1. Kõrgtehnoloogiline rinnasuurendus


Tõenäoliselt saab 2019. aasta populaarseim ilukirurgia trend olema kõrgtehnoloogiline hübriidne rinnasuurendus. See tähendab, et rinnasuurenduses on kombineeritud implantaadid ja rindade ümberkujundamise võimalus tänu rasvasiirdamisele. Mis teeb selle uue plastilise kirurgia suundumuse aga niivõrd populaarseks? Implantaadi ja rasvasiirdamise koosmõjul on võimalik skulpteerida väga loomuliku väljanägemisega rinnad ning lisaks toob selline operatsioon võrreldes varem populaarse standardse silikoonimplantaatide paigaldamisega kaasa vähem riske ja lühema taastumisaja.

2. Häbememokkade plastika


Häbememokkade plastikat võib teha nii esteetilisuse kui ka mugavuse eesmärgil. Operatsiooni käigus kujundatakse häbememokad ümber, näiteks vähendades nende pikkust, muutes kuju või ulatust. Häbeme ebasoovitav kuju võib põhjustada ka mitmeid funktsionaalseid probleeme, näiteks probleeme hügieeniga või vahekorra ajal, ebamugavustunnet jms.

2016. aastal kasvas häbememokkade plastikat soovinud inimeste arv 23%. Ameerika plastikakirurgide ühingu andmetel jätkub kasv ka 2019. aastal, sest operatsioon on tihedalt seotud inimeste rahuloluga, tõstes rahulolu lausa kuni 90%. Operatsiooni saab teha kohaliku tuimestusega ning protseduur on küllaltki lihtne.

3. Huulte tõstmine


Huultega seotud protseduurid on maailmas pea sama populaarsed kui rinnaimplantaadid ning täitesüstid on esimene kosmeetiline protseduur, mis siinkohal mõtetesse tuleb. Nõudlus suurte ja täidlaste huulte järele on tõusutrendis, kuid mida aeg edasi, seda enam soovitakse, et täidlased huuled näeksid ka võimalikult loomulikud välja.

Nüüd ongi populaarsust kogumas huulte tõstmine, mis annab küll täidlase efekti, kuid tehes seda nii, et huuled jäävad küllaltki loomulikud ja näole vastavas proportsioonis. Seda püsivat protseduuri tehakse tavaliselt patsiendile kohaliku tuimestusega ning see kestab alla ühe tunni. Protseduur lühendab ülahuule ja nina vahele jäävat ruumi ning toob välja ülahuulevao, muutes seeläbi huuli visuaalselt täidlasemaks.

4. Uudne ninaplastika


Ninaplastika on samuti olnud plastilise kirurgia protseduuride hulgas ääretult populaarne juba aastaid, kuid üks suurimaid moesuundi 2019. aasta ilukirurgias on tavapärase ninaplastika asendumine ultraheli-ninaskulpteerimisega. Tavalise ninaplastika korral on taastumine pärast operatsiooni üsna aeganõudev, kuid uut tüüpi ninaplastika lubab patsiendile kiiremat taastumisaega ja täpsemat tulemust.

Ninaplastika eesmärk on modelleerida ja parandada nina kuju ning see on võrdlemisi keerukas operatsioon ka kirurgile, mistõttu tasub enda nina kujundamine usaldada ainult tõelistele oma ala asjatundjatele. Kui teised tehnikad korrigeerivad otse ninaluud, siis ultraheli-ninaplastikas kasutatakse sonditaolist seadet, mis kiirgab ultrahelienergiat. See võimaldab kirurgidel kujundada patsiendi nina täpselt soovide ja vajaduste järgi, vähendades kõhre või pehmete kudede kahjustusi.

5. 3D-facelift


2019. aastal hakkab kasvama nõudlus mikrooperatsioonide järele. Sellised protseduurid pakuvad vähem invasiivset plastilise kirurgia kogemust, mille tulemusena on armistumise tõenäosus minimaalne.

