Mis on häälerännak?

Olen ise laulnud lapsest saadik, laul on võimas eneseväljendus ning teraapilise mõjuga. Kõige enam siis, kui me leiame üles just selle oma hääle, oma laulu…

On levinud arusaam, et laulmise õppimine algab kellegi matkimisest, oma eeskujude järgmisest. See on algatuseks ka hea, kui innustab, aga elu edenedes võiksime jõuda oma unikaalse väljendusviisini. Just “viisini” on hea sõna! Läbi laulu, oma hääle võiksime väljendada oma kõige sügavamaid tundeid. Selleks on vaja arendada tunnetust ja taju ning julgust! Häälerännak võib meid viia igal poole, nii ajas kui ruumis. Või hoopis väljuda ruumist, kõiksuse avarusse… Kõike ei tahaks ega saagi ära rääkida, sest palju sellest rännakust on intuitiivset laadi ja sünnib vastatavalt energiale, sünergiale kohapeal. Tegin seda esimest korda rühmale eelmise aasta Naistepuhkuse retriidil. Ja kogesin südantsoojendavat tagasisidet. Põhiline oli inimeste arusaam, et ei pea olema ülimusikaalne või superlaulja selleks, et läbi hääle end väljendada ja tervendada.

Milline näeb täpsemalt välja töö häälega?

Hääl on hinge peegel. Kui me ei julge end avada, ei saa ka hääl kõlada. Tasapisi on võimalik end usaldama hakata. Paljud on ses mõttes ikkagi kinni, ei usalda ennast.

Minu “töö” on siis julgustada, ise siiralt avaneda… Väikeses grupis on ka hea rääkida, et jagada soojust. See on nagu iga intiimse, intuitiivse tegemisega — ka eelsoojendus, meeleolu loomine on olulised.

Kuidas see inimest aitab?

Meie hääles on meie hinge kaja. Kui me puhastame oma hinge valust, ebavajalikust, kui vaatame sügavale endasse ja hääl aitab meid selle sügavuse leidmisel, siis see mõjubki kui uuenemine, puhastumine. Hääles, selle erinevates kõrgustes ja varjundites, häälikutes on erinevad vibratsioonid, mis mõjuvad lisaks hingele ja vaimule ka kogu me kehale. Mina ise olen saanud lisaks laulmisele abi häälejoogast, mis keskendub just hääle vibratsioonile ja seeläbi keha tervendamisele. Madalad helid mõjuvad ühtmoodi, kõrged teistmoodi, teadlikult neid kasutades saame end väga hästi tasakaalustada.

Jagage palun lugejatega paari harjutust, mida saab inimene kodus teha.

Näiteks on parim viis end rahustada hingates aeglaselt ning väljahingamisel laulda madalat “mmm“ — häälikut. Peavalu puhul võib proovida hoopiski kõrgeimat tooni ning “ii”-häälikut. Rääkides aga intuitiivsest harjutusest, oma laulu leidmisest, peate võtma rohkem aega enesele. Kui kodus pole majapidamise ja laste kõrvalt mahti keskenduda, siis aitab looduses jalutamine kas mööda oma rada või isegi kaootiliselt, mitte käidud teid pidi. Kui on küllalt avarust ja privaatsust, võite ka aeglaselt tantsida. Siis tuleb end kuulatada ja hakata ümisema, mis hing hetkel tunneb. Lase laulul endasse tulla! Tihti toob selline avanemine enesega ka pisarad, aga see ainult aitab kaasa kergendusele.