Valesti lähevad asjad siis, kui üle võtavad negatiivsed eeldused ja veendumus, et nagunii tahab kallim ainult sulle haiget teha ning sina pead pingutama, et talle kätte maksta. Mis normaalsest suhtlemisest siis üldse rääkida saab?

Aga mis oleks, kui muudaks kogu oma vaatenurka? Kui suhtuks kallimasse mitte nagu vaenlasesse vaid kui kallimasse, sõpra, partnerisse, usaldusisikusse? Kui eeldaks, et ta on hea, mitte halb? Kui püüaks tema sõnu kuulda neile oma peas negativiset varjundit omandamata?

Mis juhtub siis, kui hakkad päriselt ja tõeliselt kuulama ja mõista püüdma, mida ta sulle öelda proovib?

1. Negatiivseid eelarvamusi ja arusaamatusi on vähem

Kui tihti keerad kaaslase öeldu positiivsesse võtmesse? Pigem ei keeragi, onju, vaid rebid sealt hoopis mingi negatiivse mõtte välja. Näiteks kui ta ütleb, et on pidevast tülitsemisest väsinud, leiad sina kindlasti, et ta tahab suhet lõpetada. Pigem mõtleb ta hoopis seda, et ta ei taha, et teievaheline lõhe suureneks, aga ta ei ütle nii, sest see näitaks teda haavatavana. Kui sinu vastus temale näitaks, et sind üldse ei huvita, et te ei ole omavahel heas ühenduses, siis tunneks ta end erakordselt kehvasti.

Nii et mõistmine, mida ta tegelikult öelda tahab, hoiab ära just sellised vastikud olukorrad. Püüa aru saada, et ta ei pruugi täpselt osata öelda, mis tal päriselt hingel on, ning julgusta ja innusta teda ennast siiralt avama.

2. Välja öeldud sõnadele saab ümber õige kontekst
Me ei saagi alati olla parnteriga 100% sünkroonis ja aeg-ajalt võibki ühendus kaduda, aga see ei pea tähendama suhte lõppu või pikaajalist madalseisu. Kui sa õpid teda kuulama ja mõistma ning saad aru, mis moel ta suhtleb ja oma tundeid väljendab, on väiksem võimalus, et teie vestlused allamäge veerevad. Või kui veerevadki, siis on lihtsam ja kiirem õigele teele tagasi saada, sest te olete suutelised kallima lausetele ja tegudele õige ja positiivse konteksti ümber panema. Sa saad aru, mida ta tegelikult mõtleb, miks ta seda mõtleb ja ütleb ja kus ta süda tegelikult on.

3. Sul on lihtsam aru saada, mida ta päriselt öelda tahab
Suhtlus muutub lihtsamaks, kui suudate selle uude konteksti panna. Sa ei karda enam küsida, miks ta su peale nii pahaseks sai, sest sa oled loonud oma südames ja hinges õige ja siira emotsiooni. Ka siis, kui te olete parasjagu eriarvamusel, tunned end kindlamalt ja rahulikumalt, sest sa tegelikult tead, mis seisus te olete ja et teie vahel valitseb hoolivus ja usaldus.

4. Mõttetuid vaidlusi jääb vähemaks
Kuna te loote uut konteksti ja ehitate üles uut ja tugevat usaldust ning mõistmist, hakkate mõistma, et igat sõda ei ole vaja sõdida ning loobute mõttetutest tülidest, selle asemel et kangekaelselt vaielda, kuigi teate, et see ei vii kuhugi mujale kui sügavasse kriisi.

Te hakkate nägema ja mõistma, kui palju teie suhe muutub, kui te teineteisest paremini aru saama hakkate. Märkate rohkem neid asju, mis on suhtes olulised ja vajalikud ning saate aru, kuivõrd halva emotsiooni jätavad teisse kõik need tühised vaidlused.

5. Suudate teineteisele piisavalt ruumi ja aega anda
Tüli käigus tahab üks partner tavaliselt asju selgeks rääkida, sest ta tahab ennast paremini tunda ja lõpetada suhtesse mõra löönud asja pärast muretsemine. Teine aga tahab võimalikult kiiresti sellest vaidlusest välja astuda, sest see on tema jaoks lihtsalt ääretult ebameeldiv. Või kardab ta öelda midagi, mis kallimat haavata võiks.

Kui olete jõudnud punkti, kus olete mõlemad hakanud nii oma kallimat paremini kuulama ja mõistma ning panete asjad õigesse konteksti, on lihtsam talle mõtlemiseks ja rahunemiseks aega anda, sest sa tead, et ta vajab seda ja mõistad, et see ei tähenda, et ta hakkab kohe asju pakkima ja põgenema.

Samuti saad ise selle vahepausi ajal oma peas asjad selgeks mõelda ja formuleerida, mida sa tegelikult talle öelda ja selgeks teha tahad.

6. Usaldus kasvab
Piisab ainult sellest, et üks osapooltest hakkab teisesse suhtuma rahulikult, arusaavalt, üle reageerimata ja negatiivsusest hoidudes ja juba hakkabki teise poole usaldus tema vastu kasvama. Ta hakkab mõistma, et sa ei ole siin selleks, et talle tagasi teha, teda kontrollida või kritiseerida. Ta näeb, et sa ei suhtle temaga ainult negatiivselt, vaid hoopis produktiivselt ja sa ei taha panna teda ennast halvasti tundma. Igal juhul on selline suhtlemisviis palju kasulikum ja tervislikum ja loomulikult tekitab suurema ja siirama usalduse ja tema hakkab sinusse peagi samasuguse armastuse, usalduse ja õrnusega suhtuma.

7. Emotsionaalne lähedus ja intiimsus suurenevad
Nüüd, kui olete teineteist veelgi paremini tundma ja mõistma õppinud ning kaitsekilbid ja piigid eemaldanud, tunnete palju tugevamat emotsionaalset sidet, mis toob teid teineteisele palju lähemale. Meestele võib kogu see eelnev protsess väga raske olla. Kui ta ei tea, kuidas end avada, juhenda teda leebelt ja vaikselt ning meenuta, et me ei kontrolli, ei arvusta, ei kritiseeri, vaid keskendume sellele, kuidas me ennast tunneme. Selle asemel, et vihaselt karjuda: “Miks sa jälle niimoodi tegid?!” saab öelda: “Ma tõesti ei taha, et me teineteisest eemalduksime. Ma tahan, et meie vahel oleks lähedus. Mida ma saan teha, et aidata sul samamood tunda?“

Kumbki teist peab olema nii vapper, et astuma ette ja püüdma olukorda konfliktivabalt lahendada. Ole see inimene siis sina. Näita talle, kuidas rahulikult ja tervislikult suheldakse. Anna talle märku, et soovid suuremat lähedust ning et hindad teie suhet.

Kiireid tulemusi ei ole mõtet muidugi oodata, sest harjumuste ja väljakujunenud käitumismustrite ümber töötlemine võtab aega. Oluline on, et te mõlemad tahaksite teineteist paremini mõista ja tundma õppida. Tõenäoliselt tunnete end algul üpris haavatavana, sest avate endast täiesti uusi külgi, mida te pole varem kellelegi näidanud. Aga see esialgne kohmetus on seda väärt, sest emotsionaalselt tugevad ja hästitoimivad suhted on seda väärt!

Allikas: Your Tango