Tavapärane facelift ehk näo- ja kaelapiirkonna tõstmine keskendub näo ja kaela lõtvunud lihaste pinguldamisele ning üleliigse naha eemaldamisele. Kuidas erineb siis 3D-facelift? Kuna inimesed vananevad, libiseb näokude oma õigest kohast maha või nihkub paigast ära, muutes naha lodevaks ja tekitades kortse. 3D-facelift justkui tõmbabki need koed tagasi oma kohale – näiteks põsesarnadele. Sellist protseduuri teostav kirurg teeb sisselõike patsiendi kõrva juurde, et jõuda sisemise näokoe juurde. 3D-facelift'i lõpptulemusena tunneb patsient end nooruslikumana, rääkimata nooruslikust välimusest.

6. Keha kontuurimine on tõusuteel


Näo kontuurimine on saanud viimastel aastatel populaarseks kogu maailmas, kuid nüüd on tõusuteel ka kontuurimise protseduur, mille abil on võimalik muuta kogu keha. Esimene ja ainus mitteinvasiivne lihaste ja keharasvade kujundamise protseduur kannab nime EmSculpt ning see muutus kättesaadavaks alles äsja USA-s. Tegemist on erilise tööriistaga, mis kasutab magnetvälja, et aktiveerida lihaste kokkutõmbed kehas selleks, et lagundada rasva ja ehitada lihaseid.

Keharasv reageerib kokkutõmmete metaboolsele reaktsioonile lagunedes, kuna keha pannakse mõtlema, et inimene teeb trenni. See on valutu protseduur, mida on katsetatud viies kliinilises uuringus ja tulemused on olnud kenasti mõõdetavad. New Yorgi teadlased usuvad, et EmSculptist saab 2019. aastal tõeline hitt.

7. Meditsiiniturismi lõpp


Isegi headel päevadel on rahvusvaheline meditsiiniturism, eriti plastilise kirurgia puhul, olnud ebakindlal pinnasel. Vanasti atraktiivsed kallite protseduuride odavad alternatiivid on nüüd pannud patsiente järele mõtlema ja seda nii majandusliku kui ka eetilise poole pealt.

Suur hulk inimesi, kes on kunagi käinud Lõuna-Ameerikas või mujal odavamas piirkonnas plastilise kirurgia protseduuridel, on täheldanud, et odav protseduur pole end ära tasunud ja hullem veel – hiljem on tekkinud komplikatsioone, mis vajavad tihti täielikku parandust ning seega ka kordades rohkem raha. Seetõttu hakkabki tekkima omamoodi vastupidine meditsiiniturism ehk patsiendid ei lähe kolmanda maailma riikidesse odavamatele plastilise kirurgia protseduuridele, vaid reisivad selleks hoopis näiteks New Yorki või Londonisse.

8. Ennetavad ravimeetodid on au sees


Kui 2018. aasta oli tuntud plastilise kirurgia võidukäigu ja kosmeetiliste protseduuride täiustumise ning peavooluni jõudmise poolest, siis 2019. aasta tuleb suure tõenäosusega näo ja keha väiksemate kohendamiste aasta, et säilitada oma näo ja keha loomulikud füüsilised omadused. Ekspertide sõnul teeb suurem hulk patsientidest ennetava ravi nooremas eas.

Näoplastikat ja kosmeetilisi protseduure sooritavad kirurgid on täheldanud, et ennetav korrigeerimine on eriti populaarne alla 30-aastaste inimeste seas. Ühtlasi otsustavad noored üha enam regulaarsete korrigeerivate ja hooldavate protseduuride kasuks, et hoida enda välimus võimalikult kaua nooruslikuna ning vältida seeläbi võimalikke drastilisi meetodeid hilisemaks noorusliku välimuse saavutamiseks.

Allikad: medium.com, allure.com

Protseduuri populaarsus vastavuses patsiendi vanusega

Andmeanalüütik ja teadlane Ed Smith on leidnud, et osa protseduuride populaarsus on vastavuses patsiendi vanusega. Näiteks on emadusest tingitud välimuse muutuste korrigeerimisega seotud protseduuride patsiendid enamasti vanuses 35–44, ninaplastika kasuks otsustavad tihti inimesed vanuses 25–34 ning huultega seotud protseduurid on kõige populaarsemad keskmiselt 25-aastaste hulgas.

Lisaks on teadlane välja toonud, et alla 45-aastased inimesed on tõenäolisemalt nõus plastilise kirurgia abil enda juures midagi muutma (võrreldes vanusegrupiga 45+). 49% alla 45-aastastest on plastilise kirurgia võimalustest huvitatud, üle 45-aastastest aga ainult 28%.