Te pole kunagi üksi või abitu. Jõud, mis juhib tähti, juhib ka teid. – Shrii Shrii Anandamurti, India filosoof, sotsiaalrevolutsionäär, kirjanik, helilooja

Mediteerimine, mille all muidu mõeldakse vaikides istumist ja mitte millestki mõtlemist, on üks tegevustest, mis võib olla rumalalt lihtne, aga ka üllatavalt raske. See meenutab mulle üht noist võistlustest, kus kamp inimesi seisab tuttuue sõiduauto ümber, ja kes iganes suudab selle peal käsi kõige kauem hoida, võib selle koju viia. Võitja lõpetab võiduka ja unisena kohaliku ajalehe esiküljel, naeratades äsjavõidetud auto rooli taga, pöidlad foto jaoks püsti: „Siitsamast Tarrytownist pärit Jill Boender osutus möödunud nädalavahetusel Wisconsinis Green Bays peetud 2012. aasta Chevy võistluse uhkeks võitjaks. Jill võitis kogu riigist saabunud 68 konkurenti, seistes 173 tundi ja 9 minutit Home Depot’ parklas, hoides käsi allaandmatu otsustavusega varsti tema uueks autoks saava Chevy Silverado kapotil. „Olen nii õnnelik, et võitsin,“ ütles ta. „Võistlus oli raske, mõtlesin, et mõned küll alla ei anna, aga ma andsin endast tõesti kõik.“

Meditatsiooni kohta lihtne öelda on selgelt eksitav. Kas see on kõik, mida ma pean tegema allikenergiaga ühenduse saamiseks? Istuma ja mitte midagi tegema? Nii kerge see nüüd küll olla ei saa.

Aga... on küll.

Ja ei ole ka.

See on põhjus, miks räägitakse mediteerimise praktiseerimisest.

Kui panete suu kinni ja mediteerite kas või ainult viis minutit ning hakkate ka tegelikult märkama mõtteid, mis ajus üksteist taga ajavad, siis on see üsna … valgustav. Kui olete nagu enamik inimesi, on suurem osa teie mõtetest umbes sama mõttekad ja huvitavad nagu kamp kaheaastaseid, kes kaklevad joogitopsi pärast. Eesmärk on sundida müra vaikima, et oleks võimalik saada ühendus allikenergiaga ning kuulata oma sisetunde antavat nõu.

Pakun teile osadeks lahtivõetud juhendit, kuidas mediteerida, kuid esmalt soovitan alustada väikestest asjadest ja liikuda seejärel suuremate poole. Püüdke iga päev mediteerida viis kuni kümme minutit, aega pikendage siis, kui te enam ei nihele.

Mediteerimise läbiviimiseks pole õiget ega vale viisi, pole kindlat ajalimiiti, pole õigeid tundeid, mida tunda, pole reegleid, mis ütleksid, kuidas peate istuma või millises kohas seda tegema. Tähtis on vaid, et mediteerite siis, kui teil on suur soov oma elu paremaks muuta. See sarnaneb suures koguses vee joomisega või pideva füüsilise koormusega või inimestega viisakalt rääkimisega – te ei pea seda tegema, ja kiusatus kõike põrgusse saata on äärmiselt suur, aga kui see saab harjumuseks, siis ei hakka te seda mitte ainult ise soovima, vaid sellest muutub ka teie elu. Sest kui me mediteerime, siis harjutame Keerisesse sattumist ja allikenergiaga ühendusse astumist, mis automaatselt:

  • toob meid praegusesse hetke
  • tõstab meie võnkesagedust
  • avab meid, et saaksime vastu võtta piiramatus koguses informatsiooni ja ideid
  • lõdvestab meid
  • vähendab stressi
  • tugevdab meie intuitsiooni ja keskendumisvõimet
  • võimaldab meil selgemini kuulda oma sisemist häält
  • täidab meid valguse ja armastusega
  • tekitab meis hea meeleolu
  • aitab meil armastada iseennast

Mediteerimine ja Keerises olemine sarnaneb võimsa õhuvoolu toel edasiliikumisega.

Toon ära äärmiselt lühikesed ja lihtsad sammud paari erineva mediteerimisviisi jaoks.

Mediteerimise põhialused

  1. Istuge mugavas rätsepaistes põrandal või toolil, käed põlvedel või süles.
  2. Istuge sirgelt ja lõdvestage kogu nägu, eriti lõug ja laup.
  3. Sulgege silmad, või kui see aitab keskenduda ja magamajäämist vältida, hoidke silmad lahti ja vaadake pingutamata mingit kohta põrandal mõnekümne sentimeetri kaugusel enda ees.
  4. Keskenduge hingamisele. Märgake, kuidas õhk teie kehasse sisse tuleb ja sealt välja läheb; teil pole tarvis selleks kuidagi eriliselt hingata. Lihtsalt keskenduge sellele.
  5. Laske minna kõigil pähetulevatel mõtetel ja keskenduge uuesti hingamisele. Hoidke pea nii selge ja tühi kui võimalik ja olge avatud intuitiivsetele vaimusähvatustele, mis võivad, kuigi ei pruugi, teieni jõuda.

Ta-daa! Ja ongi kõik.

Valikud ja soovitused

1. Pange taimer tööle. Teil on keskendumist raskendavaid mõtteid niigi küllalt, et iga kolmekümne sekundi tagant kella kontrollida.

2. Läitke küünal ja keskenduge sellele.
Mõnikord aitab keskendumisele kaasa, kui on midagi, millele pilk koondada. Istuge mediteerimise ajaks näoga enda ette põrandale asetatud küünla poole; vaadake, kas see toimib.

3. Kujutage ette taevast alla sööstvat eredat valguskiirt, mis särades siseneb pähe, läbib keha, väljub alumisest otsast ja suundub jälle üles taevasse – tehes täisringi. Mõnikord aitab selline kujutelm mul keskenduda paremini kui igavesti populaarne hingamismeetod, lisaks sellele täidab see mind energia ja valgusega ning tekitab tunde, et olen sügavamalt allikenergiaga ühenduses.

4. Kasutage mantrat. Mõnikord, kui mõtted mu peas on eriti aktiivsed, võtan appi mantra, et neid välja ajada. Kordan peas üht sõna või fraasi nagu „armastan“ või „aitäh“ või „jah, palun“ või „om“, midagi, mis tekitab minus hea tunde ja on üsna neutraalne, aga muidugi – kui see teile rohkem sobib – võite kasutada ka sellist mantrat nagu „lihavõileib“.

5. Püüdke mediteerida hommikul esimese asjana, siis ei tõmba teie tähelepanu kõrvale miski, mida päev kaasa toob. Saate ka parema ühenduse, kui olete äsja unest ärganud.

6. Kui teie elus on midagi, millega parajasti vaeva näete või mida läbi elate, siis saate mediteerides panna paika eesmärgi või küsida abi. Mediteerimine seisneb universumist informatsiooni saamises; eesmärkide paikapanek ja palvetamine tähendavad informatsiooni väljasaatmist universumile. Seda saate teha kahel viisil: a) alustage küsimusega, näiteks sellisega: Kuidas toimida oma probleemse teismelise pojaga? Ja siis vaadake, millised vastused mediteerimise ajal end alla laadivad (kui laadivad); või b) esmalt mediteerige, avage kanal, puhastage see mürast, esitage siis oma küsimus selguse ja ühenduse ruumi ning vaadake, kas midagi teieni jõuab (kui jõuab).