1. Haletse ennast

Pärast seda, kui Reshma kandideeris Kongressi ja ei osutunud valituks, peitus ta kolmeks päevaks oma korterisse, sõi rämpsu ja vaatas telekast täielikku jura. “Sellele perioodile tagasi vaadates mõistan, et see oli paranemise jaoks hädavajalik, nagu ka kõik järgmised sammud, mis ma ette võtsin. Aga ära sellesse leinahetkesse endal kauaks kinni jääda luba!”

2. Tähista oma viga

Reshma meenutab, kuidas 2013ndal aastal edenes üks ravimikatsetus väga kenasti, kuni siis täielikult läbi põrus. Teadlased purskusid nutma ja… läksid siis jooma. “Ma tean väga hästi, kui elutähtis selline teguviis on. Tuleb tähistada väikeseid võite ka siis, kui need väikesed võidud ei ole toonud loodetud suurt edu, vaid hoopis korraliku põrumise. See suhtumine aitab meil edasi minna ning hoida üleval lootust sellest, et läbimurre ei jää lõppkokkuvõttes saavutamata.”

3. Raputa maha

Pärast halbade uudiste kuulmist tuleb need enda küljest maha raputada. Füüsiliselt. “Pärast emotsionaalselt rasket lööki aitab füüsiline aktiivsus sul mõistuse juurde jääda. Jookse, tee trenni, tantsi, võimle, venita, tee joogat, mine jalutama. Veel parem — tee seda kõike koos sõpradega. Kui treening ei ole sinu teema, tee midagi, mis aitab sul hetkeks mure unustada ja end õigele teele tagasi suunata. Ka kokkamine, meditatsioon, kinokülastus või hea raamat aitavad mõtteid mujale viia.

4. Mõtle läbi

Mõtle hoolega läbi, mis juhtus, miks juhtus, kuidas juhtus. Kes osalesid, millised on tagajärjed ja mida nüüd edasi tuleb teha. Kirjuta vastused üles. Seejärel püüa näha seda olukorda läbi kõrvalseisja silmade. Pane see täiest teistsugusesse perspektiivi ja küsi endalt, mis selle asja juures õigesti läks, miks sa soovitud eesmärgini ei jõudnud ja mida sul sellest kõigest õppida on.

5. Proovi uuesti

Reshma ütleb: “Iga kord, kui midagi tuksi keerad, õpid sa, kuidas edaspidi mitte toimida. Iga eksimus annab sulle võimaluse uuesti proovida ja lõpuks annavad su eksimused selle tugeva põhja, mida edasi minekuks tegelikult tarvis on. Vead muudavad su tugevamaks, targemaks, empaatilisemaks ja väärtuslikumaks. Kui lõpetad endalt perfektsuse nõudmise, saavad su vead su aumärkideks — kanna neid uhkusega ning siis kobi lahinguväljale tagasi ja anna endast veelkord parim!”