Daily Mailile kirjutab üks õnnetu naine nii:

Oleme abielus olnud 27 aastat. Asjad on meie vahel juba ammu halvasti — vaidleme pidevalt ja kodune atmosfäär on väljakannatamatult jube. Meil on kolm last ja nende tõttu oleme tänaseni koos vastu pidanud.

Sügisel läks aga meie noorim tütar ülikooli. Mina olen juba ammu elanud teadmises, et kui lapsed on kodust välja kolinud, läheme me lahku. Aga mees väldib teemat. Mulle tundub, et ta arvab, et ma olen selle ära unustanud, aga ma olen täiesti kindel, et meie suhe ei muutu enam kunagi normaalseks tagasi.

Ma tean, et see abielu ei ole minu jaoks enam variant. Ta ei tee mind õnnelikuks. Ma saan kohe 50 ja ei suuda taluda mõtet veel ühest aastast, mil ma teesklen, et kõik on suurepärane, kui tegelikult on kõik täiesti vale. Aeg on sellele jamale lõpp teha.

Kindlasti murrab see tema südame, aga kuidas ma saan talle selgeks teha, et ma tahan lahutust ja mõtlen seda tõsiselt?

Ja suhteekspert Dom vastab:

Ma ei hakka asja ilustama: see jutuajamine tuleb kohutav. Aga kui lähened teemale lahkuse ja austusega, ei pea see nii inetult lõppema.

Asja võti on panna ta mõistma, kui õnnetu sa tegelikult oled. Kui ta sellele lõpuks pihta saab, mõistab ta, miks lahkuminek on parim lahendus. Mitte keegi ei taha olla suhtes, kui teine pool on pidevalt õnnetu ja otsib väljapääsu. Hoolimata sellest, kui sügavale liiva alla ta oma pead peidab, on ka tema kindlasti õnnetu ja tahab olukorda muuta.

Olete olnud pool elu abielus, aga siiski veel piisavalt noored, et oma ülejäänud elu nautida, mitte õnnetult norutada.

Ütlegi talle, et lahutus annab võimaluse asjad korda saada ning teil mõlemal oma järelejäänud 30+ uut aastat rõõmsalt ja õnnelikult elada. Jah, ta süda murdub, aga tõenäoliselt hakkab lõpuks temagi tunneli lõpus valgust nägema ning mõistab, et see oli õige otsus. Aga sa pead väga pingutama, et ka tema perspektiivist asju näha — sina oled selle otsuse enda jaoks läbi mõelnud, aga tema ilmselt mitte ja see tuleb tema jaoks suure ja hirmutava sammuna.

Tal on tõenäoliselt vaja nii mõndagi õppida, näiteks süüa tegema ja koristama, aga sina saad teda selle juures aidata. Te jäite ju oma laste pärast kokku, püüdke siis nüüd edaspidi nende nimel vähemalt sõbaralikult läbi saada.

Kuna sina oled lahutuse algataja, peaksid sina olema see, kes teie ühisest kodust välja kolib. Ära temalt seda küll eelda.

Allikas: Naisteka arhiiv