Naha välimus ja struktuur ei muutu üksnes sisenemise vananemise, vaid ka päikesekiirguse, stressi ja väliskeskkonna saastatuse tõttu. Niisamuti on meid proovile pannud kaua kestnud pime ja külm talv. „Esimesed vananemismärgid ilmnevad enne 30. sünnipäeva ja süvenevad iga uue kümnega. Nahk õheneb, tekivad kortsud ja ka juuksed muutuvad elutuks. See kõik kokku võib naise heaolu ja enesekindlust suurel määral mõjutada,” räägib Südameapteegi proviisor Monika Tamm.

Turgutus vitamiinikuuriga

Seetõttu vajab Monika Tamme sõnul vananev nahk erilist tähelepanu. Eriti varakevadel, kui külm ilm on teinud oma töö. „Mitmekesine toitumine ja piisav vee joomine peaks olema eneseteadliku naise igapäevarutiini osa. Sealt edasi saab igaüks vastavalt vanusele naha jaoks olulised ilurituaalid leida,” annab spetsialist nõu. Kevadel, kui meie menüü on toitainevaene, nahk tuhm ja keha energiast tühi, soovitab ta teha toidulisandikuuri. „Naha jaoks on eriti kasulikud toidulisandid A-, B-, D- ja E-vitamiinid ja oomega-rasvhapped. Vananemisprotsessi pidurdamisel on tähtis ka Q-vitamiin. Eale ja vajadusele vastavad vitamiinid aitab leida apteeker, kellelt tasub julgesti nõu küsida,” julgustab Tamm.

Samuti toob ta välja kollageeni, mis aitab tagada naharakkude pideva uuenemise. „Vananedes kollageeni tootmine kehas aeglustub ja rakkude struktuur nõrgeneb. Tootmist aitab kõige paremini suurendada C-vitamiin. Lisaks sellele on kollageeni võimalik juurde võtta kapslitena.”

Eelista kvaliteetseid hooldustooteid

Enneaegset vananemist aitab vältida ka kvaliteetne nahahooldus. Tavakosmeetikas kasutatakse tihti sünteetilisi lisaaineid, et suurendada toote mahtu. Need kuivatavad nahka, muudavad selle loomulikku mikrofloorat. „Apteegikosmeetika on aga keskkonnasõbralik ja rangete reeglite järgi valmistatud. See on tehtud koostöös nahaarstide, allergoloogide ja erialaspetsialistidega. Sobiva toote leiab igale vanusele ja nahatüübile,” soovitab Tamm.

Apteeker rõhutab ka, et kuigi kevadpäike tundub ohutu, siis tegelikult peab nahka kaitsma kogu aasta. Pikalt väljas viibides tuleks kasutada vähemalt 15 faktoriga kaitsekreemi. UV-kiirgus on naha enneaegse vananemise ja kortsude tekke üks peamisi põhjustajaid,” tuletab ta meelde.

Lõpetuseks lisab Monika Tamm, et meie tervis on igaühe enda kätes. “Kuulake oma keha ja leidke endale sobivad tegevused ja võimalused, kuidas enda eest hoolitseda. Meie välimust peegeldab meie enesetunne. Sisemine ja välimine heaolu on võrdselt tähtsad.”

Kevadiselt särava naha A ja O:

1. Piisavas koguses vee joomine

2. A-, B-, D- ja E-vitamiinid

3. Kaitse UV-kiirguse eest

4. Kehaline aktiivsus

5. Küllaldane puhkus