Hooaja esimesel, aasta 40. nädalal pöördus ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu arstide poole 3355 haigestunut, kellest suurema osa moodustasid kuni 5-aastased lapsed. Haigestunute osakaal maakondade lõikes oli üsna sarnane.

„Selline haigestunute koguhulk on hooaja alguse mõttes tavapärane,“ ütles terviseameti gripikeskuse peaspetsialist Olga Sadikova. „Haigestumisi põhjustasid peamiselt rinoviirused, üksikutel juhtudel tuvastati haigustekitajate hulgas ka paragrippi ja RS-viiruseid. Gripiviiruseid veel ringlusest ei leia,“ kommenteeris Sadikova.

Kuna gripiviiruseid veel ringluses ei ole, siis on just praegu õige aeg mõelda gripivastase kaitse saamisele. Gripiviirused jõuavad tavapäraselt kohale detsembris vahel ka varem. Grippi haigestumise kõrgaeg jääb reeglina veebruari kuusse.

„Kõige kindlama kaitse gripi vastu annab vaktsineerimine. Eriti oluline on vaktsineerimine vanemaealiste inimeste jaoks, sest varasemate aastate kogemuste põhjal on just nemad gripi puhul kõige haavatavamad,“ tõdes terviseameti gripispetsialist.

Gripivaktsiin hakkab mõjuma 10–14 päeva pärast vaktsineerimist ja selle kaitse kestab kuni aasta. „Gripivastast kaitset tuleb uuendada igal aastal. Kui praegu vaktsineerida, siis jõuab kaitse enne gripiviiruste kohale jõudmist kenasti välja kujuneda,“ lisas Olga Sadikova.

Lisaks eakatele peaksid end kindlasti vaktsineerima kõik kroonilisi haigusi põdevad või nendega igapäevaselt kokku puutuvad inimesed, samuti need, kes töötavad lastega. Vaktsineerimine annab kaitse esmalt vaktsineeritule enesele, lisaks kaitseb tema lähedasi, kuna sellega takistatakse viiruse levikut enda ümber. Küsi vaktsineerimisvõimalust oma perearstilt või vaktsineerimiskabinettidest.

Möödunud hooajal vajas gripi tõttu haiglaravi 1946 inimest, neist 212 sattusid intensiivravi osakonda ja 94 inimest lahkusid gripist tingitud tüsistuste tõttu. Suurema osa haiglaravi vajanutest ja lahkunutest moodustasid inimesed vanuses 65 ja enam.

Sügistalviseks gripihooajaks loetakse ajavahemikku alates oktoobrist kuni aprilli lõpuni. Sel perioodil edastab terviseamet regulaarseid ülevaateid ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse ja grippi haigestumise kohta ning jagab soovitusi ja nõuandeid haigestumiste vältimiseks.

Vaktsineerimine apteekides

Täna algab ka kuu aega kestev pilootprojekt, mille jooksul saab gripiviiruse vastu vaktsineerida esmakordselt ka Eesti apteekides.

Eesti Apteekide Ühenduse (EAÜ) juhatuse liige, proviisor Kristiina Sepp avaldas lootust, et võimalus vaktsineerida apteegis aitab ennetada ja vähendada gripiviirusesse haigestumist ja gripisurmasid ning tõsta elanikkonna teadlikkust vaktsineerimise olulisusest.

„Apteegid asuvad mugavates ja lihtsasti ligipääsetavates kohtades ning on pika lahtiolekuajaga, mis loob inimestele hea võimaluse vaktsineerimas käia ka peale tööpäeva,“ nentis Sepp.

Kristiina Sepa sõnul haigestus eelmisel gripihooajal viirusesse tuhandeid ning suri ligi sada inimest. „Samas on Eesti elanikkonnast gripi vastu vaktsineeritud vaid 4%, mis on Euroopa madalaim näitaja. See number väljendab selgelt, et meie inimeste teadlikkus viiruse ohtlikkusest ja vaktsineerimise olulisusest on väga madal. Praktika tõestab, et vaktsineerimine on päästnud maailmas rohkem inimelusid kui ükski teine sekkumine. Täname Terviseametit, Ravimiametit ja vaktsineerimist teostavaid partnereid meie ideega kaasa tulemise eest,“ ütles projekti eestvedaja.

Terviseameti peadirektor Merike Jürilo sõnul tuleb lisaks haigena kodus püsimisele rõhku panna ka gripi ennetamisele ning apteekides vaktsineerimine on üks võimalus see inimese jaoks mugavamaks teha. „Gripi leviku tõkestamiseks on vaja kogu ühiskonna tuge, mistõttu võiksid end vaktsineerida ka riskigruppi mittekuuluvad inimesed, sest nendelt võib viirus edasi kanduda väikelastele, vanuritele või kroonilisi haigusi põdevatele inimestele, kellele võib gripp osutuda eluohtlikuks,“ ütles Jürilo.

Teiste riikide kogemus kinnitab, et apteekides vaktsineerimine on toonud häid tulemusi ja vähendanud grippi haigestumist. Praegu vaktsineeritakse apteekides juba 12 Euroopa riigis. Eestis viivad vaktsineerimistoimingut läbi tervishoiuteenuse osutajate juures töötavad vastavasisulise väljaõppe läbinud tervishoiutöötajad.

Pilootprojekt “Gripiviiruse vastu vaktsineerimine apteegis 2018/2019 hooajal” kestab 10. oktoobrist 10. novembrini valitud apteekides üle Eesti. Vaktsineerida saab Tallinnas, Tartus, Jõhvis ja Kuressaares kokku 15 apteegis. Kaasatud on kõik suuremad apteegiketid.

Gripi ja teiste ülemiste hingamisteede viirusnakkuste kohta jagab terviseamet lisainfot oma koduleheküljel.

Seda, millistes apteekides vaktsineerida saab, näeb veebilehelt www.vaktsineeriapteegis.ee