled tundnud hirmu või usaldamatust. Oled end tagasi hoidnud. Nõnda oledki koos mehega, kes hoiab end tagasi — isegi kui sina oled edasi arenenud ja valmis hoopis rohkem avanema.

Võid avastada end mõtteid mõlgutamas selle üle, kas jääda olemasolevasse suhtesse edasi või alustada uut.

Mehed kipuvad liiga vara suhet katkestama; nad otsivad alati mõnd paremat võimalust. Naised kipuvad aga liiga kaua suhtes püsima lootuses, et mees muutub ja areneb.

Et aru saada, kas jääda oma praegusesse suhtesse või mitte, on sul vaja endale teadvustada, miks sa selles suhtes üldse oled. Sa pead tunnetama, mida sa sügaval südamepõhjas ihaled ning selle alusel on sul võimalik kõik otsused oma tõeliste vajadustega kooskõlla viia.

Võib-olla on praeguse suhte puhul sinu jaoks kõige olulisem laste kasvatamine? Kui see on nii, siis jää oma mehe juurde — tema jaoks on see tõenäoliselt samuti kõige olulisem — isegi siis, kui ta pole eriti hea voodipartner ega armasta sind sellise sügavusega, nagu tahaksid.

Kui sinu kõige sügavam soov on luua majanduslik kindlustunne ja mugav kodu, siis jää oma mehe juurde seniks, kuni ta aitab sinu visiooni täitumisele kaasa — isegi kui su süda igatseb jalustrabavaid vapustusi, aga su mehel ei näi olevat mitte mingit huvi hingeliste teemade vastu.

Millised asjad esile kerkivad, kui tunnetad oma kõige sügavamaid ihasid praeguse suhtega seoses? Kas tahad suurt perekonda, kopsakat pangaarvet ja maal asuvat maja? Aga kas need rahuldavad külluslikult su kõige sügavamaid igatsusi?

Võib-olla igatseb su süda kõigele muule lisaks olla nähtav ja mõistetud, olla armastatud nii külluslikult, et koged jumalikku armastust, mis kiirgub piiritult sinu ja kõigi teiste elusolendite südamete kaudu. Kui sinu kõige sügavam soov on just selline, siis tahad sa meest, kes paneks vankumatu armastusega sinu südant endale nõudes sind andunult alistuma. Kui sinu mees seda teeb, siis jää tema juurde. Kui ta seda ei tee, siis milleks jääda?

Osaliselt võib sinu otsust mehe juurde jääda seletada turvatunde vajadusega. Sa ei taha oma mõnusat pesa kaotada. Pealegi, kui sa oma mehe maha jätaksid, ei pruugiks sa leida teist meest, kelle armastus su soovidele paremini vastaks. Seega jääd, nii nagu enamik naisi, suhtesse, mis ei puuduta su südame kõige sügavamaid keeli.

Arvatavasti oled olnud koos mehega, kel pole õrna aimugi, kui väga su süda januneb selle järele, et keegi teda endale nõudleks. Ja isegi kui mees teab, mida sa südamepõhjas ihkad, ei ole ta tõenäoliselt piisavalt sügav, humoorikas ja järjekindel, et suudaks oma armastusega õrnalt su vastupanu läbistada ja su kõige sügavamale igatsusele vastata.

Sinu mees on arvatavasti juba ammu kaotanud sideme oma südame sügavaima ihaga — küsi mehelt tema elu sügavaima eesmärgi kohta ja kuula, mida ta vastab — ja nii ei tea ta mitte kuidagi, kuidas saada ühendust sinu sügava südamega.

Kas peaksid jääma või minema? Parim viis vastuse leidmiseks on kujutleda, kui kaua sa oled valmis sügavuse puudumist veel taluma. Kas oled valmis veel pool aastat kannatama seda, et su mees sind endale ei nõudle? Kui oled, siis palu kuue kuu pärast oma lähimaid sõbrannasid, et nemad sulle ütleksid, kas nad näevad, et oled tänu mehe armastusele sügavamalt avanenud, kas oled avalam ja sügavamalt pühendunud, sügavuti lahti raputatud. Sina võid olla viimane inimene, kes aru saab, kas jääda või lahkuda. Pesapunumise instinkt, hirm, et sa ei leia uut meest, ja lootus, et mees võib muutuda, võivad hoida sind sobimatu mehega suhtes palju kauem, kui su südamele tervislik on.

Kui su parimad sõbrannad poole aasta pärast leiavad, et sul on aeg see suhe lõpetada, siis võib see ikkagi haiget teha. Küllap mõtled, et kuigi mees pole olnud suuteline sind oma armastusega lahti raputama, siis on ta pakkunud sulle vähemalt mingitki armastust. Tema peenis sisenes su kehasse, tema hool liigutas su südant, ükskõik kui pealiskaudne või andumuseta see kõik ka polnud. Su mees avas oma armastusega su keha ja südant mõnevõrra ja sa seostad seda temaga.

Isegi pärast seda, kui oled mehe maha jätnud, tunned südames ja kehas temast jäänud tühimikku. Sa igatsed teda, januned tema järele, loodad, et ta helistab ja ütleb sulle, et lahkuminek oli viga; loodad, et ta suudab muutuda, et ta tahab sind tagasi. Temast on jäänud tühimik ja sa igatsed, et keegi seda täidaks — täidaks sinu mees.

Igatsus selle mehe järele, kes on sind seni kõige sügavamalt armastanud, kestab nii kaua, kuni teine mees sind veelgi sügavamalt armastama hakkab. Temast jäänud tühimik säilib sinus elu lõpuni, kui sa ei tõmba oma ellu veel sügavama armastusega meest. Võid pidada end nõrgaks, kuna tahad tagasi meest, kes polnud ilmselt võimeline armastama sind nii sügavalt, nagu sina soovisid — meest, kes sind võib-olla isegi otseselt tõrjus või reetis. Võid pidada ennast lausa „haigeks“, et tahad meest nii väga veel aastaid pärast vägivaldse või keskpärase suhte lõppemist.

Aga sa pole ei nõrk ega haige. Sa oled lihtsalt naine, kelle süda tunneb loomulikult tühjust just selle mehe puudumise pärast, kes on olnud suuteline sind kõige sügavamalt armastama, isegi kui see armastus polnud piisavalt sügav, et tema juurde jääda. Et tema järele igatsemisest üle saada, on ainult üks võimalus — tõmmata ligi teine mees, kelle armastus avab sind sügavamalt ja täidab eelmisest mehest jäänud tühimiku. Lõpuks, kui areneb sinu võime end pühendunult anda, tõmbad sa ligi mehe, kes avab sind oma armastusega Jumalale.

Sellest alates hakkad südames tundma tühjust sellistel puhkudel, kui sa ei koge jumalikku armastust. Sa igatsed tunda, kuidas lõpmatus su südant nõudleb, sind piiritult avab ja sind küllusliku naudinguga täidab, nii et see ületab su taluvuspiire ja sunnib sind avanema nii täielikult kui võimalik. Su süda lepib ainult täieliku allumisega armastusele ja sa talud ainult sellist meest, kes suudab sind jumalikult ja täielikult endale nõuelda. Selle mehe sügav pühendunud olek raputab su nii lahti, et oled valmis kogema lõpmatut õndsust ning mehe ja naise ühtsust, kahe keha ühtsust, sellist armastust, mis väljendab Jumalat.